Ελλάδα

Χρυσή Αυγή : 13 χρόνια στον Μιχαλολιάκο και το Διευθυντήριο – Ισόβια στον Ρουπακιά

Τις ποινές στη δίκη της Χρυσής Αυγής ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη. Ειδικότερα, ανακοίνωσε την ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πρόσθετη ποινή δέκα ετών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ. Οι συνεργοί καταδικάστηκαν από έξι έως επτά χρόνια κάθειρξη και πρόσθετες ποινές πέντε ετών για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου επέβαλε στο διευθυντήριο της ΧΑ δηλαδή στον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους περισσότερους από τους πρώην βουλευτές που έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ποινή κάθειρξης 13 ετών. Στον Αρτέμη Ματθαιόπουλο επιβλήθηκε ποινή δέκα ετών. Για όσους ήταν απλά μέλη και δεν είχαν ελαφρυντικό επιβλήθηκε ποινή μεταξύ πέντε και επτά χρόνων. Για τους βουλευτές που είχαν ελαφρυντικά η ποινή είναι πέντε χρόνια με πρόσθετες ποινές ανάλογα με το αν είχαν να αντιμετωπίσουν και άλλα αδικήματα.
Πρόκειται για μια αυστηρή απόφαση που κινήθηκε στα όρια που πρότεινε η εισαγγελέας.

Με την απόφαση επί των ποινών ολοκληρώνεται μια δικαστική διαδικασία που κράτησε πεντέμισι χρόνια και σηματοδότησε με απόλυτο τρόπο την απόφαση του πολιτικού μας συστήματος για την αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου.

Η απόφαση του δικαστηρίου, η σημασία της οποίας ξεπερνάει κατά πολύ τα ελληνικά δεδομένα, κλείνει το μεγάλο κεφάλαιο της εκδίκασης της εγκληματικής δράσης της Χ.Α., μετά τη βαριά δικαστική κρίση περί ενοχής των πολιτικών στελεχών της, που με τη βούλα του δικαστηρίου κρίθηκε εγκληματική οργάνωση.

Πλέον, το δικαστήριο θα εισέλθει στο πλέον δύσκολο και σημαντικό, από κάθε άποψη, τμήμα της δικαστικής κρίσης, που αφορά το ποιοι από τους κατηγορουμένους, που θα έχουν καταδικαστεί σε βαριές ποινές, θα πάνε στη φυλακή και σε ποιους θα δοθεί αναστολή, έως ότου γίνει η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό.

Οι ποινές 

Η ποινή των ισοβίων επιβλήθηκε στον Γιώργο Ρουπακιά, τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, για την ανθρωποκτονία και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση του επιβλήθηκε κάθειρξη 10 ετών, για οπλοκατοχή ποινή 4 ετών και 4 ετών ακόμη για οπλοχρησία.

Στους διευθυντές της οργάνωσης που είχαν και παράνομη οπλοκατοχή (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής και Παππάς), επιβλήθηκε -εκτός από τα 13 χρόνια κάθειρξης- ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 1 έτος και χρηματική ποινή.

Ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Παναταζης καταδικάστηκε σε 8 έτη κάθειρξης για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων και σε 6 για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ για την επίθεση στο ΠΑΜΕ έλαβε 2 έτη για κάθε επικίνδυνη σωματική βλάβη στα τρία θύματα.

Οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Σταθης Μπούκουρας, Νικος Μίχος και Μιχάηλ Αρβανίτης που είχαν λάβει ελαφρυντικό, καταδικάστηκαν σε πέντε έτη κάθειρξη.

Για τους βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση: Παναγιωτης Ηλιοπουλος και Νικος Κούζηλος κάθειρξη 7 ετών, ενώ οι Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Ελενη Ζαρούλια, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Αντώνης Γρέγος, Δημητρης Κουκούτσης καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 6 ετών.

10 έτη κάθειρξης στον Ματθαιόπουλο, 7 έτη στον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, 6 έτη στον Ζησιμόπουλο, 6 έτη στον Αντώνη Γρέγο, 6 έτη στον Νίκο Μίχο, 7 έτη στουν Νίκος Κούζηλος, 5 έτη στον Στάθη Μπούκουρα και 1 για οπλοκατοχή και 6 έτη κάθειρξη στην Ελένη Ζαρούλα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ποινές για Γιώργο Πατέλη (πυρηνάρχης Νίκαιας): 8 έτη κάθειρξη για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Φύσσα και 6 έτη κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Δύο μέλη της ΧΑ για εγκληματική οργάνωση εμφανίστηκαν στο αστυνομικό τμήμα στο Πέραμα να παραδοθούν

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το