Κόσμος

Ιστορική πόλη της Ιαπωνίας πληρώνει εκατομμύρια για να αυξήσει τον πληθυσμό της – Η περίεργη προϋπόθεση

Μια πόλη στην Ιαπωνία προσφέρει εκατομμύρια γιεν για να μετεγκατασταθούν εκεί, καθώς προσπαθεί να ανακόψει τη μείωση του πληθυσμού της. Η παγίδα; Οι νέοι κάτοικοι πρέπει να ζήσουν στο Kainan, στον νομό Wakayama στη δυτική ακτή, για πέντε χρόνια για να κρατήσουν τα μετρητά, ενώ το επώνυμό τους πρέπει να είναι Suzuki.

Ως «γενέτειρα» του Suzuki, η πόλη αποφάσισε να αξιοποιήσει τη σύνδεσή της με το δεύτερο πιο κοινό επώνυμο της Ιαπωνίας όταν ξεκίνησε την εκστρατεία το 2021, στοχεύοντας στους περίπου 750.000 Suzukis που ζουν στο Τόκιο ή στους γειτονικούς νομούς Chiba, Saitama και Kanagawa.

Κάθε νοικοκυριό που μπορεί να αποδείξει ότι το οικογενειακό επώνυμο είναι πράγματι Suzuki, θα λάβει 1 εκατ. γιεν (5.385 λίρες), συν το ίδιο ποσό για κάθε παιδί κάτω των 18 ετών. Αυτό σημαίνει ότι μια τετραμελής οικογένεια με δύο μικρά παιδιά θα λάβει 3 εκατ. γεν, ενώ οι άγαμοι θα λάβουν 600.000 γεν ο καθένας.

Αλλά δύο χρόνια μετά την εκστρατεία επανακατοίκησης, η πόλη δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει ούτε ένα Suzuki – μια δυσάρεστη κατάσταση που οι τοπικοί αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν με καλή διάθεση, αλλά η οποία υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές πόλεις της Ιαπωνίας στη μάχη ενάντια στη γήρανση και τη μείωση του πληθυσμού.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ούτε ένας Suzuki-san δεν έχει μετακομίσει στην Kainan μέχρι στιγμής», δήλωσε στον Guardian ο Tomonari Fujita, επικεφαλής του τμήματος αστικής ανάπτυξης της πόλης. «Ένα άτομο έκανε κάποιες αρχικές έρευνες, αλλά δεν προχώρησε παραπέρα».

Πέρα από τα χρηματικά κίνητρα, οι αξιωματούχοι λένε ότι με τη μετακόμιση στο Kainan, οι άνθρωποι με το όνομα Suzuki θα επανασυνδεθούν με τους προγόνους τους.

Το όνομα λέγεται ότι προέρχεται από ιερείς ενός ιερού στην κοντινή πόλη Κουμάνο. Η φυλή Suzuki μετακόμισε στο σημερινό Kainan κατά τη διάρκεια της περιόδου Heian (794-1185), όπου συνέχισαν να διαδίδουν την εκδοχή τους του Σίντο, της αυτόχθονης θρησκείας της Ιαπωνίας, παίρνοντας το όνομά τους μαζί τους σε προσκυνήματα.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης στο αρχοντικό της οικογένειας της περιόδου Έντο (1603-1868) στο Καϊνάν, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από εκατοντάδες δωρεές συνολικού ύψους 70 εκατομμυρίων γιεν από τους συνονόματούς τους σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας Suzuki. Η πόλη έχει επίσης φιλοξενήσει τακτικές συγκεντρώσεις των Σουζούκι που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την καταγωγή τους.

Ενώ το Sato βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των κοινών ιαπωνικών επωνύμων με 1,86 εκατομμύρια, σύμφωνα με μια έρευνα του Μαρτίου 2023, το Suzuki βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 1,77 εκατομμύρια.

Το Kainan δεν είναι το μόνο που βιώνει μια σταθερή μείωση του αριθμού των κατοίκων. Ο πληθυσμός των Ιαπώνων υπηκόων μειώθηκε κατά 800.000 άτομα ρεκόρ στα 125,4 εκατομμύρια το 2022, αν και ο αριθμός των αλλοδαπών αυξήθηκε σε ρεκόρ σχεδόν 3 εκατομμυρίων. Το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Πληθυσμό και την Κοινωνική Ασφάλιση προβλέπει ότι η χώρα θα φιλοξενεί μόλις 87 εκατομμύρια ανθρώπους το 2070.

Από τους 47.000 κατοίκους του Kainan, πάνω από το 36% είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, σύμφωνα με τον Fujita. «Η μείωση του πληθυσμού είναι σοβαρή εδώ», είπε. «Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε την καμπάνια μας να ξεχωρίσει απευθυνόμενοι σε ανθρώπους με το επώνυμο Suzuki, αλλά τα εμπόδια που υπάρχουν για να πείσουμε πραγματικά τους ανθρώπους να ζήσουν εδώ είναι υψηλά».

Οι αξιωματούχοι της πόλης -που φημίζεται για τα λακαρισμένα της αντικείμενα, τα μανταρίνια κουραντάσι μικάνα και τα όμορφα παραθαλάσσια ηλιοβασιλέματα- ελπίζουν ότι η ολοκλήρωση ενός ξενοδοχείου το επόμενο έτος θα βάλει σε πειρασμό περισσότερους Σουζούκι να την επισκεφθούν και να αποκτήσουν μια σωστή αίσθηση της πνευματικής τους πατρίδας.

«Είναι παράλογο να ζητάμε από κάποιον να τα παρατήσει όλα και να μετακομίσει», δήλωσε η Fujita. «Υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να σκεφτεί κανείς πριν πάρει μια τέτοια απόφαση. Αλλά αν καταφέρουμε να πείσουμε τους ανθρώπους να έρθουν μόνο για λίγο και να αισθανθούν την ατμόσφαιρα εδώ, νομίζω ότι κάποιοι από αυτούς θα ερωτευτούν γρήγορα το μέρος», είπε.

Πηγή:ethnos

Share
Ετικέτες: Ιαπωνία

Πρόσφατα άρθρα

Μαχσά Αμινί: Απαγόρευσαν στην οικογένειά της να μεταβεί στη Γαλλία για το βραβείο Ζαχάροφ

Απαγόρευση να εγκαταλείψουν το ιρανικό έδαφος επιβλήθηκε στους γονείς και τον αδελφό της Μαχσά Αμινί,…

9 Δεκεμβρίου 2023

Έρωτας…

«Ερωτευμένοι» με τον καφέ αποδεικνύεται πως είναι οι Έλληνες. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφαία δεκάδα…

9 Δεκεμβρίου 2023

Χούλιγκαν

Πάλι οι χούλιγκαν ξαναχτύπησαν στον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού - Παναθηναικού με έναν 31χρονο αστυνομικό σε…

9 Δεκεμβρίου 2023

Η ανατρεπτική μαρτυρία για τον θάνατο του 19χρονου φοιτητή από τα Σπάτα – Δολοφονία ή αυτοκτονία;

Τη υπόθεση του μυστηριώδους θανάτου του 19χρονου φοιτητή Νικόλα Ντουρτουρέκα, στα Σπάτα, στις 14 Ιουλίου…

9 Δεκεμβρίου 2023

Τραγική

Ήταν η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που ελαιοπαραγωγοί του νομού συμμετείχαν σε μια…

9 Δεκεμβρίου 2023

Συμπεριφορά

Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια ο διεθνής Τύπος αναφέρεται στο αποτέλεσμα της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν…

9 Δεκεμβρίου 2023