Τοπικά

Ιστορίες ανηλίκων από τις φυλακές Βόλου φέρνει στο φως το ντοκιμαντέρ «Ο πιο μακρύς δρόμος» “Θ”

Σ02 Φ1 ΠΡΟΣΩΠΟ (7)

Η σκηνοθέτιδα Μαριάννα Οικονόμου μέσα από το ντοκιμαντέρ «Ο πιο μακρύς δρόμος» επέλεξε να αφηγηθεί την ιστορία δύο νέων από το Ιράκ και τη Συρία, οι οποίοι αναζητώντας μία καλύτερη τύχη μακριά από τις χώρες τους, κατέληξαν στις φυλακές ανηλίκων, με την κατηγορία της παράτυπης διακίνησης μεταναστών. Τα δύο παιδιά έπεσαν θύματα των διεθνών κυκλωμάτων και είδαν το όνειρό τους να μετατρέπεται σε εφιάλτη. Αυτόν τον δύσβατο και γεμάτο εμπόδια δρόμο «φώτισε» η Μαριάννα Οικονόμου, η οποία την περασμένη χρονιά βρέθηκε στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, για να ολοκληρώσει τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ που μέχρι στιγμής έχει διακριθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η ιδέα προέκυψε τυχαία, όταν πριν από μία διετία διάβασε το βιβλίο «Στο σχολείο ξεχνώ τη φυλακή», που επιμελήθηκε ο επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Μάγος, υπεύθυνος στο εργαστήρι αφήγησης και γραφής στις φυλακές ανηλίκων Βόλου. «Οι ιστορίες αυτών των παιδιών με συγκίνησαν απίστευτα, τα οποία είδαν το ταξίδι τους από την Ασία στην Ευρώπη να καταλήγει στα κελιά των ελληνικών φυλακών. Μόλις διάβασα το βιβλίο, το οποίο περιείχε όλα όσα έζησαν και τους κινδύνους που πέρασαν ξεκινώντας από τις πατρίδες τους, επικοινώνησα μεμιάς με τον κ. Μάγο. Έδειξε θετική διάθεση και το επόμενο βήμα ήταν να εξασφαλίσουμε τις άδειες για τα γυρίσματα εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος», εξήγησε η κ. Οικονόμου, η οποία θέλησε να καταγράψει την κατάληξη των ανήλικων μεταναστών.
«Απευθύνθηκα στον κ. Βασίλη Αποστολάκη, διευθυντή των φυλακών ανηλίκων Βόλου, ο οποίος συναίνεσε στο να κινηματογραφήσουμε τους κρατούμενους», τόνισε χαρακτηριστικά η βραβευμένη σκηνοθέτιδα, η οποία συμπλήρωσε: «Ήμουν τυχερή, γιατί εκείνη την εποχή με ευνόησαν πολλές συγκυρίες. Για παράδειγμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που μας έδωσε τελικά την άδεια, γνώρισα την κ. Ευτυχία Κατσιγαράκη, η οποία κατείχε τη θέση της προϊσταμένης στο Τμήμα Πρόληψης Εγκληματικότητας και το συγκεκριμένο διάστημα ασχολούνταν με το ίδιο θέμα που γέμισε τις φυλακές με ανάλογες περιπτώσεις κρατουμένων».
Η κ. Μαριάννα Οικονόμου στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όσα μεσολάβησαν από τη στιγμή που πέρασε για πρώτη φορά την πόρτα του Ε.Κ.Κ.Ν. Βόλου: «Όταν κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των παιδιών, άρχισαν να μας μιλούν ελεύθερα για τα βιώματά τους. Όλοι οι ανήλικοι, όμως, κρατούμενοι είχαν έναν κοινό παρονομαστή στις ιστορίες τους. Από τότε που κτίστηκε το τείχος του Έβρου, το συγκεκριμένο πέρασμα έγινε δυσκολότερο για τους μετανάστες. Οι διακινητές έπαψαν να ρισκάρουν και δεν περνούν οι ίδιοι πλέον τα σύνορα μεταφέροντας πρόσφυγες. Αυτό το γνωρίζουν όλοι: Η Αστυνομία και το υπουργείο. Έτσι βάζουν μπροστά τα παιδιά, που παραπλανούνται από τα κυκλώματα και εξαναγκάζονται να προβαίνουν σ’ αυτές τις πράξεις».
Στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ελληνικά δικαστήρια, κατά την εκδίκαση ανάλογων υποθέσεων, τονίζοντας: «Οι ποινές κάθειρξης για την παράνομη διακίνηση είναι υπερβολικά αυστηρές, βάσει του Ποινικού Κώδικα. Για κάθε άτομο που μεταφέρεις, επιβάλλονται δέκα χρόνια φυλάκισης για τον διακινητή. Αυτό, δυστυχώς, διαλύει κυριολεκτικά τους ανήλικους που συλλαμβάνονται. Μιλάμε για άτομα, τα οποία βρίσκονται μακριά από τις οικογένειές τους και έρχονται στην Ελλάδα δίχως χρήματα, αλλά και με άγνοια της ελληνικής γλώσσας. Ξαφνικά βρίσκονται ενώπιον ενός δικαστηρίου, με τον δικηγόρο να ορίζεται πέντε λεπτά πριν από την έναρξη της δίκης κι ενώ πολλές φορές οι διερμηνείς που βρίσκονται εκεί, δεν γνωρίζουν καν τη διάλεκτο που χρησιμοποιούν. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους είναι δραματικές».
Όσο για το τι προσδοκά με το ντοκιμαντέρ; «Ήθελα αυτή η ιστορία να βγει στο φως. Είναι άδικο να εγκλωβίζονται ανήλικοι μετανάστες στις ελληνικές φυλακές. Μικρά παιδιά περνούν τόσα χρόνια σ’ ένα κελί. Ιδιαίτερα τώρα που το προσφυγικό ζήτημα είναι σε έξαρση, το ντοκιμαντέρ είναι επίκαιρο όσο ποτέ», υπογράμμισε η κ. Οικονόμου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το