Τοπικά

Με «Ιστορία της Τέχνης» συνεχίζει το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο

istoria texnis

Ένας νέος θεματικός κύκλος σπουδών ανοίγει το Φεβρουάριο στη Λάρισα και το Βόλο από τα τοπικά τμήματα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου.
Οι σπουδαστές θα έρθουν σε επαφή με την «Ιστορία της Τέχνης» μέσα από 16 δίωρες διαλέξεις από 2 Φεβρουαρίου έως και τις αρχές Ιουνίου 2015 με σημαντικούς ομιλητές όπως ο Δρ. Χρήστος Χ. Καρύδης διδάσκων στην βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Α.ΤΕΙ Ιονίων Νήσων – Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς και στην Πανεπιστημιακή Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης- Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, η κα Χρύσα Δραντάκη Κοινωνιολόγο Τέχνης, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δήμου Βόλου την Κωνσταντία Τριανταφυλλοπούλου – Καζάκου πτυχιούχο Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο τμήμα: «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό»

Κάθε γενιά απορρίπτει κάποια στιγμή τα κριτήρια των προγενέστερων. Το κίνητρο της πρωτοτυπίας μπορεί να είναι η υψηλότερη ιδιότητα του καλλιτέχνη σπάνια όμως απουσιάζει εντελώς. Αυτό οδηγεί στην πιο εύκολη προσέγγιση της τέχνης του παρελθόντος. Το κάθε έργο συνδέεται με το προηγούμενο μέσα από την αντιλογία και ή τη μίμηση. Κάθε καλλιτέχνης- εικαστικός πιστεύει πως ξεπέρασε την προηγούμενη γενιά και προχώρησε μακρύτερα. Κάθε όμως κέρδος ή απώλεια προς μια κατεύθυνση σημαίνει απώλεια προς κάποια άλλη. Αυτή λοιπόν η υποκειμενική πρόοδος δεν αντιστοιχεί σε πραγματική αύξηση καλλιτεχνικής αξίας.
Τα πραγματικά μεγάλα έργα τέχνης είναι κάτι πολύ παραπάνω από αντικείμενα που απλώς μας τέρπουν αισθητικά. Βαθαίνουν τις γνώσεις μας για τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους. Μας κάνουν πιο ανοιχτούς απέναντι σε διαφορετικούς και ξένους προς τις συνήθειες μας πολιτισμούς και τρόπους ζωής, μας κάνουν να κατανοήσουμε καλύτερα την ανθρώπινη φύση μας. Η ιστορία τέχνης είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του ανθρώπου.
Στις συγκεκριμένες εισηγήσεις για την εισαγωγή στην ιστορία της τέχνης θα παρουσιαστούν τα παρακάτω: Τέχνη και Μεσαίωνας στην Ευρώπη 6ος – 14ος αιώνας. Θα συνεχίσουμε με την Αναγέννηση, έπειτα με την Αναγέννηση στο Βορρά, το Μπαρόκ, το ροκοκό, τα κινήματα του 19ου αιώνα όπως ο Ρομαντισμός, ο Νεοκλασικισμός, ο Ρεαλισμός, ο Εκλεκτικισμός, ο Ιμπρεσιονισμός, ο Νεοεμπρεσιονισμός, ο Συμβολισμός και ο Αρ Νουβώ, για να φτάσουμε στον 20ο αιώνα με κινήματα όπως τον φοβισμό, τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, τον κυβισμό, τον φουτουρισμό και τον κονστρουκτιβισμό για να κλείσουμε με τον 21ο αιώνα με κινήματα όπως εννοιολογική τέχνη και νεοεμπρεσιονισμός.

Οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση σημειώσεων μέσω διαδικτύου ενώ στο τέλος της θεματικής ενότητας θα δοθεί και βεβαίωση σπουδών

Η συμμετοχή για τους ενδιαφερομένους ανέρχεται στα 100€ και 80€ για όσους ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμέΑ, Ανέργους, Φοιτητές, Πολύτεκνους κ.α.)

Οι εγγραφές ολοκληρώνονται την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 χωρίς να δοθεί καμία παράταση. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 24210210210 & 6980218621 από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 έως τις 9 το βράδυ.

Αναλυτικές πληροφορίες το πρόγραμμα καθώς και ηλεκτρονική αίτηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην επίσημη ιστοσελίδα του φορέα www.peg.gr και στο αντίστοιχο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο που επιθυμούν να συμμετέχουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το