Κόσμος

Ιταλία: Ζημιά-μαμούθ 270 δισ. από την πανδημία

Ζημιές άνω των δυο 270 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα υποστεί η Ιταλία από το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, υπό την προϋπόθεση ότι τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τον Μάιο ενώ το ιταλικό ΑΕΠ θα χρειαστεί δυο χρόνια για να επανέλθει στα προ κορωνοϊού επίπεδα. Αυτό προκύπτει από ανάλυση της ιταλικής Συνομοσπονδίας Συνεταιρισμών Confcoopertive για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ιταλική οικονομία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Confcoopetive, με την παραδοχή ότι τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι Μάιο, το ΑΕΠ της χώρας θα επανέλθει στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2020 μετά 2 χρόνια, αφού θα έχουν καταγραφεί ζημίες άνω των 270 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ρώμη, στην Ιταλία λόγω των μέτρων προστασίας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους το 48,2% των επιχειρήσεων, που αντιπροσωπεύουν το 42,4% του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας και υπηρεσιών και απασχολούν το 43,7% του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Από τη πλευρά της η ιταλική στατιστική Αρχή ISTAT κάνει λόγο για αναστολή λειτουργίας του 49% των επιχειρήσεων της χώρας, οι οποίες παράγουν τα 2/3 της προστιθέμενης αξίας της οικονομίας, αντιπροσωπεύουν το 53% των εξαγωγών και απασχολούν το 66% του εργατικού δυναμικού.
Υπενθυμίζεται ότι η ‘Ένωση Ιταλικών Βιομηχανιών Confindustria στο τέλος Μαρτίου εκτίμησε ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα διαμορφωθεί στο -6% το 2020, το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ (από 2% το 2019) και το δημόσιο χρέος στο 147% του ΑΕΠ (από 136% το 2019).

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το