Κόσμος

Ιράν: Ακτιβιστές κατηγορούν την πρέσβη της Ελβετίας ότι «πρόδωσε το γυναικείο κίνημα» γιατί φόρεσε τσαντόρ

Η πρέσβης της Ελβετίας στο Ιράν κατηγορείται ότι «πρόδωσε» το κίνημα διαμαρτυρίας στη χώρα, αφού εμφανίστηκε ντυμένη με μαύρο τσαντόρ κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε ιερό μουσουλμανικό τόπο συνοδευόμενη από Ιρανούς ιερωμένους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας απέρριψε τις επικρίσεις, επισημαίνοντας ότι η πρέσβης Ναντίν Ολιβιέρι Λοτσάνο φορούσε την κατάλληλη ενδυμασία, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, για την επίσκεψη σε ιερούς τόπους.

Νωρίτερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες της Λοτσάνο, καλυμμένης από την κορυφή μέχρι τα νύχια με μαύρο τσαντόρ, δίπλα σε ιερωμένους που φορούσαν τουρμπάνια, κατά την επίσκεψή της στην ιερή πόλη Κομ.

«Η Ελβετίδα πρέσβης φοράει τσαντόρ και πάει στο τέμενος με τους μουλάδες», σχολίασε η Βελγίδα βουλευτής Ντάρια Σαφάι, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση κινητοποιήσεων στην Ευρώπη, σε ένδειξη υποστήριξης των διαδηλωτών στο Ιράν.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, σε όλο το Ιράν, οργανώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα. Οι διαδηλωτές ζητούσαν μεταξύ άλλων να καταργηθεί ο νόμος που καθιστά υποχρεωτικό για τις γυναίκες να φορούν μαντίλα όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Οι ιρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις αυτές. Χιλιάδες άλλοι, μεταξύ των οποίων καλλιτέχνες, δικηγόροι και δημοσιογράφοι, έχουν συλληφθεί.

«Ενώ εκατομμύρια Ιρανές μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών γνωρίζοντας ότι χιλιάδες από αυτές σκοτώθηκαν για αυτό, εκείνη φοράει χιτζάμπ και διαφημίζει τους καταπιεστές. Είναι αηδιαστικό!» πρόσθεσε η Σαφάι σε ανάρτησή της στο Twitter.

«Η πρέσβης της Ελβετίας με συντηρητική, θρησκευτική αμφίεση που την καλύπτει πλήρως, ενώ οι θαρραλέες Ιρανές διακινδυνεύουν τα πάντα για την ελευθερία. Είναι ακριβώς αυτό που δεν έπρεπε να κάνει», σχολίασε η ηθοποιός και ακτιβίστρια Ναζανίν Μπονιαντί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το