Ελλάδα

ΥΠΕΞ: Από βραχυκύκλωμα η πυρκαγιά στο τζαμί της Κομοτηνής

tzami

«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 17 Απριλίου στον προαύλιο χώρο του τεμένους Μαχμούντ Αγά στην Κομοτηνή, οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, σε βραχυκύκλωμα», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, με αφορμή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ χετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 17 Απριλίου στον προαύλιο χώρο του τεμένους Μαχμούντ Αγά στην Κομοτηνή.

«Η έρευνα της πυροσβεστικής υπηρεσίας θα ολοκληρωθεί άμεσα (αρχές επόμενης εβδομάδος) οπότε και θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό αλλά και για τα δένδρα του μικρού τεμένους Αλάνκουγιου», συνεχίζει ο κ. Κούτρας, ο οποίος στη συνέχει κάνει λόγο για την καταστροφή ελληνορθόδοξων μνημείων στην Τουρκία

«Θα αναμέναμε, βέβαια, οι τουρκικές αρχές, που σπεύδουν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα της υπό διενέργεια έρευνας, να επιδείκνυαν αντίστοιχη σπουδή στη διερεύνηση των κατά καιρούς περιστατικών καταστροφής ελληνορθόδοξων μνημείων στην Τουρκία.

Τέλος και σε ό,τι αφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης που διέπει το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας της Ελλάδας και της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, η Ιστορία και οι αριθμοί αποτελούν μία καθοριστική μαρτυρία για το ποιό κράτος την εφάρμοσε με συνέπεια και σεβασμό ως προς τους πολίτες του, και ποιό την καταπάτησε μεθοδικά και συστηματικά επί δεκαετίες, παραβιάζοντας τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα της».

Πως ξεκίνησε το θέμα

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε μουσουλμανικό τέμενος στην Κομοτηνή προκαλώντας σημαντικές ζημιές, ενώ σε ένα δεύτερο, μικρότερο τζαμί, στην πόλη, άγνωστοι έκοψαν τη νύχτα όλα τα δενδρύλλια στην αυλή.

Το τέμενος, το μεγαλύτερο στην πόλη, βρίσκεται στην συνοικία «Γενιτζε Μαχαλέ» και  πριν τα χαράματα οι περίοικοι είδαν να βγαίνει καπνός από την στέγη. Η πυροσβεστική που ειδοποιήθηκε  έσβησε την φωτιά η οποία είχε καταστρέψει την είσοδο και μέρος της στέγης.

Σε ανακοίνωσή του το  μειονοτικό κόμμα Κ.Ι.Φ. ζητάει να διαλευκανθούν οι συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς αφήνοντας αιχμές ότι πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια.

πηγή www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το