Ελλάδα

Ηρεμη η συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα μετά τη «σφαγή» με Παυλόπουλο

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφού πέρασε 45 λεπτά έντονης λογομαχίας για τα εθνικά θέματα στο προεδρικό μέγαρο.

Τσίπρας: Στόχος ειναι να ρίξουμε γέφυρες όχι να χτίσουμε τείχη

Κατευναστικός ήταν ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την απροσδόκητη λογομαχία που διημείφθη νωρίτερα, στο προεδρικό μέγαρο, μεταξύ του Ελληνα και Τούρκου προέδρου Δημοκρατίας.

Σημεία από την παρέμβαση Τσίπρα:

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει η προσφυγική κρίση και η ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ευθύνη μας να βρούμε λύσεις.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ενεθάρρυνα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να σας προσκαλέσει γιατί ιστορική είναι και η πρόσκληση.

Στόχος ειναι να ρίξουμε γέφυρες όχι να χτίσουμε τείχη.

Σταθερά θεμέλια στις σχέσεις δύο χωρών είναι σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα, στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες.

Διαφορές ανάμεσα στις δυο χώρες υπήρχαν πάντα υπάρχουν και σήμερα, οι θέσεις είναι γνωστές και σαφείς όπως και οι δικές μας.

Αυτό που έχει πάντα σημασία είναι πέρα από τις διαφορές να ψάχνουμε και για συγκλίσεις και τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε .

Η απάντηση Ερντογάν

«Χαίρομαι που είμαι και πάλι εδώ. Το κτίριο μού είναι γνώριμο. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου συναντήθηκα με τρεις Ελληνες πρωθυπουργούς και τώρα χαίρομαι που συναντώ εσάς.
Εχω την τιμή να είμαι ο δεύτερος Τούρκος πρόεδρος που έρχεται στην Ελλάδα.
Οπως είπα και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μου με τον κ.Παυλόπουλο πιστεύω πως και η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να παραμερίσουν το άδειο. Να εστιάσουμε σε αυτήν την αντίληψη.
Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά στοιχεία, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν ιδεολογικές εμμονές.
Εμείς ως χώρα, ως τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη άλλης χώρας.
Ως λαοί ήμασταν κοντά και συμβαίνει εμείς να έχουμε ομογενείς που ζουν στα ελληνικά εδάφη και εσείς τους δικούς σας που ζουν στα τουρκικά εδάφη.
Μακάρι να μην είχαν γίνει τα λάθη παλιά που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών από τα εδάφη. Τα λάθη που έγιναν όμως είναι πια κομμάτι της ιστορίας.
Πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε πολύ γερά θεμέλια. Νομίζω μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να χτίσουμε τα γερά θεμέλια.
Αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με κάποιες αρχές κοινής λογικής, να διαμορφώσουμε μία κοινή ρητορεία.
Νομίζω θα λύσουμε πολλά από τα προβλήματα. Εγώ σε αυτή μας τη συνάντηση μεταφέρω τις προσωπικές μου ευχαριστίες αλλά είμαι και εκπρόσωπος του τουρκικού λαού και μεταφέρω τις ευχαριστίες του».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα κατά την υποδοχή του κ. Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο η συζήτηση μεταξύ των δύο Προέδρων, Ελληνα και Τούρκου μετατράπηκε σε καβγά για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη Δυτική Θράκη (διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).

Μετά την συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες συζητήσεις των δύο πλευρών, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τεθούν το μεταναστευτικό, το θέμα των παραβάσεων στο Αιγαίο και η παρουσία των Τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το