Τοπικά

Υψηλές πληρότητες σε κεντρικό Πήλιο και Βόλο για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά “Θ”

μακρινίτσα χιόνια

Το Πήλιο αλλά και ο Βόλος θα είναι και φέτος τα Χριστούγεννα ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς της χώρας. Το ίδιο θα ισχύσει και για την Πρωτοχρονιά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, προβλέπεται αύξηση στις πληρότητες από πέρυσι 10%.
Παρά την συνεχιζόμενη για έκτη χρονιά οικονομική κρίση και τη δραματική μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και συντάξεων, τα περισσότερα ξενοδοχεία του κεντρικού Πηλίου και του Βόλου θα έχουν πληρότητες, που φθάνουν ή και ξεπερνούν το 80% τα Χριστούγεννα και άλλο τόσο την Πρωτοχρονιά. Νωρίς πάντως είναι ακόμη για τα Φώτα, καθώς η αργία «πέφτει» μεσοβδόμαδα (Τετάρτη) και δεν συνδυάζεται με Σαββατοκύριακο, όπως των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Πάντως διαθέσιμα δωμάτια υπάρχουν, ελάχιστα φυσικά, στα υψηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία.
Όπως δήλωσε η ξενοδόχος Πορταριάς κ. Ελένη Καραίσκου για τα Χριστούγεννα οι πληρότητες στην περιοχή της Πορταριάς κυμαίνονται στα ξενοδοχεία και τους ξενώνες στο 80-85% και μάλιστα ορισμένα είναι ήδη γεμάτα. «Όποιο δωμάτιο ακυρώνεται, γεμίζει αμέσως», τόνισε η ξενοδόχος.
Τα πακέτα είναι για τριήμερη παραμονή και συγκεκριμένα Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, με αναχώρηση την Κυριακή, τόσο για το τριήμερο των Χριστουγέννων, όσο και αυτό της Πρωτοχρονιάς.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός, ότι και το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, δηλαδή μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς (27-30 Δεκεμβρίου), η ζήτηση είναι αυξημένη, σε ποσοστά που φθάνουν μέχρι και το 60%.
«Αν πέσει χιόνι, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κι’ άλλο, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Οι τιμές εξάλλου κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα», τονίζει η κ. Καραίσκου. Η τιμή ενός δίκλινου τη βραδιά σε ξενώνα στην περιοχή της Πορταριάς κυμαίνεται από 65-80 ευρώ . Σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων στην περιοχή οι τιμές για ένα δίκλινο φθάνουν και τα 534 ευρώ για το τριήμερο με ημιδιατροφή (267 ευρώ το άτομο).
«Δεν σώζεται η χρονιά με κίνηση δέκα ημερών», δηλώνει από την πλευρά του ο ξενοδόχος Βόλου κ. Μιλτ. Μουστακαλής.
«Πάντως για την αυξημένη κίνηση βοήθησε και ο στολισμός της πόλης, αφού ρωτούν γι’ αυτό τόσο από την Αθήνα όσο και από την Θεσσαλονίκη», προσθέτει.
Και το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς η κίνηση είναι αυξημένη και οι πληρότητες στο Βόλο φθάνουν το 60%, ενώ είναι νωρίς ακόμη, σημειώνουν οι ξενοδόχοι, για να έχουν μια πρώτη εικόνα για την κίνηση των Θεοφανείων.
Εξάλλου, όπως σημειώνουν οι ξενοδόχοι, όσοι καθυστερήσουν κι’ άλλο και δεν «κλείσουν» έγκαιρα δωμάτιο αυτή την εβδομάδα, δεν είναι απαραίτητο ότι θα βρουν ακριβώς αυτό που επιθυμούν την επόμενη, παραμονές των γιορτών.
Όσον αφορά το κόστος, οι τιμές κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι και όπου υπάρχουν αυξήσεις, είναι σχετικά μικρές και αποδίδονται, κατά κύριο λόγο, στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%. Επίσης, σε πολλές περιοχές οι ξενοδόχοι έχουν προχωρήσει σε πακέτα προσφορών, για όσους επισκέπτες αποφασίσουν να παραμείνουν μερικές ημέρες παραπάνω, καθώς τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των διανυκτερεύσεων είχε παρουσιάσει μείωση.
Το γεγονός ότι φέτος τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι ημέρα Παρασκευή και τα Φώτα Τετάρτη, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, προκειμένου οι συνήθως τριήμερες εκδρομές να γίνουν τετραήμερες ή πενταήμερες και γι’ αυτό το λόγο πολλοί ξενοδόχοι έσπευσαν να προχωρήσουν σε πακέτα προσφορών.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησία, Γιώργος Ζαφείρης, οι προσφορές που έγιναν, κυρίως όσον αφορά κρατήσεις από το φθινόπωρο, βοήθησαν σημαντικά.
Αναφορικά με τους Βολιώτες που θα θελήσουν να ταξιδέψουν εκτός Μαγνησίας για τις γιορτές, αυτοί είναι ελάχιστοι, θα προτιμήσουν να φιλοξενηθούν σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια, ενώ για το εξωτερικό η μόνη ζήτηση που υπάρχει, είναι για Μπάνσκο από 60 ευρώ και για Βελιγράδι από 150 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου και τις ημέρες διαμονής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το