Κόσμος

Ιρανές ντύνονται άντρες για να μην φορούν μαντίλα

woman708_1

Η πολύ δύσκολη ζωή στο Ιράν δοκιμάζει καθημερινά τα όρια των αντοχών των γυναικών που ζούν εκεί.

Μεταξύ άλλων είναι υποχρεωμένες να φέρουν την ενδεδειγμένη ενδυμασία, φορώντας πάντα την παραδοσιακή μαντίλα τους, το λεγόμενο χιτζάμπ. Μάλιστα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποια παράβαση από την αστυνομία, τότε έρχονται αντιμέτωπες με σοβαρές ποινές.

Αρκετές είναι οι Ιρανές που αποφάσισαν να αναρτήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζονται με κομμένα τα μαλλιά τους και φορώντας αντρικά ρούχα, έτσι ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερες χωρίς να είναι ανγκασμένες να φορούν την μαντίλα και να περνούν απαρατήρητες στο δρόμο.

Πολλοί είναι οι ακτιβιστές στο Ιράν που μάχονται στο πλευρό της εκστρατείας αυτών των γυναικών, οι οποίες αγνίζονται προκειμένου να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και απευθύνουν έκκληση στις τουρίστριες από την Δύση να παραβαίνουν τον σχετικό νόμο και να μην φορούν μαντίλα. Ωστόσο, η αστυνομία ηθών εξακολουθεί να είναι πολύ αυστηρή και την περασμένη εβδομάδα συνέλαβε οκτώ μοντέλα που ανάρτησαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες τους χωρίς την παραδοσιακή μαντίλα ενώ αίσθηση προκάλεσε η δημόσια συγγνώμη του ενός από αυτά στην κρατική τηλεόραση της χώρας.

Πολλοί είναι και οι άντρες στο Ιράν που ενισχύουν τον αγώνα των γυναικών για να βγάλουν την μαντίλα. Στις 14 Μαΐου ο Pejman Rahbar, Ιρανός αθλητικογράφος, πόσταρε μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νεαρής Ιρανή, που αναγκάστηκε να ντυθεί σαν άντρας για να παρακολουθήσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου στην Τεχεράνη.

posokt

Πηγή www.iefimerida.gr

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το