Παραπολιτικά

Ήταν… αποθέωση

Ο Αντρέας Κένιγκ στο παιδικό βιβλίο «Κάθε μέρα Χριστούγεννα» δημιουργεί μια πρωτότυπη ιστορία και δείχνει τη σημασία του να αποφεύγει κανείς την υπερβολή. Ο Μαξ, ο πρωταγωνιστής, ανυπομονεί πολύ για τη μέρα των Χριστουγέννων. Του αρέσει μάλιστα τόσο πολύ αυτή η γιορτή, που ζητάει από τον Άγιο Βασίλη να είναι κάθε μέρα Χριστούγεννα. Όμορφη ιστορία, που πραγματεύεται με έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο το απόλυτα προφανές. Στην εποχή όμως που ζούμε, τίποτα δεν είναι προφανές, αλλά αυτό δεν το ξέρει ο Κένινγκ, που υποδεικνύει την αξία του μέτρου.
Στον Βόλο, τα Χριστούγεννα έχουν γίνει η γιορτή της υπερβολής, η αποθέωση του κιτς. Και ο κόσμος το απολαμβάνει. Άλλωστε όλο το σκηνικό έχει και την πλάκα του.
Αυτή η εποποιία του κιτς συνεχίστηκε και φέτος στις εκδηλώσεις για τη φωταγώγηση της πόλης. Το βλαχομπαρόκ κυριάρχησε, με την Έλενα να φτάνει στο Ηρώο σαν τη Μανταλένα με ψαρότρατα – όπως πέρυσι ο Σάκης Ρουβάς που φορούσε εκείνο το γουρουνοτόμαρο για να μην κρυώνει – και ο αοιδός Σταν τραγουδούσε «τρίγωνα-κάλαντα» και «Μικρό τυμπανιστή» διαβάζοντας τα λόγια που δεν ήξερε, από το αναλόγιο.
Η Παπαρίζου τραγούδησε ίσα-ίσα για την όρεξη και μετά ξεκίνησε η πορεία στη Δημητριάδος, όπως η πομπή στον Επιτάφιο, με τον κόσμο μιλιούνια να ακολουθεί. Νωρίτερα ο «Κιμ», αφού αράδιασε τις γνωστές κρυάδες του, πάτησε το κουμπί… και άναψαν τα φώτα της γιορτής. Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με δεξίωση, γιατί όπως και να το κάνουμε είμαστε και χουβαρντάδες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το