Τοπικά

Iστορικός περίπατος στα Παλαιά

Χθες γιορτάστηκε η Διεθνής Ημέρα Μουσείων και ο φορέας λειτουργίας του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου διοργάνωσε μια πολιτιστική περιήγηση με πολλές συμμετοχές στην παλαιότερη συνοικία του Βόλου, τα Παλαιά.
Ο ψυχαγωγικός και επιμορφωτικός περίπατος στη γειτονιά του Μουσείου της Πόλης πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συλλόγου «Πολίτες για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου» και οδηγό τον ιστορικό Γιάννη Κουτή, ιστορικό, προϊστάμενο του τμήματος Μουσείων.
Ο ίδιος τόνισε ότι «κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα περισσότερα μουσεία του κόσμου λειτουργούν με ελεύθερη είσοδο και διοργανώνουν δραστηριότητες ή εκδηλώσεις για να «ανοιχτούν» στο κοινό. Φέτος το σύνθημα ήταν «νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό» και σκεφτήκαμε την ιδέα του ιστορικού περιπάτου. Μας εξέπληξε η συμμετοχή του κόσμου και είμαστε στη δυσάρεστη θέση να τους ακυρώνουμε, ανανεώνοντας το ραντεβού για το φθινόπωρο, που θα διοργανωθούν τέτοιες διαδρομές και στο ιστορικό κέντρο της πόλης».

Γνωστό σήμερα ως Παλιά, το τμήμα αυτό αποτελεί τον μεσαιωνικό πυρήνα της πόλης. Αποτελείται από το «Κάστρο», όπου η οίκηση μαρτυρείται από τα προϊστορικά χρόνια και τη μικρή αγορά του λιμανιού, τα «Παλαιά Μαγαζεία», που αναπτύχθηκε από τον 17ο αιώνα. Στον μικρό αυτό λόφο η οικιστική δραστηριότητα καταγράφεται αδιάλειπτη ανά τους αιώνες. Οχυρωμένος από τον Ιουστινιανό, ο μικρός οικισμός αναφέρεται για πρώτη φορά ως Βόλος τον 14ο αιώνα. Μετά την τουρκική κατάκτηση της Θεσσαλίας, το 1423, στο κάστρο εγκαταστάθηκε τουρκική φρουρά και πληθυσμός, ενώ οι παλιοί χριστιανοί κάτοικοι κατέφυγαν στα χωριά του Πηλίου. Η περιοχή του «Κάστρου» συγκεντρώνει σήμερα τα παλαιότερα σωζόμενα μνημεία και τεκμήρια της ιστορίας της πόλης, όπως τμήματα της βυζαντινής περιτείχισης, ενώ στον χώρο της αγοράς διασώζονται εμπορικοί χώροι, εργαστήρια, κατοικίες και χάνια του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το