Κόσμος

ΗΠΑ: Τρεις γυναίκες έχασαν την όρασή τους μετά από αναπόδεικτη θεραπεία βλαστοκυττάρων

Τρεις γυναίκες έχασαν ολοκληρωτικά ή εν μέρει την όρασή τους μετά από θεραπεία στην οποία υποβλήθηκαν σε κλινική βλαστικών κυττάρων, με τους γιατρούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι αυτές οι κλινικές.

«Αυτές οι γυναίκες είχαν αρκετά λειτουργική όραση πριν τη διαδικασία… και τυφλώθηκαν την επόμενη ημέρα» δήλωσε ο οφθαλμίατρος Τόμας Αλμπίνι του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, του οποίου η ομάδα εξέτασε τις γυναίκες μετά την θεραπεία τους σε μία κλινική στη Φλόριντα.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» οι τρεις γυναίκες ηλικίας 72 έως 88 ετών στις ΗΠΑ, έκαναν μια θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η μία γυναίκα τυφλώθηκε τελείως, ενώ στις άλλες δύο η όραση επιδεινώθηκε σοβαρά και έμειναν σχεδόν τυφλές. Είναι πολύ αμφίβολο αν η όρασή τους θα βελτιωθεί ξανά στο μέλλον.

Κάθε μία ασθενής είχε πληρώσει 5.000 δολάρια σε ιδιωτική κλινική της Φλόριντα το 2015 για να κάνει στα μάτια της ενέσεις με βλαστικά κύτταρα, τα οποία είχαν ληφθεί από τον λιπώδη ιστό στην κοιλιά της. Και στις τρεις ασθενείς η θεραπεία -για την οποία δεν είχε προηγηθεί κάποια επιστημονική κλινική δοκιμή- έγινε ταυτόχρονα και στα δύο μάτια, κάτι που αντενδείκνυται για λόγους ασφαλείας.

«Οι ασθενείς και οι γιατροί στις ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν επίγνωση ότι όλες οι κλινικές ‘βλαστοκυτταρικών θεραπειών’ δεν είναι ασφαλείς και ότι η συγκεκριμένη ‘θεραπεία’ που παρέχεται από τις αμερικανικές ιδιωτικές κλινικές είναι μη αποδεδειγμένη και δυνητικά επιβλαβής», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής κλινικής οφθαλμολογίας Τόμας Αλμπίνι του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, ο οποίος κλήθηκε να βοηθήσει δύο από τις άτυχες γυναίκες.

Η κλινική της Φλόριντα αντέτεινε ότι έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες βλαστοκυτταρικές θεραπείες και το ποσοστό επιπλοκών είναι μικρότερο του 0,01%. Οι ερευνητές όμως τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει αυστηρότερος μηχανισμός εποπτείας αυτών των ιδιωτικών κλινικών από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές, όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το