Πολιτισμός

Ιστορία, εκπαίδευση, περιβάλλον, τέχνη, σύγχρονη ζωή στο Cine Doc

της Ελένης Χρυσοπούλου*

Σε μια εποχή όπου πολλοί στρέφονται προς την ψηφιακή ενημέρωση, αποκλείοντας τη συμμετοχή και διάδραση όλων των αισθητηριακών οργάνων, η προβολή και παρακολούθηση ντοκιμαντέρ είναι πολύ σημαντική. Η αναφορά σε θέματα ήδη γνωστά υπό νέα οπτική ή η προβολή στη μεγάλη οθόνη θεμάτων που είναι απολύτως σύγχρονα και τοπικά ή παγκοσμιοποιημένα, εμπλέκει τις περισσότερες αισθήσεις και ενεργοποιεί το ατομικό ασυνείδητο και το συλλογικό συνειδητό.
Δεκάδες είναι οι εμπειρικές μελέτες για τον κοινωνικό αντίκτυπο των ταινιών τεκμηρίωσης και τη δύναμή τους να επιφέρουν την αλλαγή. Επιπλέον, εάν το κοινό αντιμετωπίζεται με σεβασμό και όραμα είναι να εκπαιδεύσεις και να δώσεις την ευκαιρία στο κοινό της περιφερειακής σου πόλης να είναι ισότιμο με αυτό της Αθήνας, αυτό θα θυμάται τα σημαντικά ζητήματα και μπορεί ο κόσμος να αλλάξει, αρχικά σε ατομική και στη συνέχεια σε συλλογική κλίμακα.

Η αλλαγή του αφηγηματικού τρόπου και η χρησιμοποίηση τεχνικών της μυθοπλασίας, δηλαδή σεναρίου που, χωρίς να θυσιάζει την αλήθεια, την διηγείται με τρόπους που αιχμαλωτίζουν την αγωνία των θεατών, την κορυφώνουν και στο τέλος οδηγούν στη λύση, στον προβληματισμό και στην προτροπή για ανάληψη δράσης, καθιστά το ντοκιμαντέρ κινηματογραφικό είδος ενδιαφέρον και προσιτό σε όλες τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα.
Διανύοντας την τέταρτη χρονιά του στον Βόλο, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, και με τη διαρκή υποστήριξη του κοινού του, μένει πιστό στο όραμά του και για τη φετινή κινηματογραφική σεζόν έχει επιλέξει ντοκιμαντέρ και καλεσμένους ομιλητές, με στόχο να πληροφορήσει, να ψυχαγωγήσει, να προβληματίσει τους μικρούς και μεγάλους θεατές του. Η Ιστορία, η Εκπαίδευση, το Περιβάλλον, η Τέχνη, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι σύγχρονες πόλεις αποτελούν κάποιες από τις φετινές θεματικές του CineDoc στον Βόλο, σε ταυτόχρονη χρονικά προβολή με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η έναρξη του CineDoc στην πόλη μας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», με ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ- την ταινία «Ματαρόα», του σκηνοθέτη Ανδρέα Σιαδήμα. Το ντοκιμαντέρ αφορά στην εξιστόρηση των περιστάσεων και των συνθηκών ενός ταξιδιού άρρηκτα συνδεδεμένου με τις πιο τραυματικές πτυχές της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, κι ωστόσο άγνωστο στο ευρύ κοινό, καθότι παρέμενε μέχρι πρόσφατα ασχολίαστο από τους ίδιους του τους πρωταγωνιστές.
Ο ίδιος ο σκηνοθέτης θα βρίσκεται κοντά μας, για να μας μιλήσει για το ντοκιμαντέρ του και να απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού. Την ίδια ημέρα, και μόνο σε εκείνη την προβολή, οι θεατές θα μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν και την κάρτα μέλους του CineDoc Βόλου, που προσφέρει κάποιες δωρεάν προβολές. Και φέτος, για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των θεατών, ισχύει η προπώληση εισιτηρίων αριθμημένων θέσεων στο κατάστημα «Έντεκα», το οποίο έχει μεταφερθεί στο Εμπορικό Κέντρο Nakos Center.
Το αναλυτικό Πρόγραμμα των προβολών του CineDoc Βόλου για το 2019-2020 θα ανακοινωθεί και διανεμηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κάποιος στην αντίστοιχα σελίδα στο Facebook, CineDoc Volos.

*υπεύθυνης διοργάνωσης CineDoc Βόλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το