Άρθρα

Ηρωικές οι προσπάθειες των στελεχών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Του Γιώργου Καλτσογιάννη*

Ο ιστορικός πλούτος της περιοχής μας είναι ανεκτίμητης αξίας, αλλά δυστυχώς δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς, προκειμένου να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας με σπουδαίο ανασκαφικό έργο στον αρχαιολογικό χώρο της Δημητριάδος που άρχισε να κατοικείται από το τέλος της νεολιθικής εποχής, έχει αναδείξει το Ηρώο, το Θέατρο, το Υδραγωγείο, αλλά και το Ανάκτορο, που δεσπόζει πάνω σε ύψωμα, στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Επίσης, δύο από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς όχι μόνο της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, έχουν ανασκαφεί δυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου, στο Διμήνι και στο Σέσκλο, όπου διασώζονται λείψανα μεγάλου και καλά οργανωμένου οικισμού της Νεότερης Νεολιθικής Εποχής. Τον 15ο π.Χ αιώνα χτίστηκαν τα πρώτα μυκηναϊκά σπίτια, ενώ υφίσταται και το ανακτορικό συγκρότημα του Διμηνίου.

Οι προϊστορικοί οικισμοί του Διμηνίου και του Σέσκλου αποτελούν πραγματικά «κοσμήματα» της περιοχής μας, ανεκτίμητης πραγματικά αξίας, τα οποία μέχρι και σήμερα, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες, κυρίως της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τη δαπάνη σχετικά μεγάλων κονδυλίων, δεν έχουν καταστεί απολύτως επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι. Όψιμα και σε συνδυασμό φυσικά με την προσπάθεια ανάδειξης των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής μας, φορείς της Μαγνησία πρωτοστατούσας της Εφορείας Αρχαιοτήτων και της δραστήριας διευθύντριας κας Ανθής Μπάτζιου, καταβάλλουν προσπάθειες για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Φθιώτιδων Θηβών, που βρίσκεται στην περιοχή των Μικροθηβών.

Η αποκατάσταση και ανάδειξη του Θεάτρου Φθιώτιδων Θηβών και η προσπάθεια ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αποτελεί ζητούμενο και η πρόσκληση για ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, με την οποία μάλιστα ονοματίζονται τα προς ένταξη έργα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και κυρίως αρμοδίου μηχανικού, δυσχεραίνει κατά πολύ την προσπάθεια εκπόνησης μελετών. Είναι πραγματικός άθλος των στελεχών του Φορέα, να εκπονούν τεχνικά δελτία για ένταξη του έργου, χωρίς την επάρκεια των τεχνικών γνώσεων ενός μηχανικού και για αυτό είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Είμαι βέβαιος ότι ο αρμόδιος Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα εξασφαλίσει τη μελέτη και φυσικά θα προβεί στη βελτίωση της οδικής πρόσβασης προς το Αρχαίο Θέατρο Φθιώτιδων Θηβών. Εύχομαι πάντως, ο ίδιος ζήλος που επιδεικνύεται το τελευταίο διάστημα από φορείς για την ανάδειξη του Θεάτρου Φθιώτιδων Θηβών, που απέχει από το Βόλο 25 χιλιόμετρα, να επιδειχθεί και για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Δημητριάδας, που απέχει μόλις 1,5 χλμ, αλλά και των σπουδαίων μυκηναϊκών και προϊστορικών οικισμών του Διμηνίου και του Σέσκλου αντιστοίχως. Ο ιστορικός πλούτος της περιοχής μας αποτελεί το ισχυρότερο πλεονέκτημα ανάπτυξης.

*Ο Γιώργος Καλτσογιάννης είναι δικηγόρος, πρώην αντιπεριφερειάρχης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το