Κόσμος

Ισπανία: Εγκληματικά λάθη οδήγησαν στη μετάδοση του ιού Εμπολα

ασθενοφόρο

Λάθος χειρισμοί στην αντιμετώπιση του πρώτου κρούσματος του ιού του Εμπολα σε ευρωπαϊκό έδαφος μπορεί να οδήγησαν στη μόλυνση της Ισπανίδας νοσοκόμας, Τερέζα Ρομέρο, παραδέχτηκε η κυβέρνηση στη Μαδρίτη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς συζητούνται οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις υπηρεσίες υγείας, στον τομέα της πρόληψης.

«Η Ισπανία επιβεβαίωσε ότι σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές πώς προκλήθηκε η μόλυνση. Στις θεωρίες που διατυπώνονται περιλαμβάνεται και η πιθανή χαλάρωση ορισμένων διαδικασιών, όπως ο χειρισμός της σορού ή η απόρριψη των ιατρικών αποβλήτων», είπε ο Φρέντερικ Βίνσεντ, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μποργκ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέρριψε τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το σύστημα υγείας της χώρας του. «Το ισπανικό σύστημα υγείας είναι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης» είπε μιλώντας στο κοινοβούλιο στη Μαδρίτη.

Η Ισπανίδα νοσοκόμα Τερέζα Ρομέρο νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μαδρίτης αφού προσβλήθηκε από τον ιό ενώ φρόντιζε τους δύο ιεραποστόλους που είχαν μεταφερθεί εκεί από τη Δυτική Αφρική για θεραπεία.

Συνολικά στο νοσοκομείο αυτό παρακολουθούνται άλλοι πέντε άνθρωποι: ο σύζυγός της, τρεις συνάδελφοί της και ένας Ισπανός που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία. Οι δύο από τους συναδέλφους της παραμένουν στην απομόνωση γιατί παρουσίασαν πυρετό, μολονότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πάσχουν όντως από Έμπολα.

Ένας από τους θεράποντες γιατρούς της Ρομέρο είπε ότι ενδέχεται να μολύνθηκε από ένα γάντι που άγγιξε στο πρόσωπό της.

Η Ρομέρο ήρθε δύο φορές σε επαφή με τον ιεραπόστολο Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, ο οποίος πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τον επαναπατρισμό του από τη Σιέρα Λεόνε. Η νοσοκόμα, το πρώτο πρόσωπο που μολύνεται από τον ιό εκτός της Αφρικής, νομίζει ότι η μόλυνσή πρέπει να έγινε κατά την πρώτη επαφή μαζί του, από ένα γάντι, είπε ο Χέρμαν Ραμίρες στους δημοσιογράφους διαβεβαιώνοντας ότι η ίδια του έδωσε την άδεια να δημοσιοποιήσει αυτήν την πληροφορία.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το