Οικονομία

Ισπανός ΥΠΟΙΚ: Η Μαδρίτη θα επιδιώξει την προεδρία του Eurogroup

eurogroup

Προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες εβδομάδες ώστε να της ανατεθεί η προεδρία του Eurogroup θα καταβάλλει η κυβέρνηση της Ισπανίας σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος επιδιώκει να αναλάβει ένα αξίωμα που συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωζώνης.

Στον θώκο αυτό, τον οποίο εποφθαλμιά επί μακρόν η κυβέρνηση στη Μαδρίτη για να ανακτήσει την απώλεια επιρροής που έχει υποστεί, όπως λέει, στην ΕΕ, βρίσκεται σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντέισελμπλουμ. Η θητεία του Ντέισελμπλουμ λήγει τον Ιούλιο. Ο Ολλανδός έχει πάντως καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να παραμείνει στη θέση.

«Είναι πολύ απλό. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα της Ισπανίας και πιστεύουμε ότι έχουμε μια καλή πιθανότητα… διαθέτουμε υποστήριξη», επισήμανε ο Ντε Γκίντος στη Ρίγα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup και του Ecofin.

Ο Ντε Γκίντος ανέλαβε υπουργός Οικονομίας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Ισπανίας υπό τον Μαριάνο Ραχόι αφότου το Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε στην εξουσία το 2012. Πιστώνεται την οικονομική ανάκαμψη στην Ισπανία μετά τη βαθιά κρίση της περιόδου 2009-2014.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είχε υποστηρίξει πέρυσι δημόσια τον Ντε Γκίντος, έναν «εξαίρετο υπουργό Οικονομίας σε δύσκολες εποχές».

Ο Ντέισελμπλουμ αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες στην αρχή της προεδρίας του στην ευρωομάδα. Επικρίθηκε ιδίως για τους χειρισμούς του στην κρίση της Κύπρου. Έκτοτε πάντως έχει αφήσει καλές εντυπώσεις στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, ιδίως για τους χειρισμούς του στο θέμα της Ελλάδας.

Ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών ο οποίος αρχικά αντιμετώπιζε επιφυλακτικά τον Ντέισελμπλουμ τόνισε στη Ρίγα ότι πλέον υποστηρίζει πλήρως το πως ασκεί τα καθήκοντά του ο Ολλανδός.

Η επιτυχία της προσπάθειας του Ντε Γκίντος να τον διαδεχθεί θα εξαρτηθεί από το εάν θα συγκεντρώσει ικανή υποστήριξη μεταξύ των υπολοίπων 18 κρατών μελών της ευρωζώνης. Το θέμα θα συζητηθεί άτυπα τον Μάιο από τους υπουργούς Οικονομικών. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο.

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για τον Ντε Γκίντος είναι ότι στην Ισπανία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2015. Πολλές χώρες μέλη της Ευρωζώνης θα δίσταζαν να υποστηρίξουν έναν υπουργό το κόμμα του οποίου δεν είναι διόλου εγγυημένο ότι θα παραμείνει στην εξουσία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το