Τοπικά

Υπολειτουργούν οι μονάδες τεχνητού νεφρού στα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας

aimokauarsh

Την ανάγκη να συντηρηθούν αλλά κυρίως να αντικατασταθούν με νέα τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης σε όλες τις μονάδες νεφρού της Περιφέρειας Θεσσαλίας έθεσε αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών στον νέο διοικητή της 5ης ΥΠΕ με τον οποίο είχε σήμερα συνάντηση. Αναφέρθηκαν επίσης και στις ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στις μονάδες κυρίως της Καρδίτσας και της Λαμίας.  Από την πλευρά του ο διοικητής κ. Νέστορας Αντωνίου ανέφερε ότι θα φροντίσει να τρέξει η διαδικασία μετά τους διαγωνισμούς που έγιναν για την προμήθεια μηχανημάτων αιμοκάθαρσης σε Βόλο και Λαμία. Αναφορικά με την Καρδίτσα και Λαμία που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης σε νεφρολόγους είπε ότι θα φροντίσει να αναλάβουν υπηρεσία το συντομότερο δυνατόν, ένας μόνιμος νεφρολόγος σε Καρδίτσα και ένας στη Λαμία. Τέλος τόνισε ότι θα φροντίσει στους διαγωνισμούς για τα φίλτρα να τίθενται οι προδιαγραφές που θέτει η  νεφρολογική εταιρεία.

Ειδικότερα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας υπηρετούν στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού  μία Επιμελήτρια Β΄ αντί για τέσσερις, κανένας Επιμελητής Α΄ αντί για έναν και 11 νοσηλευτές ενώ χρειάζονται ακόμη τρεις.

Το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων έχει έλλειψη από ένα Νεφρολόγο, ένα τραυματιοφορέα ένα βοηθό θαλάμου, ενώ επίσης κρίνεται απαραίτητη η προμήθεια τουλάχιστον 10 μηχανημάτων Τ.Ν. και φίλτρων.

Το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου έχει έλλειψη από ένα Νεφρολόγο, τριών νοσηλευτών καθώς και έναν επιπλέον νοσηλευτή. Υπάρχει επίσης σε εξέλιξη διαγωνισμός για την προμήθεια 10 μηχανημάτων τεχνητού νεφρού από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2013 (70.000 ώρες λειτουργίας τωρινών μηχανημάτων ).

Το Γεν. Νοσ. Λάρισας σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης του, προς το παρόν δεν αντιμετωπίζει προβλήματα προσωπικού. Βασικό θέμα στο νοσοκομείο είναι η αντικατάσταση της   παλιάς πτέρυγας με καινούργια και τα περισσότερα μηχανήματα του τεχνητού νεφρού που είναι 15ετίας, όπως  και η ποιότητα των φίλτρων.

Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας η Μονάδα λειτουργεί χωρίς Δ/ντη Συντονιστή, έπρεπε να υπηρετούν δύο Επιμελητές νεφρολόγοι και ένας Επίκουρος νεφρολόγος και αντ’ αυτού διαθέτει μόνο έναν Επίκουρο νεφρολόγο. Επίσης η ποιότητα των φίλτρων δεν είναι η καλύτερη. Όπως τονίζει η Ομοσπονδία η διοίκηση του Γ.Ν. Καρδίτσας δεν συνεργάζεται με το σύλλογο νεφροπαθών ενώ λείπει νεφρολόγος από το νοσοκομείο και γίνονται προσπάθειες συνεννόησης.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας αντιμετωπίζει τα εξής προβλήματα: Έχει μόνο 17 Νοσηλευτές για 85 ασθενείς ενταγμένους τακτικά σε αιμοκάθαρση, οι οποίοι δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας και της σωστής εκτέλεσης της θεραπείας. Η μονάδα αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει μόνιμο Νεφρολόγο παρά μόνο έναν αποσπασμένο και ένα επικουρικό Παθολόγο. Η μονάδα είναι εξοπλισμένη με 18 μηχανήματα αιμοκάθαρσης εκ των οποίων τα οκτών είναι ενός έτους και 10 άνω των δέκα ετών. Ο διαγωνισμός για την  αντικατάσταση των 10 μηχανημάτων έχει ολοκληρωθεί και απαιτείται μόνο η τελική υπογραφή από το Υπουργείο Υγείας. Ο υπόλοιπος εξοπλισμός της μονάδας είναι εξαιρετικά παλιός και με πολλά προβλήματα που δυσχεραίνουν την λειτουργία της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το