Τοπικά

Ιπποθεραπεία για άτομα με αναπηρία στο Κέντρο Ιππασίας Σέσκλου

Από το 2015 η Ηρώ Αναγνώστου, φυσικοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια θεραπευτικής ιππασίας, ασκεί το εξειδικευμένο κομμάτι της ιπποθεραπείας στο Κέντρο Ιππασίας Σέσκλου. Αυτή τη στιγμή κουράρει 15 άτομα με αναπηρία, σε μία μέθοδο θεραπείας που έχει το άλογο στο επίκεντρό της.
Η Βολιώτισσα επαγγελματίας υγείας μίλησε για τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει η συνύπαρξη με τα ζώα, αλλά και τα θεραπευτικά αποτελέσματα της ιπποθεραπείας.

Μετρά ήδη πολλά χρόνια εμπειρίας στον χώρο της ιππασίας, κοντά στις δύο δεκαετίες. Σε νεαρότερη ηλικία έκανε πρωταθλητισμό και υπήρξε πανελληνιονίκης στην ιππική δεξιοτεχνία και υπερπήδηση εμποδίων με προκρίσεις για το βαλκανικό πρωτάθλημα επί δύο χρονιές. Παραμένει, μάλιστα, εν ενεργεία αθλήτρια, έχοντας το δελτίο της στο Κέντρο Ιππασίας Σέσκλου, που ανήκει στη Μαρία Σπυροπούλου, προπονήτρια παράλληλα του ομίλου.

Πλέον η Ηρώ Αναγνώστου έχει αναλάβει να κάνει ενεργά θεραπευτική ιππασία εδώ και μία πενταετία, έχοντας αναπτύξει στενή συνεργασία με ειδικά σχολεία της περιοχής. Διδάχτηκε τη θεραπευτική ιππασία, ενώ στη Μαγνησία, όπως δήλωσε, είναι η μοναδική που έχει πιστοποιηθεί στη μέθοδο Hi.K.E.R. (Hippo kinesio-educational rehabilitation) από την Επιστημονική Εταιρεία Θεραπευτικής Ιππασίας. Το κίνητρο για να ασχοληθεί; «Στην οικογένειά μας είχαμε ένα περιστατικό, που χρειαζόταν βοήθεια. Ο αδελφός του πατέρα μου για την ακρίβεια. Έτσι ευαισθητοποιήθηκα από μικρή στο κομμάτι αυτό και λόγω της δουλειάς μου, βρήκα τρόπο να το συνδυάσω», εξομολογήθηκε.
«Η θεραπευτική ιππασία απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία, με βασικό σκοπό την αποκατάστασή τους, είτε κοινωνική είτε κινητική και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της υγείας και της ζωής του», έσπευσε να σημειώσει η Βολιώτισσα φυσικοθεραπεύτρια. Όσο για τις περιπτώσεις ασθενών, που απευθύνονται στο Κέντρο Ιππασίας Σέσκλου για θεραπευτικές συνεδρίες;

«Μιλάμε για άτομα με εγκεφαλική παράλυση, αυτισμό, με σύνδρομο Down ή Asperger, με νοητική στέρηση, διάχυτες αναπτυξιακές ταραχές κ.α.», τόνισε η κ. Αναγνώστου, που συμπλήρωσε: «Διαθέτουμε εξειδικευμένη ομάδα με ειδικούς παιδαγωγούς, που αναλαμβάνει κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Προσωπικά ως φυσικοθεραπεύτρια επικεντρώνομαι στην αντιμετώπιση κινητικών προβλημάτων. Επίσης αναλαμβάνουμε ενήλικες, έπειτα από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας».
Αξιολογώντας τα αποτελέσματα και τη συνεισφορά της θεραπευτικής ιππασίας, η νεαρή εκπαιδεύτρια είπε: «Με βάση όσα έχω δει, μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, κυρίως στα παιδιά. Επιπλέον, η βιβλιογραφία που κυκλοφορεί, αποδεικνύει και επιστημονικά ότι υπάρχουν θεαματικές αλλαγές, τόσο στην κίνηση, όσο και στην ψυχολογία των ασθενών. Γενικότερα, πάντως, η ιπποθεραπεία λειτουργεί συνδυαστικά με τις υπόλοιπες θεραπείες που κάνει κάποιος».
Οι θεραπευτικές συνεδρίες γίνονται στις εγκαταστάσεις του ομίλου, που είναι στο Σέσκλο, στην αρχή του οικισμού. «Είναι βασικό να έχουμε στοχευμένη θεραπεία σε κάθε περιστατικό. Αυτό προϋποθέτει ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, για να παίρνουν τα παιδιά τα ερεθίσματα που χρειάζονται με την επαφή τους στη φύση, αποκλειστικά και μόνο με εξειδικευμένο προσωπικό, τον σωστό εξοπλισμό, αλλά και άλογα, που έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα για τον συγκεκριμένο σκοπό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση των αλόγων, που στην ουσία αποτελούν το θεραπευτικό μέσο, η κ. Αναγνώστου επέμεινε, λέγοντας: «Επιλέγουμε ένα ζώο, που είναι σωστά εκπαιδευμένο. Κάθε άλογο περνά οκτάμηνη εκπαίδευση, προτού εισέλθει στον χώρο εργασίας του, ώστε πάνω απ’ όλα να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια του ασθενούς. Το ζώο πρέπει να είναι ήρεμο, να μην αντιδρά, πράγματα που διδάσκονται από μένα, σύμφωνα με την κατάρτιση που έχω ως εκπαιδεύτρια».
Τη συγκεκριμένη περίοδο στο Σέσκλο κάνουν θεραπευτική ιππασία συνολικά δεκαπέντε άτομα, τρεις ενήλικες και δώδεκα παιδιά. «Το καλοκαίρι πάντοτε έχουμε περισσότερο κόσμο, αφού οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο. Στην παρούσα φάση έχουμε δεκαπέντε ασθενείς. Τα παιδιά είναι ηλικίας τριών έως δεκατριών ετών. Όσο πιο πρώιμη είναι η παρέμβαση, τόσο καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνουμε. Συνεργαζόμαστε αρκετά χρόνια με το 1ο Ειδικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Βόλου «Κένταυροι», αλλά και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς. Εμπιστεύονται τη μέθοδό μας, αν και στην Ελλάδα δεν έχει διαδοθεί ακόμη όσο πρέπει. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι σε χώρες του εξωτερικού οι συνεδρίες θεραπευτικής ιππασίας συνταγογραφούνται από τους ιατρούς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το