Κόσμος

ΗΠΑ: Ο Τραμπ χτίζει τείχος σε… Κινέζους φοιτητές – Δεν χορηγεί βίζα

Περισσότερες από 1.000 ταξιδιωτικές θεωρήσεις Κινέζων υπηκόων έχουν ανακαλέσει σε διάστημα τριών μηνών οι ΗΠΑ, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ να εμποδίσει την είσοδο στη χώρα φοιτητών και ερευνητών από την Κίνα για τους οποίους η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι συνδέονται με τον κινεζικό στρατό.

Στις 29 Μαΐου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με Προεδρική Διακήρυξη απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα ορισμένων Κινέζων φοιτητών και ερευνητών, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνταν στην εκστρατεία του Πεκίνου να αποκτήσει ευαίσθητες τεχνολογίες και πνευματική ιδιοκτησία… made in USA.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκίνησε να εφαρμόζει το μέτρο αυτό από την 1η Ιουνίου, ενώ όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2020, το αμερικανικό ΥΠΕΞ έχει ανακαλέσει περισσότερες από 1.000 θεωρήσεις υπηκόων της ΛΔΚ (Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας) που διαπιστώθηκε ότι υπόκεινται στην Προεδρική Διακήρυξη 10043 και ως εκ τούτου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για απόκτηση βίζας».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ευρεία εξουσία για ανάκληση ταξιδιωτικών θεωρήσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως ασκεί την εν λόγω εξουσία όταν έρχονται πληροφορίες στο φως που υποδηλώνουν ότι ο κάτοχος βίζας μπορεί να θεωρηθεί απαράδεκτος στις ΗΠΑ ή μη επιλέξιμος για απόκτηση βίζας. Η αξιωματούχος των ΗΠΑ δεν ανέφερε λεπτομέρειες για τα πρόσωπα, η βίζα των οποίων ανακλήθηκε.

Νωρίτερα χθες, δεκάδες Κινέζοι φοιτητές εγγεγραμμένοι σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ δήλωσαν ότι έλαβαν ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο ή τα προξενεία των ΗΠΑ στην Κίνα, που τους ενημέρωναν ότι οι θεωρήσεις τους είχαν ακυρωθεί.

Περίπου 360.000 Κινέζοι υπήκοοι που φοιτούν σε σχολεία και πανεπιστήμια των ΗΠΑ παράγουν ετήσια οικονομική δραστηριότητα περίπου 14 δισ. δολαρίων, κυρίως από δίδακτρα και άλλα τέλη. Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι ενέργειες ανάκλησης θεωρήσεων επηρεάζουν ένα μικρό μέρος αυτών των φοιτητών. «Συνεχίζουμε να καλωσορίζουμε νόμιμους φοιτητές και υπότροφους από την Κίνα, οι οποίοι δεν εξυπηρετούν τους στόχους στρατιωτικής κυριαρχίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», ανέφερε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το