Τοπικά

Ισχυρή χαλαζόπτωση στη Ζαγορά κατέστρεψε τα μήλα (photos)

Ισχυρή χαλαζόπτωση εκδηλώθηκε στο Ανατολικό Πήλιο προκαλώντας τεράστιες ζημιές στην παραγωγή. Ο δήμαρχος Ζαγοράς -Μουρεσίου κ. Κουτσάφτης δήλωσε πως το χαλάζι ξεπέρασε σε ύψος τα πεζοδρόμια. Ο κ. Κουτσάφτης τόνισε  ότι η μηλοκαλιέργεια υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές  και η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.Οι εικόνες του Αγροτικού Συλλόγου είναι αποκαλυπτικές της καταστροφής . Το χαλάζι έπεφτε ασταμάτητα για 45 λεπτά σε Πουρί, Ζαγορά και Μακρυρράχγη και συνεργεία του ΕΛΓΑ θα βρίσκονται στην περιοχή σε δύο ημέρες.

“Η ποσότητα χαλαζιού που έπεσε στην πλατεία και στο Δημαρχείο ήταν σαν να χιόνιζε. Δεν έχουν ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Οι καταστροφές είναι μεγάλες στις καλλιέργειες. Τα κεράσια ήταν έτοιμα να μαζευτούν καταστράφηκαν. Τα κάστανα τα μήλα το ίδιο”, είπε ο δήμαρχος κ. Κουτσάφτης.

Η Βουλευτής και Αν. Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Κατερίνα Παπανάτσιου συνομίλησε σήμερα με τον Δήμαρχο Ζαγοράς Μουρεσίου κ. Κουτσάφτη και τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Κράββαρη, προκειμένου να ενημερωθεί εκτενώς για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή από την πρωινή χαλαζόπτωση.

Δυστυχώς, οι συνέπειες και αυτής της κακοκαιρίας είναι πολλαπλές και μεγάλες. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου υπέστη εκτεταμένες ζημιές, χτυπημένος από σφοδρές καιρικές συνθήκες, ενώ αντιμετωπίζει και τουριστικό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας.

Η Κ. Παπανάτσιου διαβεβαίωσε τους αρμόδιους ότι στηρίζει τα αιτήματά τους για έκτακτη χρηματοδότηση και στήριξη από την Πολιτεία. Οι περιοχές αυτές έχουν πολλαπλά μέτωπα ανοιχτά στην παρούσα συγκυρία, με τις συνέπειες να είναι ιδιαίτερα δυσμενείς.

Η Βουλευτής τόνισε επίσης ότι μόλις επιστρέψει από την Αθήνα, όπου μετέβη για Κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις και για την ανακοίνωση του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α από τον Αλέξη Τσίπρα, θα μεταβεί άμεσα στη Ζαγορά, ώστε να βρεθεί στο πλευρό των συντοπιτών της.

Η βουλευτής της ΝΔ Ζέρα Μακρή επικοινώνησε με τον κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, επόπτη του περιφερειακού καταστήματος του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, ο οποίος και την ενημέρωσε για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πληγέντες παραγωγούς  όσο και από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, τις οποίες και εποπτεύει.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες του δήμου θα πρέπει, αμέσως, να αναγγείλουν τις προκληθείσες ζημίες, καταγράφοντάς αυτές, και να τις αποστείλουν στο αρμόδιο περιφερειακό κατάστημα του ΕΛΓΑ, το οποίο και θα επιληφθεί εντός ολίγων ωρών από την επίσημη ενημέρωση, ενεργοποιώντας τις σχετικές διαδικασίες. Επίσης, μεμονωμένα, οι παραγωγοί, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί καταστροφές, θα πρέπει να προχωρήσουν σε εξατομικευμένες προσωπικές δηλώσεις ζημίας των προϊόντων τους και, παράλληλα, ο ΕΛΓΑ θα πραγματοποιεί επιτόπιες επισκέψεις για την πρώτη, αρχική, καταγραφή των ζημιών. Η τελική εκτίμηση των ζημιών θα γίνει μόλις η δυνατότητα πλήρους εκτίμησης της καταστροφής θα είναι φανερή, χρονικό σημείο, που ποικίλλει, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας.

Η Ζέτα Μακρή ζήτησε  οι διαδικασίες που απαιτούνται να ολοκληρωθούν, στο συντομότερο δυνατό, νόμιμο, χρονικό διάστημα. Ο κ. Σπυρόπουλος διαβεβαίωσε τη βουλευτή, ότι εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα μεταβεί, ο ίδιος, την επόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή, στις πληγείσες περιοχές και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ορθής και έγκαιρης καταγραφής των ζημιών και ταχύτατης αποζημίωσής τους.

Ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας ανταποκρίθηκε  στο αίτημα του δημάρχου Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Π. Κουτσάφτη για τη στήριξη των παραγωγών της περιοχής που επλήγησαν από τη σημερινή χαλαζόπτωση.

Ο κ. Κουτσάφτης επικοινώνησε με τον βουλευτή προκειμένου να τον ενημερώσει για τις ζημιές από το χαλάζι στα μήλα και τα κεράσια, που θα έχουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τους καλλιεργητές. Σημειώνεται ότι, ειδικά στα κεράσια, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και μάλιστα λίγο πριν τη συγκομιδή τους.

Αμέσως μετά o κ. Μαραβέγιας επικοινώνησε με το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα και ζήτησε να προωθηθούν το ταχύτερο δυνατό οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών. Μάλιστα, έλαβε, τη διαβεβαίωση ότι μεθαύριο Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ θα μεταβεί στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου για αυτοψία και καταγραφή.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το