Κατηγορίες: Ελλάδα

Ιστορίες απόγνωσης και εκμετάλλευσης μέσα από τον καταυλισμό του Σχιστού


Έφτασαν μια «ανάσα» από τη… γη της επαγγελίας και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω μόλις βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς της πΓΔΜ. Έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού και τώρα επιτήδειοι τους προσέγγισαν για να τους πουλήσουν πλαστά έγγραφα από τη Συρία.

Ο προσφυγικός καταυλισμός στο Σχιστό κατασκευάστηκε και λειτουργεί με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες… Ακόμα και εκεί, όμως, οι πληγές των ανθρώπων που ταξίδεψαν χιλιόμετρα για να ξεφύγουν από τον πόλεμο δεν μπορεί να επουλωθεί.
Σήμερα, ο καταυλισμός του Σχιστού φιλοξενεί 1.350 πρόσφυγες, κυρίως Αφγανούς που επέστρεψαν από τα σύνορα με τα Σκόπια στην Ειδομένη.

Σε πρώτη φάση, ο καταυλισμός του Σχιστού μπορεί να φιλοξενήσει 1.500 και μόλις τοποθετηθούν οικίσκοι (κοντεϊνερ) που έχουν ήδη ζητηθεί, η χωρητικότητα μπορεί να φθάσει τους 4.000.

Ο καταυλισμός λειτούργει υπό το συντονισμό του στρατού με τη βοήθεια ΜΚΟ και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολίτικης. Την ευθύνη της διακριτικής φύλαξης, καθότι πρόκειται για ανοικτό κέντρο φιλοξενίας με τους προσφυγές να είναι ελεύθεροι να φύγουν ή να μπουν όποτε θέλουν, έχει η ελληνική αστυνομία.

Οι συνθήκες διαμονής θεωρούνται καλές ενώ υπάρχει δυνατότητα σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης από ιατρούς και παιδίατρο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο καταυλισμός είναι εξοπλισμένος και με δίκτυο ηλεκτροδότησης και ύδρευσης. Οι περισσότεροι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού –ακόμα και μικρά παιδιά- από αστυνομικούς της γειτονικής χώρας στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα.

Οι περισσότεροι δεν έχουν πλέον χρήματα για να συνεχίσουν το ταξίδι για τη Βόρεια Ευρώπη -και κυρίως τη Γερμανία και τη Σουηδία, που είναι οι τελικοί τους προορισμοί.

Mάλιστα, καταγγέλλουν ότι τους προσέγγισαν δουλέμποροι στην Αθήνα, οι οποίοι τους ζήτησαν έως και 4.000 ευρώ για να τους προμηθεύσουν με πλαστά έγγραφα Σύρων προσφύγων και να τους περάσουν στα Σκόπια.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Singapore Airlines: Ραγδαία πτώση του ύψους του αεροσκάφους προκάλεσε τον τραυματισμό των επιβαινόντων

Tο προκαταρκτικό πόρισμα της έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητα για την πτήση της Singapore Airlines,…

29 Μαΐου 2024

Εξιχνιάστηκαν τρεις κλοπές σε εκκλησίες του Βόλου

Εξιχνιάστηκαν, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, -3- περιπτώσεις κλοπών, εκ των οποίων -2- τετελεσμένες…

29 Μαΐου 2024

Στο Νοσοκομείο Βόλου 76χρονη με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

  Στο Νοσοκομείο Βόλου, μεταφέρθηκε 76χρονη αλλοδαπή από την Σκόπελο. Ειδικότερα, με μέριμνα του Κέντρου…

29 Μαΐου 2024

Πρότυπα Σχολεία: Για αύριο αναβλήθηκε η ανακοίνωση αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων

Αν και αρχικά η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένονταν σήμερα, Τετάρτη, όπως προκύπτει από ασφαλείς πληροφορίες…

29 Μαΐου 2024

Μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττας Μ. Μακρή προς τους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων

Σε μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττας Μ. Μακρή προς τους υποψήφιους των…

29 Μαΐου 2024

Τελικός Conference League: Οπαδός της Φιορεντίνα απασχόλησε την ΕΛΑΣ με ένα… καρπούζι – Δείτε βίντεο

Προσωρινό, τυπικό έλεγχο στο ΟΑΚΑ δέχθηκε ένα οπαδός της Φιορεντίνα πριν τον τελικό του UEFA…

29 Μαΐου 2024