Ελλάδα

Ιταλική έρευνα εντόπισε τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα

Το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα κατέστη δυνατό να εντοπιστεί, σύμφωνα με έρευνα του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών, η οποία βασίσθηκε σε παπύρους της τοποθεσίας Ερκολάνο (Ηράκλειο), κοντά στην Νάπολη.

Σύμφωνα με την έρευνα, με υπεύθυνο τον Ιταλό παπυρολόγο Γκρατσιάνο Ρανόκια, ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην «Ακαδημία» που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών».

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη, σύμφωνα με ό,τι έγινε γνωστό, οφείλεται σε νέα ανάγνωση παπύρου του Φιλόδημου του Επικούρειου, ο οποίος περιέχει την Ιστορία της «Ακαδημίας».

Οι πάπυροι «αναγνώσθηκαν» από βιονικό μάτι, το οποίο, παρά το ότι απανθρακώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. η οποία κατέστρεψε και την Πομπηία, μπόρεσε να ανακαλύψει τις νέες, χρησιμότατες αυτές πληροφορίες. Η όλη έρευνα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2026. Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη, η οποία είχε γίνει το 1991, δηλαδή 30% επιπλέον κείμενο.

Οι Ιταλοί ερευνητές προσθέτουν ότι από την νέα αυτή ανάγνωση «προκύπτει πως ο Πλάτωντας πωλήθηκε ως δούλος ήδη το 404 π. Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν την Αίγινα, ή, ως εναλλακτική περίπτωση, το 399 π. Χ. , αμέσως μετά τον θάνατο του Σωκράτη».

Μέχρι τώρα, για το συγκεκριμένο συμβάν γινόταν πάντα αναφορά στο 387 π.Χ. και στην περίοδο κατά την οποία ο Πλάτωνας βρισκόταν στις Συρακούσες της Σικελίας.

Τα ελάχιστα στοιχεία που γνωρίζουμε για τον Πλάτωνα

Aπό το βιβλίο «Το βιβλίο των νεκρών φιλοσόφων» αναφέρεται πως κατά τον Κικέρωνα, ο Πλάτωνας αποβίωσε την ώρα που έγραφε. Όμως ο Έρμιππος λέει ότι πέθανε σ’ ένα γαμήλιο φαγοπότι σε ηλικία 81 ετών και ότι ενταφιάστηκε στο χώρο της Ακαδημίας. Ο Νεοπλατωνικός της Αναγέννησης Μαρσίλιο Φιτσίνο προσθέτει ότι ο Πλάτωνας πέθανε ανήμερα των γενεθλίων του και σχολιάζει ότι ο αριθμός 81 έχει τεράστια σημασία, καθώς είναι ο τελειότερος, γινόμενο του 9 επί 9 και άθροισμα του 8 συν 1. Όμως μία διαφορετική εκδοχή αναφέρει ότι ο Πλάτωνας πέθανε μαστιζόμενος από ψείρες. Πάντως όποιος διαδίδει μια τόσο σιχαμερή ιστορία «τον θίγει βαθύτατα», αποφαίνεται το 1687 ο εμβριθής Τόμας Στάνλεϋ στην Ιστορία της Φιλοσοφίας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ψαλίδι 50% στις χρεώσεις POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ: Τι ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης

Μειώνονται οι προμήθειες στις μικροσυναλλαγές με POS, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών…

23 Απριλίου 2024

Φασούλας: Εξασφαλίστε ισονομία στις εκλογές της ΕΟΚ κ. Βρούτση

Η παράταξη "Πρώτα το Μπάσκετ" του Παναγιώτη Φασούλα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζήτησε από…

23 Απριλίου 2024

Φίλαθλος πέταξε μαχαίρι σε ποδοσφαιριστή και τον τραυμάτισε

Ένα απεχθές περιστατικό συνέβη στον ποδοσφαιρικό αγώνα της Ατλέτικο Νασιονάλ με την Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν στην…

23 Απριλίου 2024

Δημήτρης Κόκοτας: Αρχίζει και ανακτά τις αισθήσεις του μετά το έμφραγμα – Τα νεότερα για την υγεία του τραγουδιστή

Εδώ και σχεδόν έναν μήνα ο Δημήτρης Κόκοτας βρίσκεται στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», μετά από…

23 Απριλίου 2024

Εθελοντική αιμοδοσία στις 25 Απριλίου στο σχολικό συγκρότημα του Πολυκλαδικού

Τα σχολεία που συστεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα του τέως Πολυκλαδικού, ήτοι το 2ο ΕΠΑΛ-1o EK…

23 Απριλίου 2024

Βία

Η βία είναι κατακριτέα σε κάθε της μορφή κι απ’ όπου κι αν προέρχεται. Το…

23 Απριλίου 2024