Τοπικά

Ισχυρή τάση από Airbnb σε ενοικιαστήρια – Ο κτηματομεσίτης Γ. Καραγιάννης μιλά για τις συνέπειες της πανδημίας

Το τεράστιο κύμα των ακυρώσεων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στις κρατήσεις στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως είναι το Airbnb, κατάφερε ισχυρό πλήγμα σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και στη Μαγνησία, ενώ σηματοδοτεί την επιστροφή στα κλασικά ενοικιαστήρια.

Η καθίζηση της τουριστικής κίνησης εξανέμισε κάθε προοπτική κέρδους για ακίνητα τύπου Airbnb. Ταυτόχρονα αρκετοί ιδιοκτήτες βλέποντας τη βραχυχρόνια μίσθωση να μπαίνει στην «εντατική» από το παγκόσμιο lockdown στον τουρισμό, αναμένεται να στραφούν στη λύση της μακροχρόνιας μίσθωσης. Άλλωστε, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν υπάρχει άλλος τρόπος εξασφάλισης εισοδήματος για όσους έχουν μετατρέψει τα ακίνητά τους σε τουριστικά καταλύματα.

Ο κτηματομεσίτης κ. Γιάννης Καραγιάννης, στέλεχος της RE/MAX Δομή Βόλος, σχολίασε τη νέα τάση στην αγορά και τη διαμόρφωση του νέου σκηνικού, στο οποίο κυριαρχεί η τάση για επιστροφή στη μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων. «Όσοι είχαν επενδύσει στο Airbnb και τον τουρισμό ανήκουν στους χαμένους αυτής της ιστορίας. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών το πλήγμα είναι μεγάλο. Οι ακυρώσεις κρατήσεων υπολογίζονται στο 80%», επισήμανε ο κ. Καραγιάννης, που κατέστησε σαφές ότι εάν δεν γίνει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του προσεχή Μαΐου.

Ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε ότι πλέον έφτασε η στιγμή για πολλούς ιδιοκτήτες να επαναπροσδιορίσουν τις σκέψεις τους σχετικά με την εκμετάλλευση των ακινήτων τους: «Σχετικά με την τάση του Airbnb, οι ιδιοκτήτες κατάλαβαν ότι πρέπει να ασχοληθείς επαγγελματικά, για να πάρεις τα χρήματα που λένε ότι βγαίνουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οπότε εκ των πραγμάτων θα στραφούν στη σταθερότητα της μακροχρόνιας μίσθωσης, αναζητώντας έναν καλό μισθωτή. Σίγουρα οι ιδιοκτήτες θα επαναπροσδιορίσουν τις σκέψεις τους, αφού μέσα σε ενάμιση μήνα άλλαξαν πάρα πολλά στην αγορά. Αυτή τη στιγμή πολλοί Βολιώτες είναι εκτεθειμένοι, από την άποψη ότι όσοι πόνταραν στη βραχυχρόνια μίσθωση, επένδυσαν κάποια χρήματα για την ανακαίνιση και επίπλωση των ακινήτων. Κατά μέσο όρο για μία απλή ανακαίνιση και την αγορά επίπλων, τα ποσά κυμαίνονται από 300-400 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, δεν θα πάει χαμένη η συνολική επένδυσή τους. Το ακίνητο παραμένει μία ασφαλής λύση. Απλώς θα μειωθεί το ποσοστό κέρδους. Εάν κάποιος υπολόγιζε μία απόδοση 20% από το Airbnb, με τη μακροχρόνια μίσθωση θα αρκεστεί σε 6-7% απόδοση του κεφαλαίου σε ετήσια βάση».

Όλο αυτό που συμβαίνει με τον κορωνοϊό, θα επηρεάσει και την κτηματαγορά. «Πριν την πανδημία ήταν δύσκολο για έναν ενοικιαστή να βρει καλό ακίνητο σε μία λογική τιμή, γιατί τα περισσότερα ήταν στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Υπάρχει έλλειψη στην αγορά ανακαινισμένων διαμερισμάτων για μακροχρόνια μίσθωση. Τώρα όμως λογικά θα βγουν πολλά ακίνητα, τα οποία εάν απορροφηθούν γρήγορα, θα οδηγηθούμε σ’ έναν εξορθολογισμό των ενοικίων που είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν υπερβολικά τον τελευταίο χρόνο. Μιλώντας πάντοτε θεωρητικά, γιατί κανείς επαγγελματίας του κλάδου μας δεν ξέρει τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα, οι τιμές αναμένεται να μείνουν σταθερές ή να υποχωρήσουν ελαφρά», κατέληξε ο Βολιώτης κτηματομεσίτης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το