Ελλάδα

«Ισες αποστάσεις» από τον ΓΓ του ΟΗΕ για Κυπριακό και φυσικό αέριο

OHE

Στο πλαίσιο των «ίσων αποστάσεων» μεταξύ των δυο πλευρών στην Κύπρο, κινείται ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, στην καθιερωμένη έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία προτείνει την ανανέωση της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί (UNFICYP) για άλλους έξι μήνες, καλώντας παράλληλα τις δυο πλευρές «να απόσχουν από το παιχνίδι επίρρηψης ευθυνών», καθώς και από την «αρνητική ρητορική» της μίας πλευράς προς την άλλη. Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στο θέμα των υδρογονανθράκων και γίνεται λόγος για «παρουσία κοινών φυσικών πόρων» και επαναλαμβάνεται ότι «επανειλημμένως, έχω τονίσει πως είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ο οποιοσδήποτε νεοανακαλυφθείς πλούτος και κυρίως όποιοι φυσικοί πόροι βρεθούν γύρω από την Κύπρο θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες. Εξακολουθώ να είμαι της άποψης πως η ύπαρξη των κοινών φυσικών πόρων αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για όλα τα μέρη να βρουν μια διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα και θα πρέπει να επιφέρει βαθύτερη συνεργασία προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων μερών στην περιοχή». Για τη διακοπή των συνομιλιών και τις τελευταίες εξελίξεις, ο Μπαν Κι-μουν σημειώνει ότι «στις 6 Οκτωβρίου 2014, η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε την απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή της στις συνομιλίες, μετά την ανακοίνωση από την Τουρκία για τη διεξαγωγή μιας σεισμικής έρευνας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Μετά την αναστολή των συνομιλιών, έχω υπογραμμίσει την ανάγκη για μια ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων».

Στη συνέχεια, ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού απευθύνει έκκληση στις δύο πλευρές «να βρουν έναν τρόπο για να επιτευχθεί αυτό (η επανέναρξη των συνομιλιών) χωρίς καθυστέρηση. Έχω σημειώσει ότι και οι δύο κοινότητες δεν έχουν την πολυτέλεια να διαιωνίσουν το στάτους κβο, ιδίως υπό το φως του ευρύτερου περιφερειακού πλαισίου. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τις πλευρές για να απόσχουν από το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και από την αρνητική ρητορική της μίας πλευράς προς την άλλη. Καλώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επανάληψη των δομημένων διαπραγματεύσεων κατά έναν προσανατολισμένο τρόπο σε αποτελέσματα, όπως συμφωνήθηκε από τους ηγέτες στην κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014».
Επίσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι ειδικά για τις καλές υπηρεσίες του στο Κυπριακό έχει σκοπό να δώσει χωριστή έκθεση «κατά τους προσεχείς μήνες».
Όσον αφορά την UNFICYP, το περιεχόμενο της έκθεσης είναι πανομοιότυπο με της προηγούμενης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η UNFICYP συνεχίζει να διατηρεί στενή συνεργασία με την αποστολή των καλών υπηρεσιών και άλλους φορείς των Ηνωμένων Εθνών για το νησί» και «σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και πιο πρόσφατα το ψήφισμα 2168 (2014), η αποστολή παραμένει δεσμευμένη στον έκτακτο σχεδιασμό που σχετίζεται με τη διευθέτηση. Ο σχεδιασμός θα συνεχίσει να καθοδηγείται από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και τις απόψεις των πλευρών πάνω στον πιθανό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών σ’ αυτό το θέμα».
Αναφορά γίνεται και στο θέμα των αγνοουμένων, διατυπώνοντας την άποψη ότι «αναγνωρίζεται με εκτίμηση η συνεργασία των τουρκικών δυνάμεων με τις εργασίες της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους σε μία περιοχή στο βόρειο τμήμα όπου υπήρχε υποψία ότι ήταν ναρκοθετημένη», προσθέτοντας ότι χαιρετίζει «τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί από την Επιτροπή κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής» και ότι θα ήθελε επίσης να υπογραμμίσει πως «μέχρι και πενήντα σχεδόν χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, το ήμισυ όλων των αγνοουμένων δεν έχει ακόμη βρεθεί και πάνω από το 70% δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί».
Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπερν Μπαρθ ‘Αιντε, ο οποίος μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα πραγματοποιήσει νέες συναντήσεις στην Κύπρο, θα ενημερώσει την ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 26 Ιανουαρίου και στις 28 του μηνός αναμένεται να εγκριθεί νέο ψήφισμα από το ΣΑ για την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της UNFICYP.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το