Τοπικά

Ιστορικό ντοκιμαντέρ από το 2ο ΓΕΛ Βόλου – Εκδήλωση για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης

Ιστορικό ντοκιμαντέρ για τη σχέση των ευρωπαϊκών δυνάμεων με την Εθνική Παλιγγενεσία γύρισαν μαθητές του 2ου ΓΕΛ Βόλου μαζί με την καθοδήγηση δύο φιλολόγων και το οποίο παρουσιάστηκε σε χθεσινή επετειακή εκδήλωση στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειο» παρουσία πολλών συμπολιτών.
Το χθεσινό αφιέρωμα εξέτασε την επαμφοτερίζουσα στάση της Δύσης απέναντι στην Ανατολή ήδη από την εποχή του Βυζαντίου και σε όλη τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας. Αναδείχθηκε επίσης, η δράση των φιλελλήνων στην κορυφαία περίοδο του αγώνα και η θυσιαστική τους προσφορά. Τα θέματα αυτά παρουσιάστηκαν από τη θεατρική ομάδα του σχολείου, που θα συμμετάσχει σε χορευτικά και θεατρικά δρώμενα, ιστορική αφήγηση και προβολή ταινίας.

Οι συμμετέχοντες μαθητές στο επετειακό αφιέρωμα ήταν οι εξής: Ιάσονας Πινιάρης, Ορφέας Υφαντίδης, Ελευθέριος Φιλίππου, Βίκυ Μαργαρού, Δέσποινα Παλαιοκαρίτη, Ιωάννα Καρανικόλα, Ευαγγελία Μαρνέρη και Στέλλα Σωφρονίδου.
Ο φιλόλογοι κ.κ. Μαριάνθη Γάκη και Στέλλα Μπάμπου είχαν την επιμέλεια του αφιερώματος που περιελάμβανε το ιστορικό ντοκιμαντέρ, το θεατρικό δρώμενο και το χορευτικό με οριεντάλ από μαθήτρια που σημειώνει πολλές διακρίσεις.

Η κ. Μαριάνθη Γάκη ανέφερε πως το ντοκιμαντέρ έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτών και μελετά τη σχέση των ευρωπαίων από το 500 μ.Χ. μελετώντας τις σχέσεις της Δύσης με την Ανατολή και τις ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες που ακολούθησαν. Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που πραγματοποιούμε επετειακή εκδήλωση.
Από την πλευρά της η κ. Μπάμπου είπε πως «είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές να μαθαίνουν διάφορες ουσιαστικές πτυχές της ελληνικής ιστορίας».
Ο Ιάσονας Πινιάρης ανέφερε πως «το ντοκιμαντέρ είναι ιδιαίτερα διδακτικό. Η εμπειρία αυτή με βοήθησε να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου».
Ο Λευτέρης Φιλίππου τόνισε πως «τέτοιες εκδηλώσεις προσφέρουν περισσότερες ιστορικές γνώσεις, ενώ με το θεατρικό μπαίνεις στον ρόλο κάποιου ανοίγοντας έτσι τον ορίζοντά σου».
Ο Ορφέας Υφαντίδης επισήμανε πως «οι μαθητές πρέπει να ψάχνονται και να μαθαίνουν καινούρια πράγματα, γιατί η γνώση είναι δύναμη»».
Η μαθήτρια Ιωάννα Καρανικόλα δήλωσε πως «μέσα από το πρόγραμμα μάθαμε να θαυμάζουμε ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους»,
Η Δέσποινα Παλαιοκαρίτη χόρεψε οριεντάλ λέγοντας πως πρόκειται για ένα χορό που έχει την καταβολή στην αρχαιότητα. «Στη θεατρική ομάδα μάθαμε να συνεργαζόμαστε πολλά άτομα μαζί» είπε.
Η Ευαγγελία Μαρνέρη επισήμανε πως το ελληνικό κράτος θα πρέπει να είναι δυνατό, ισχυρό και αυτόνομο για να πορεύεται στα επόμενα χρόνια.
Η Βίκυ Μαργαρού με αφορμή τη συμπλήρωση σε δύο χρόνια δύο αιώνων ζωής για το ελληνικό κράτος είπε πως «ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Πρέπει να είμαστε ισχυροί ως έθνος για να είμαστε και ανεξάρτητοι».
Αναφερόμενη στα διδάγματα των ηρώων του ’21 η Στέλλα Σωφρονίδου επισήμανε πως «μάθαμε να πιστεύουμε στα θέλω μας. Αν οι μεγαλύτερες ηλικίες δεν μας κόβουν τα φτερά, θα μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το