Κόσμος

Ιταλία: Κύκλωμα κρατούσε ομήρους Σομαλούς μετανάστες και ζητούσε λεφτά από τις οικογένειες τους

italy708_18

Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε επτά ανθρώπους σήμερα, μέλη κυκλώματος διακινητών που κρατούσε Σομαλούς μετανάστες όμηρους έως ότου οι οικογένειες τους πληρώσουν λύτρα.

Δικαστήριο της Κατάνης, στην ανατολική Σικελία, διέταξε να προφυλακιστούν 13 άνθρωποι για την συμμετοχή τους στο κύκλωμα, αλλά η αστυνομία συνέλαβε μόλις επτά από τους υπόπτους, καθώς τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος πιστεύεται ότι ζουν στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που αποκαλείται «Somalia Express» η αστυνομία έκανε επιδρομές σε εννέα διαμερίσματα μέσα και γύρω από την πόλη, τα οποία χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης για να κρατούν τους Σομαλούς μετανάστες αξιώνοντας χρήματα για την απελευθέρωση τους. Τριανταεπτά Σομαλοί απελευθερώθηκαν από τα διαμερίσματα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης όταν και έγιναν οι συλλήψεις. Ανάμεσα στους μετανάστες ήταν και τρεις ανήλικοι, ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Οι οικογένειες χρησιμοποιούσαν προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες, ένα άτυπο σύστημα πληρωμών που αποκαλείται χαουάλα (hawala), που βασίζεται στις διαπροσωπικές σχέσεις, για να πληρώνουν τους διακινητές προκειμένου να τους παραλάβουν από κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Σικελία και την γειτονική Καλαβρία, στο νότιο άκρο της ιταλικής χερσονήσου.

Όπως ανέφερε η αστυνομία, τα χρήματα που καταβάλλονταν χρησιμοποιούνταν για την αγορά εισιτηρίων λεωφορείων και τρένων για να φθάσουν οι μετανάστες στον τελικό τους προορισμό, βορειότερα στην Ευρώπη ή εντός Ιταλίας, καθώς και για τη χορήγηση πλαστών εγγράφων που τους επέτρεπαν να κινούνται ελεύθερα.

«Αυτά τα οργανωμένα δίκτυα θα συνεχίσουν να μεγεθύνονται. Δεν είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κατάνης, Μαρτσέλο Κάρντονα, μετά τις συλλήψεις. Οι αρχές της Κατάνης εξάρθρωσαν παρόμοια οργάνωση το 2014 η οποία εστίαζε στην διακίνηση μεταναστών από την Ερυθραία.

Έως την 10η Μαΐου, 31.250 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία με βάρκες και πλοιάρια, αριθμός μειωμένος κατά 14% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του περασμένου έτος, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας. Φέτος περίπου 2.500 Σομαλοί έχουν φτάσει στην Ιταλία ενώ το 2015 συνολικά είχαν φτάσει 12.176.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το