Τοπικά

Ιστορικό ντοκουμέντο για τον Εμφύλιο από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Β. Αυδίκο

Το νέο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Αυδίκου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τίτλο Οι τελευταίες πεντάρες (εκδόσεις Ταξιδευτής) παρουσιάστηκε χθες Τετάρτη 26 Απριλίου στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Π.Θ. (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο, Γ. Καρτάλη και Ροζού).
Την εκδήλωση οργάνωσαν τα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Μαγνησίας, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, η Ηπειρωτική Αδελφότητα Ν. Μαγνησίας και ο Σύλλογος Ιστορίας-Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ).
Για το βιβλίο, εκτός από τους σύντομους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των συνδιοργανωτών φορέων, μίλησαν οι: Μαρίτα Παπαρούση, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αγγελική Νικολάου, φιλόλογος, αρχειονόμος ΓΑΚ Μαγνησίας, υπ. δρ. Νεότερης Ιστορίας Π.Θ. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Αμαλία Γκιζά. Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιάννης Πασιάς, καρδιολόγος, πρόεδρος του ΣΙΜΕΑ, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τον συγγραφέα. Η εκδήλωση διανθίστηκε και με μουσική από τον κιθαρίστα Πάρι Θεοδωρακάκη.
Το παραπάνω μυθιστόρημα αποτελεί συμβολή στην ιστορική μνήμη και εκφράζει μια προσπάθεια αποκατάστασης όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και έπεσαν θύματα μιας αδελφοκτόνας διαμάχης. Ο συγγραφέας, μέσω του βιβλίου του, μιλά για τους νεκρούς συμπατριώτες του φέρνοντας στο φως ιστορικά ντοκουμέντα που σημάδεψαν την πατρίδα του, την Πρέβεζα, κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου.
Ο κ. Αυδίκος δήλωσε πως «ο εμφύλιος πόλεμος αποτέλεσε ένα τραγικό γεγονός για τη νεοελληνική ιστορία και η πληγή του ακόμη δεν έχει κλείσει, μολονότι πέρασαν 70 χρόνια από τότε που τελείωσε. Επίσης χαρακτηριστικό είναι πως οι πολίτες δυσκολεύονται να μιλήσουν για το θέμα αυτό, αν και ενδιαφέρονται πολύ να διαβάζουν σχετικά βιβλία που εκδόθηκαν τελευταία, ενώ το διαπίστωσα και ο ίδιος από τη μεγάλη προσέλευση που είχαν οι εκδηλώσεις παρουσίασης του βιβλίου μου μέχρι τώρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συζητήσουμε ψύχραιμα και με διάθεση κατανόησης το θέμα του εμφυλίου πολέμου, χωρίς ίχνος φανατισμού, ώστε να δούμε τι έφταιξε τελικά και η Ελλάδα οδηγήθηκε εκεί».
Από την πλευρά της η κ. Νικολάου ανέφερε μεταξύ άλλων πως το βιβλίο του κ. Αυδίκου είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο και ταυτόχρονα ένα μυθιστόρημα. Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το τραύμα και τις πληγές του εμφυλίου, αλλά και των γεγονότων πριν τον εμφύλιο.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το