Πολιτισμός

«Ιστορίες τραγουδιών που αγαπήθηκαν πολύ» από τον Οδυσσέα Ιωάννου στην αυλή του αρχοντικού Ζαφειρίου

Μια εξαιρετική βραδιά λόγου και μουσικής πραγματοποιήθηκε στη δροσερή αυλή του αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο, την περασμένη Δευτέρα 5/7/21, με «πρωταγωνιστή», συγγραφέα, στιχουργό και μουσικό παραγωγό Οδυσσέα Ιωάννου.
Καλεσμένος του Κέντρου Πολιτισμού « Ιωλκός» ο πολυπράγμων Οδ. Ιωάννου μίλησε για το ελληνικό τραγούδι μέσα από την πολυετή του εμπειρία και τη γνωριμία με όλους τους μεγάλους σύγχρονους συντελεστές του, με τους οποίους έχει επίσης συνεργαστεί συμμετέχοντας ως στιχουργός σε 200 περίπου τραγούδια (Θ. Μικρούτσικος, Γ. Μαρκόπουλος, Β. Παπακωνσταντίνου, Δ. Παπαδημητρίου, Δ. Μητροπάνος, Χ. Αλεξίου, Γ. Νταλάρας, Σ. Κραουνάκης, Λ. Μαχαιρίτσας, Δ. Τσακνής κ.α). Γνωστότερα από αυτά είναι το «Στα είπα όλα»(μουσική Μιλτ. Πασχαλίδης, ερμηνεία Σωκ. Μάλαμας), «Σαν βυθισμένες άγκυρες»(μουσική-ερμηνεία Μιλτ. Πασχαλίδης), «Εγώ έχω το δίκιο μου»(μουσική Θ. Καραμουρατίδης, ερμηνεία Γιώτα Νέγκα).

Το κύριο θέμα βέβαια, όπως δηλώνει και ο τίτλος της βραδιάς, ήταν οι ιστορίες πίσω από έντεκα εμβληματικά και αγαπημένα τραγούδια. Ιστορίες τις οποίες επέλεξε να παρουσιάσει ο Οδ. Ιωάννου, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της δημιουργικής εμπλοκής συνθετών, στιχουργών και εκτελεστών για να προκύψει ένα αρμονικό αποτέλεσμα που τυχαίνει ακόμα και σήμερα να έλκει το ενδιαφέρον του ακροατή, όπως η «Αρχόντισσα» του Β. Τσιτσάνη (1938) ή από τα νεότερα η «Ρόζα», που ενώ γράφτηκε το 1976 (μουσική Θ. Μικρούτσικος, στίχοι Άλκης Αλκαίος) παρέμεινε στο «συρτάρι» για είκοσι χρόνια για να κυκλοφορήσει τελικά σε ερμηνεία Δ. Μητροπάνου το 1996. Από τη φωνή του που έγινε σημάδι των ερτζιανών, μέχρι τους στίχους του, που γίνονται σημάδια των καιρών, ο Οδυσσέας Ιωάννου στιγματίζει ό, τι κάνει, διοχετεύοντας τα κομμάτια της ψυχής του μέσα στην τέχνη και ποτέ προβάλλοντάς τα.

Άλλωστε, τρανό παράδειγμα της φιλοσοφίας του, που θέλει την προσωπική ιδεολογία να αποδεικνύεται και όχι να επιδεικνύεται. Ορθώνει το ανάστημά του μπροστά στη μεγάλη υπόθεση που λέγεται τέχνη, με έναν έκδηλο σεβασμό στην υπόστασή της. Και φυσικά γνέφει θετικά σε προκλήσεις που μπορούν να τον οδηγήσουν ένα βήμα παραπέρα.
Την εκδήλωση που κράτησε αμείωτο μέχρι τέλους το ενδιαφέρον των θεατών πλαισίωσαν μουσικά ο μουσικοσυνθέτης-ενορχηστρωτής Ζαφ. Κουκουσέλης στο πιάνο και στο τραγούδι ο Κώστας Ζεμπίλας και η Μαριάννα Λούμα, ενώ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Δ/νση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας κατά του covid-19.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το