Τοπικά

Ιταλοί μαθητές διδάσκονται Αρχαία και Νέα Ελληνικά – Φιλοξενούνται από το 6ο Γυμνάσιο Βόλου

Μαθαίνουν τα Αρχαία και Νέα Ελληνικά στο σχολείο και νιώθουν πολύ όμορφα που γνωρίζουν έναν νέο πολιτισμό. Οι μαθητές από το σχολείο του Παλέρμο φιλοξενούνται από χθες από το 6ο Γυμνάσιο Βόλου στο πλαίσιο αδελφοποίησης μεταξύ δύο σχολικών μονάδων.
Είναι η τρίτη φορά που το ιταλικό σχολείο επισκέπτεται το Γυμνάσιο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Χρυσοχοΐδη, με τις δύο καθηγήτριες, φιλολόγους κ.κ. Βασιλική Πατσαρούχα από το 6ο Γυμνάσιο Βόλου και Αντοννέλλα Σόρτσι να αποτελούν τις ψυχές μιας προσπάθειας που άρχισε εδώ και μερικά χρόνια.
Σε ένα όμορφο κλίμα συνύπαρξης οι Έλληνες και Ιταλοί μαθητές συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες, τραγούδησαν και γενικά πέρασαν όμορφα.
Η μαθήτρια Μπετρίτσια από το Γυμνάσιο του Παλέρμο ανέφερε πως «είναι πολύ ενδιαφέρον να ανακαλύπτεις μια άλλη γλώσσα και έναν νέο πολιτισμό, όπως είναι η ελληνική, την οποία μελετούμε στο σχολείο».

Η κ. Πατσαρούχα ανέφερε πως «το 6ο Γυμνάσιο Βόλου έχει αδελφοποιηθεί με πέντε σχολεία της Ιταλίας, τρία της Απουλίας με τον ελληνόφωνο πληθυσμό των χωριών, ένα του Παλέρμο και ένα της Νάπολη. Έχουν έρθει 46 μαθητές και τέσσερις εκπαιδευτικοί από το Παλέρμο, όπου στο σχολείο τους διδάσκονται τα Νέα Ελληνικά παράλληλα με τα Αρχαία. Τα Νέα Ελληνικά διδάσκονται εδώ και τέσσερα χρόνια, όταν είχαμε επισκεφτεί την περιοχή και ενθουσιάστηκαν, ενώ η διδασκαλία γίνεται από μια Ελληνίδα καθηγήτρια της οποίας, όμως, η σύμβαση λήγει στο τέλος της σχολικής χρονιάς και δεν ξέρουμε αν θα ανανεωθεί. Εκεί οι μαθητές έχουν την αγάπη για την Ελλάδα και τη γλώσσα».
Από την πλευρά της η μαθήτρια της Γ’ Τάξης Ιωάννα-Θωμαή Κοτρώτσιου επισήμανε: «Από την Α’ Τάξη παρακολουθώ το πρόγραμμα της αδελφοποίησης με τα σχολεία της Ιταλίας. Με τους Ιταλούς μαθητές έχουμε τα ίδια χόμπι, τις ίδιες ασχολίες. Νιώθω υπερήφανη που η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε ένα ξένο σχολείο, γιατί τα Ελληνικά είναι δύσκολα και καταβάλλουν προσπάθεια για να τα μάθουν. Πάντως προσπαθούμε να μιλάμε και Ελληνικά για να συνεννοούμαστε με τους Ιταλούς συνομηλίκους μας».
Η κ. Σόρτσι ανέφερε πως «στο σχολείο διαβάζουμε και μελετούμε τα Αρχαία Ελληνικά κείμενα, όπως για το θέατρο που έχουν και τις διαστάσεις της τέχνης, του ανθρωπισμού».
Παίρνοντας τον λόγο ο διευθυντής του 6ου Γυμνασίου κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου επισήμανε πως το κλασικό Λύκειο του Βιτόριε Εμμανουέλε του Παλέρμο έχει παράδοση συνεργασίας με το 6ο Γυμνάσιο, που επισκέπτεται την Ιταλία κάθε δύο χρόνια με έξοδα των μαθητών και καθηγητών, χωρίς το κράτος να συνεισφέρει οικονομικά σε κάτι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το