Οικονομία

Υποβαθμίζει τις προοπτικές της οικονομίας ο Fitch

fitch

«Αρνητικό» από «σταθερό» είναι πλέον το «outlook» της ελληνικής οικονομίας καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε σε υποβάθιση, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Β».

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης «η αναθεώρηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στην παρούσα πολιτική αβεβαιότητα η οποία έχει αυξήσει τους κινδύνους για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και ενδέχεται να καθυστερήσει κάποιους μήνες την πρόσβασής της χώρας στις αγορές.

» Οι πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου έχουν κάνει αβέβαιη την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι πολιτικοί. Το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο μέχρι το καλοκαίρι, το οποίο δεν προσδοκά η Fitch, θα αυξήσει τον κίνδυνο των χρηματοδοτικών προβλημάτων και θα φέρει ύφεση.»

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ακόμη ότι παραμένει πιθανή μια συμφωνία μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας καθώς υπάρχει ισχυρό κίνητρο συμφωνίας και από τις δύο πλευρές.

Η Fitch αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός κινείται εντός στόχων για το 2014, γεγονός που σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια υπό το βάρος σημαντικών πιέσεων. Το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως μετριέται από την τρόικα αναμένεται, σύμφωνα με την Fitch, στο 1,5 του ΑΕΠ. Το έλλειμμα με βάση το EDP εκτιμάται στο 1,6% του ΑΕΠ. Η επίτευξη και η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος άπτεται στη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διατηρήσιμη ανάκαμψη.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το