Τοπικά

Ιστορίες στον καμβά από τους ασθενείς με καρκίνο – «Ιστορίες ψυχής… ρόλοι ζωής»

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, οι οποίοι βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμη αντιμέτωποι με τη σκληρή δοκιμασία του καρκίνου, εκφράζουν τα συναισθήματά τους ζωγραφίζοντας. Και μέσα από τα χρώματα, είτε τα σχέδια μίας ζωγραφιάς, αποτυπώνουν στον καμβά όσα τους κυριεύουν βαθιά μες στην ψυχή τους, καθώς επιχειρούν να διηγηθούν τις ιστορίες τους.

Όλες αυτές οι σπαρακτικές μαρτυρίες από ασθενείς που νόσησαν και δεν το έβαλαν κάτω, αλλά και από όσους αποθεραπεύτηκαν, έγιναν έκθεση με τον τίτλο «Ιστορίες ψυχής… ρόλοι ζωής», η οποία την προσεχή Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, θα επισκεφτεί τον Βόλο. Χάρη στην πρωτοβουλία του Σοροπτιμιστικού Ομίλου «Θέτις» και την κοινή δράση με την εταιρεία «ΑΚΟΣ: Θεραπεία σώματος και ψυχής», θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό της πόλης να δει από κοντά ζωγραφικά έργα, αλλά και φωτογραφίες από γιατρούς/ερασιτέχνες φωτογράφους, μα και να ακούσει ενδιαφέρουσες ομιλίες στην παράλληλη εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου.

Η πρόεδρος της «Θέτιδας» κ. Νένα Ζήση, μίλησε για τη συνεργασία των Σοροπτιμιστριών του Βόλου με την ΑΚΟΣ, σε μια προσέγγιση βιωματική που επιτεύχθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. «Στις 4 Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Φέτος επιλέξαμε το συγκεκριμένο δρώμενο, ώστε να δούμε πώς και οι ίδιοι οι ασθενείς, άνθρωποι που νόσησαν, πάλεψαν και πολλές φορές νίκησαν τον καρκίνο, αντιδρούσαν μες στην ψυχή τους», σημείωσε η κ. Ζήση, η οποία έπειτα έκανε λόγο για μία πρωτοποριακή δράση: «Το καλοκαίρι του 2018 είχα την τύχη να παρακολουθήσω την εκδήλωση της ΑΚΟΣ στην Αθήνα, η οποία στην ουσία μέσα από τα ζωγραφικά έργα αποθεραπευμένων και ογκολογικά ασθενών, αλλά και τις φωτογραφίες ιατρών που τα συνοδεύουν, αποτυπώνει την αγωνιώδη καθημερινότητα των ανθρώπων που η ζωή τους διασταυρώθηκε με τον καρκίνο. Πρόκειται για μία προσέγγιση με άλλη οπτική, πέρα από την καθαρά επιστημονική. Γίνεται αναφορά από τι μπορεί να νιώθει ένας ασθενής, μέχρι και οι ίδιοι οι γιατροί που θεραπεύουν αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι σε λίγες ημέρες οι συμπολίτες μας θα δούνε μία εναλλακτική μαρτυρία όλων αυτών που εμπλέκονται στη μεγάλη περιπέτεια που λέγεται «νοσώ από καρκίνο»».

Στη συνέχεια η κ. Ζήση εξήγησε γιατί η ζωγραφική μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο αφήγησης: «Τα έργα της έκθεσης προκαλούν ανάμικτα συναισθήματα. Άλλοτε είναι αισιόδοξα κι έχουν χρώματα, οπότε εξάγουμε το συμπέρασμα πως ο ασθενής έχει καλύτερη πορεία στην υγεία του. Σε κάθε περίπτωση φανερώνουν την ψυχολογία του δημιουργού σε κάθε χρονική περίοδο της νόσου και μιλάμε για ζωγραφιές που δείχνουν ένα μεγαλείο. Εξίσου συγκινητικό είναι ότι κάποιοι έχουν ζωγραφίσει τα σπίτια τους. Θέλουν μία αγκαλιά επανόδου σε μία εποχή αθωότητας».

Με την Τέχνη να τίθεται στη μάχη της θεραπείας του καρκίνου και στην αποκατάσταση της υγείας όσων νοσούν, το σπουδαιότερο, ίσως, μήνυμα που μπορεί να εξαχθεί από την κυριακάτικη εκδήλωση που προγραμματίζει η «Θέτιδα» με συνοδοιπόρο την εταιρεία ΑΚΟΣ, έχει να κάνει με τη σχέση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ γιατρών και ασθενών. «Είναι αναγκαίο να αφήνεσαι στα χέρια των ειδικών. Η μάχη κατά του καρκίνου είναι άνιση, αλλά όλοι μαζί ενωμένοι μπορούν να παλέψουν πιο αποτελεσματικά», κατέληξε με νόημα η Νένα Ζήση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το