Τοπικά

Ιστορική γνώση μέσα από συλλογή – Ο Κ. Χριστόπουλος συλλέγει νομίσματα, χαρτονομίσματα και ιστορικά τεκμήρια

Μία σημαντική συλλογή με νομίσματα, χαρτονομίσματα και ιστορικά τεκμήρια έχει δημιουργήσει ο εκπαιδευτικός σε σχολείο του Βόλου Κώστας Χριστόπουλος. Μέσα από τη συλλογή του έχει εμπλουτίσει την ιστορική του γνώση καθώς τα αντικείμενα που συλλέγει αποτελούν για τον ίδιο ένα είδος που πρέπει να «εξερευνήσει» για να μάθει την ιστορία του. Αυτές δεν είναι όμως οι πρώτες του συλλογές καθώς αρχικά ξεκίνησε να συλλέγει δίσκους. Όσο για το έναυσμα για να ασχοληθεί με τη συλλογή όπως ανέφερε ότι πάντα υπήρχε μέσα του σημειώνοντας πως από μικρή ηλικία όταν βρισκόταν στα δισκοπωλεία της εποχής, αντί να πάρει τον δίσκο του συγκροτήματος που άκουγε εκείνη την περίοδο, έπαιρνε κάποιον που του έκανε εντύπωση γιατί ήταν χρωματιστός ή ήταν σε περιορισμένη έκδοση.

Φοίνικας Καποδίστρια 1828, ασημένιο (Το σημαντικότερο νόμισμα μιας συλλογής Ελληνικών νομισμάτων)

Η μετάβαση από τη συλλογή δίσκων στη συλλογή νομισμάτων έγινε ομαλά όταν βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο και σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη. «Υπήρχαν τα παζάρια και η αγορά πάνω από την Αριστοτέλους και μου τράβηξαν το ενδιαφέρον. Στη συνέχεια έλαβα ως δώρο ένα ελληνικό χρυσό νόμισμα του 19ου αιώνα». Έτσι ξεκίνησε να συλλέγει νομίσματα. Ο κ. Χριστόπουλος συλλέγει νομίσματα μετά του 1820 , κυρίως ελληνικά, χαρτονομίσματα από το 1923 και μετά καθώς και ιστορικά τεκμήρια που επικεντρώνονται στην ελληνική ιστορία.
Όσο για το αν απαιτούνται ταξίδια για τον εμπλουτισμό της συλλογής του ίδιος σημείωσε πως τα περισσότερα κατάφερε να τα αποκτήσει από το σπίτι του. «Δεν έχει χρειαστεί να ταξιδέψω για να αποκτήσω σημαντικά κομμάτια της συλλογής. Και οι δημοπρασίες πια γίνονται online από τους διάφορους οίκους» εξήγησε. Ακόμη πρόσθεσε πως υπάρχουν συλλογές για «όλα τα πορτοφόλια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επιστολή του ζεύγους Βενιζέλου (οκτώ μήνες πριν την καταστροφή της Σμύρνης) προς τον Κώστα Σπυρίδη

Αναφερόμενος στα ιστορικά τεκμήρια δήλωσε ότι σπανίζουν καθώς το χαρτί είναι «δύσκολο». «Το νόμισμα είναι από μέταλλο και μπορεί να διατηρείται με το πέρασμα των χρόνων. Τα χαρτονομίσματα και τα συλλεκτικά αντικείμενα που έχουν σχέση με το χαρτί σιγά σιγά καταστρέφονται» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε, ερχόμενος σε επαφή με ιστορικά αντικείμενα, μπαίνεις στη διαδικασία να διαβάσεις το ιστορικό πλαίσιο. Παίρνεις γνώσεις που έχουν κίνητρο να μάθεις τι είναι αυτό που έχεις αλλά ουσιαστικά μαθαίνεις και ιστορία.

Ένα ακυκλοφόρητο τάληρο του 1876, ασημένιο

«Έρχεσαι σε επαφή με κάτι σπουδαίο που ξέρεις ότι πρέπει να το διατηρήσεις. Αυτό που μου προσφέρει η συλλογή είναι το γεγονός ότι μαθαίνω ιστορία μέσω των αντικειμένων που έχω. Το κέρδος μέσω της συλλογής μου είναι η ιστορική γνώση που έχων αποκτήσει, κυρίως μέσα από τα ιστορικά τεκμήρια» ανέφερε.
Το τελευταίο διάστημα ο κ. Χριστόπουλος ασχολείται με τη συλλογή συλλεκτικών κιθάρων.

Ένα ακυκλοφόρητο 20δραχμο 1884, χρυσό

 

Ένα βιβλίο με αφιερώσεις μαθητών του Βόλου προς τον καθηγητή τους – Επώνυμοι Βολιώτες υπογράφουν
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το