Κόσμος

Τριπλασιάζεται η χρηματοδότηση για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο

μετανάστες

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να τριπλασιάσουν τη χρηματοδότηση για την έρευνα και τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο προϋπολογισμός της αποστολής “Τρίτων” στη Μεσόγειο για την έρευνα και διάσωση μεταναστών θα εξισωθεί με εκείνον της προηγούμενης αποστολής “Μάρε Νόστρουμ”.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, αμέσως μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να τριπλασιαστεί ο προϋπολογισμός της αποστολής “Τρίτων”, που σήμερα ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως.

“Θέλουμε να δράσουμε γρήγορα, πράγμα που σημαίνει τον τριπλασιασμό των οικονομικών πόρων” της αποστολής αυτής”, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος

Η ελληνική πλευρά και άλλες θέσεις

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες πιέσεις προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας, υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι έχει έρθει ο καιρός η ΕΕ να ευαισθητοποιηθεί πραγματικά με ένα συγκροτημένο, αποτελεσματικό και ανθρώπινο σχέδιο.

Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για αύξηση κονδυλίων και διαμόρφωση ενός πλαισίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επιδιωχθεί από ελληνικής πλευράς να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση του θέματος ενόψει του καλοκαιριού που θα είναι αυξημένες οι πιέσεις με δίκαιη κατανομής οικονομικών βαρών και φιλοξενίας νόμιμων προσφύγων.

«Η τραγωδία στη Λαμπεντούζα και η σοκαριστική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο Αιγαίο υπογραμμίζουν την ανάγκη για την ΕΕ να αναπτύξει μια αποτελεσματική και ανθρώπινη πολιτική μετανάστευσης, που να βασίζεται στην αλληλεγγύη, ειδικότερα στην πρώτη γραμμή των μεσογειακών χωρών» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο της ΕΕ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επεσήμανε την αναγκαιότητα να αποφασιστούν τα απιτούμενα μέτρα και κονδύλια για το μεταναστευτικό, ώστε να ανακοπούν οι «δουλειές», όπως είπε, των δουλεμπόρων. Ευρωπαϊκό χαρακτήρισε το θέμα της ροής παράνομων μεταναστών προς τις χώρες του νότου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Έχουμε κοινή ευθύνη να βοηθήσουμε να λυθεί το πρόβλημα γι αυτό συγκάλεσα αυτή τη σύνοδο σήμερα για να ενεργοποιηθούμε. Να σώσουμε τις ζωές αθώων ανθρώπων στη θάλασσα – αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα – αλλά δεν είναι το να σώζουμε μόνο ζωές στη θάλασσα αλλά και να καταπολεμήσουμε τους δουλεμπόρους και να προλάβουμε την παράνομη ροή μεταναστών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ.

Ο ίδιος εξήγησε πως θα ενισχυθούν οι δυνάμεις της ΕΕ που ελέγχουν κυρίως τα θαλάσσια σύνορα, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον να «σπάσουν» τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και τα δίκτυα που χρησιμοποιούν για να βρίσκουν και να εκμεταλλεύονται τους μετανάστες.

Η Βρετανία πρότεινε να διαθέσει πολεμικά πλοία και ελικόπτερα για να βοηθήσει τους Ευρωπαίους να συγκρατήσουν τη ροή των μεταναστών που προσπαθούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

“Όπως πάντα, η Βρετανία θα παράσχει τη βοήθειά της”, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά την άφιξή του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής, με αφορμή το νέο, πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε την Κυριακή στη Μεσόγειο και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 800 ανθρώπους.

“Σήμερα θα προσφέρω το HMS Bulwark”, ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία του βρετανικού ναυτικού, “τρία ελικόπτερα και άλλα δύο περιπολικά σκάφη”, πρόσθεσε. Αυτό όμως “συνεπάγεται ότι οι άνθρωποι τους οποίους θα περισυλλέξουμε ή με τους οποίους θα ασχοληθούμε, θα μεταφερθούν στην κοντινότερη ασφαλή χώρα, πιθανότατα στην Ιταλία και ότι δεν θα μπορούν να ζητήσουν αμέσως άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο”, διευκρίνισε ο Κάμερον.

Την Τετάρτη το Βέλγιο δήλωσε έτοιμο να συμβάλει εντάσσοντας το πλοίο διοίκησης και επιμελητειακής υποστήριξης στην επιχείρηση “Τρίτων”, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να σταλεί και άλλου είδους βοήθεια.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η χώρα του θα συμβάλει, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέσα που θα διαθέσει. Πρέπει “να ενισχύσουμε την παρουσία της Ευρώπης στη θάλασσα αλλά και στην επιτήρηση”, σημείωσε, προσθέτοντας: “Αναμένεται να ληφθεί μια απόφαση για σημαντική ενίσχυση των μέσων και σε κάθε περίπτωση (…) η Γαλλία θα συμβάλει”.

Ο πρόεδρος Ολάντ εκτίμησε ωστόσο ότι για να μπει ένα τέλος στο δράμα των μεταναστών θα έπρεπε κυρίως “να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος” στη Λιβύη, μια δήλωση που στρέφεται εναντίον του προκατόχου του, του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί. “Εάν ο κόσμος παραμείνει αδιάφορος σε όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, τότε, ακόμη και αν στείλουμε περισσότερα μέσα, αν εντείνουμε την παρακολούθηση, την παρουσία μας στη θάλασσα, τη συνεργασία μας, τον αγώνα μας εναντίον των τρομοκρατών, θα υπάρχει πάντα αυτή η φρικτή αιτία, δηλαδή το γεγονός ότι η χώρα αυτή δεν κυβερνάται πλέον, έχει βυθιστεί στο χάος”, συνέχισε.

“Το θέμα είναι να μάθουμε πώς γίνεται, μετά από μια επέμβαση πριν από περίπου τρεισήμισι χρόνια, να μην υπήρξε καμία σκέψη για το τι θα έπρεπε να γίνει στη συνέχεια”, κατέληξε ο Ολάντ.

Ο Νικολά Σαρκοζί είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, μαζί με τον Ντέιβιντ Κάμερον, στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, το 2011, που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Φρανσουά Ολάντ κατηγορεί τον προκάτοχό του για τα “λάθη” που, όπως υποστηρίζει, έγιναν στην περίπτωση της Λιβύης.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το