Οι εικόνες της ημέρας

To Ηρώο του Βόλου μετακινήθηκε δυο φορές…

Το Ηρώο είναι δημιουργία του Βάσου Φαληρέα. Παραγγέλθηκε το 1927 από τον τότε δήμαρχο Παγασών Σπύρο Σπυρίδη, προς τιμή των Βολιωτών στρατιωτών που πρόσφεραν τις ζωές τους και θυσιάστηκαν για την πατρίδα στους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Το πλέον αξιοσημείωτο στην 90χρονη παρουσία του Ηρώου, που σήμερα βρίσκεται έμπροσθεν του Δημαρχείου Βόλου (επάνω φωτογραφία), είναι ότι πρόκειται για ένα μνημείο που μετακινήθηκε δύο φορές.

Από το 1927 μέχρι το 1955 ήταν τοποθετημένο μπροστά στο παλιό Δημοτικό Θέατρο Βόλου, όπως μπορούμε να δούμε σε μία σπάνια φωτογραφία που απεικονίζει το σημείο που ανεγέρθηκε αρχικά (αρχείο Σταύρου Μπατουδάκη/ΔΗΚΙ Βόλου). Στο συγκεκριμένο ντοκουμέντο διακρίνεται αριστερά η πρόσοψη από το παλιό κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου και σε μικρή απόσταση το Ηρώο του Φαληρέα, ενώ δεξιά μπορούμε να δούμε την τότε Εθνική Τράπεζα (σήμερα στεγάζεται εκεί το Δημοτικό Ωδείο). Ακριβώς απέναντι λειτουργούσε η πρώην Τράπεζα Αθηνών (νυν Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Στο βάθος της φωτογραφίας διακρίνεται η στέγη του κτιρίου Σπίρερ, που θυμίζουμε ότι κτίστηκε το 1926, ενώ δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τα διαζώματα που διακρίνονται και περνούσε από εκεί το τρένο του Πηλίου.


Έπειτα από τους σεισμούς που έπληξαν τον Βόλο τη δεκαετία του ’50, το παλιό Δημοτικό Θέατρο Βόλου υπέστη σοβαρές ζημιές και κατεδαφίστηκε. Εκείνη την εποχή το Ηρώο μετακινήθηκε στην παραλία του Βόλου, μπροστά από το κτίριο Παπαστράτου, όπως μπορούμε να δούμε από τη φωτογραφία του Κώστα Στουρνάρα στην παραλία με φόντο τον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.


Το 1986 ανεγέρθηκε το Μνημείο Εθνικής Ανεξαρτησίας από τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη κι έτσι κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του Ηρώου, αφού τα δύο μνημεία γειτνίαζαν. Έτσι, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 το Ηρώο τοποθετήθηκε στη μικρή πλατεία έμπροσθεν του Δημαρχείου Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το