Οικονομία

Οι ΗΠΑ φέρνουν το Ελληνικό χρέος στο G7

lagard 1
Το ΔΝΤ δρα και αντιδρά ως να επιθυμεί να εγκαταλείψει το Ελληνικό Πρόγραμμα. Αυτό δήλωσε ενημερωμένη πηγή στην Ουάσιγκτον που μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» υπό καθεστώς ανωνυμίας.

(Το Ταμείο) «επιδιώκει το μέγιστο, επιδιώκει αυτό που είναι αδύνατο να επιτευχθεί», πρόσθεσε η πηγή, η οποία όμως θεωρεί θετικό ότι οι υπόλοιποι παράγοντες της διαπραγμάτευσης και ειδικά η Ελλάδα ξεκίνησαν να συμπεριφέρονται λογικά.
Το ΔΝΤ έχει τοποθετηθεί δημόσια διά της γενικής διευθύντριάς του Κριστίν Λαγκάρντ και του διευθυντή Ευρώπης Πολ Τόμσεν για τους όρους του, ώστε να συνεχίσει να συμμετέχει στο Πρόγραμμα. Πρόκειται για τους γνωστούς πυλώνες που δημοσιοποίησε η κ. Λαγκάρντ και αφορούν την ελάφρυνση του χρέους, τους συνετούς δημοσιονομικούς στόχους στη βάση συμφωνημένων μέτρων, την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επίσης να υπάρχει εξασφαλισμένη επαρκής χρηματοδότηση.
Το Ταμείο δέχεται κριτική για τη συμπεριφορά του και μάλιστα σε μία από τις συζητήσεις ειπώθηκε στους αντιπροσώπους του ότι «κάνετε όλη τη φασαρία, στο τέλος γίνεται αυτό που ζητάτε και μετά απαιτείτε περισσότερα». Στην ίδια συζήτηση τονίστηκε ότι το ΔΝΤ «πρέπει να παίξει τον θεσμικό του ρόλο», που σημαίνει πως πρέπει να παραμείνει τεχνικός σύμβουλος αν το ζητήσουν τα κράτη-μέλη και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ελλάδα και οι χώρες της Ευρωζώνης.
Στο EuroWorking Group της Πέμπτης οι αντιπρόσωποι του Ταμείου κατέθεσαν άτυπα εισήγηση που στοχεύει στην επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, και η οποία χαρακτηρίστηκε «μαξιμαλιστική».
Σύμφωνα με την πρόταση, που δεν επιβεβαιώνει το ΔΝΤ, οι αξιωματούχοι του ζήτησαν τα εξής:
• 1,5 πρωτογενές πλεόνασμα για άπειρα χρόνια
• Επιμήκυνση του ελληνικού χρέους για 70 με 80 χρόνια
• Σταθερό επιτόκιο της τάξης του 1,5% (τώρα, ως γνωστόν, είναι κυμαινόμενο το επιτόκιο).
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ, που ρωτήθηκε από το «Εθνος της Κυριακής» εάν έχει ετοιμαστεί νέα έκθεση βιωσιμότητας απάντησε: «Οχι απ’ ό,τι γνωρίζω».

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά
Στο Ταμείο νιώθουν πλέον την πίεση, αλλά ταυτόχρονα και την υποστήριξη του Λευκού Οίκου για άμεση διευθέτηση του θέματος. Ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου συμφωνεί με τις θέσεις της κ. Λαγκάρντ, με την οποία συνομιλούν συχνά και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί θεωρούν αδιανόητη τη στάση συγκεκριμένων χωρών-μελών της Ευρωζώνης οι οποίες επιμένουν σε σκληρή και αδιέξοδη πολιτική.
Οι Αμερικανοί συζητούν με τους Ευρωπαίους συνομιλητές τους διάφορες ιδέες για την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς πιστεύουν ότι πιέζει ο χρόνος, ενώ υπάρχει και ένα άλλο, όπως λένε, πρόβλημα: «Μία λύση που φαίνεται λειτουργική τώρα δεν θα είναι το ίδιο στο μέλλον», τονίζουν. Η αμερικανική πλευρά αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες, αν και δεν είναι αισιόδοξοι ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική.
Μιλώντας στο φόρουμ της εφημερίδας Christian Science Monitor, ο κ. Λιου δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται και θα μπορούσαν να επηρεάσουν ξανά την ελληνική οικονομία, αλλά και να βοηθήσουν τις δυνάμεις που υποστηρίζουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
«Ολες οι πλευρές», είπε, «έχουν δηλώσει ότι πιστεύουν πως το θέμα μπορεί να λυθεί τον Μάιο, αλλά δεν έχω δει ακόμη το σημείο της συμφωνίας και προφανώς ελπίζω ότι θα δούμε σημάδια προόδου».
Ο Αμερικανός υπουργός υπογραμμίζει σε όλους τους συνομιλητές του -το τόνισε και στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά- ότι ο ίδιος πιστεύει πως η ελάφρυνση του χρέους είναι ένα κρίσιμο σημαντικό μέρος της συζήτησης και ότι «η ώρα να γίνει είναι τώρα, δεν θα πρέπει να αναβληθεί», όπως υπογράμμισε.
Η αμερικανική πλευρά αποφάσισε να θέσει το «ελληνικό ζήτημα» ως δικό της θέμα στη σύνοδο του G7, καθώς πιστεύει ότι υπάρχει το «μομέντουμ» εκείνο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της. Οι Αμερικανοί είναι πεπεισμένοι ότι εάν δεν επιτευχθεί λύση στο πρόβλημα, τότε μπορεί να ξαναζήσουμε τις τραγικές στιγμές του περασμένου Ιουλίου, αλλά θέτει και μία άλλη παράμετρο, αυτή του επηρεασμού των Βρετανών ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα για το Brexit. Οι σχεδιασμοί του κ. Λιου αποκαλύφθηκαν από τον ίδιο. Είπε σχετικά:

Η τοποθέτηση του Τζακ Λιου
«Για να είμαι ειλικρινής ένα από τα θέματα για το οποίο θα μιλήσω στους συναδέλφους μου στο περιθώριο του G7 την επόμενη εβδομάδα είναι ακριβώς το πού βρίσκονται. Διότι αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν θα είναι καλό για την παγκόσμια οικονομία ή τη γεωπολιτική σταθερότητα να υπάρξει επανάληψη του είδους της δραματικής κρίσης που έχουμε δει στην Ελλάδα στο παρελθόν και ιδιαίτερα σε μία στιγμή που πλησιάζει η ψήφος στη Βρετανία για το Brexit. Θα ήταν πολύ ατυχής στιγμή να υπάρξει ένταση (high wire) στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα».
Μιλώντας γενικά για τις διαπραγματεύσεις, η ενημερωμένη πηγή της Ουάσιγκτον υποστήριξε τα εξής:
• Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι ξεκίνησε η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, μία εξέλιξη που είναι θετική. Ομως, δεν μπορεί κανείς να θέτει χρονικούς περιορισμούς διότι δεν επείγει το θέμα και επίσης υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις που πρέπει να «συναντηθούν» στην πορεία. Η πηγή θεωρεί ότι η συζήτηση για το χρέος θα μπορούσε να κρατήσει και δύο χρόνια.
• Η πηγή πιστεύει ότι σε αυτήν την πορεία «τα επιτόκια θα αλλάξουν και οι δόσεις θα ομαλοποιηθούν για να μην γίνουν βουνά. Παίζεται αν θα είναι χαμηλότερα τα επιτόκια ή κυμαινόμενα», τόνισε η ίδια πηγή.
• Σε αυτήν τη φάση σημαντική αξία έχει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τίποτα άλλο, οπότε η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας. Ομως, στην Ουάσιγκτον σημείωσαν μεν ότι η οικονομία βρέθηκε σε ύφεση το πρώτο τετράμηνο του 2016, αλλά πιστεύουν ότι η αρνητική εξέλιξη δεν θα συνεχιστεί και μετά το καλοκαίρι, εφόσον βεβαίως ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ξεκινήσει η υλοποίηση του Προγράμματος.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ
Σύμφωνα με πηγή στην Ουάσιγκτον, η πραγματική οικονομία παρά τους φόρους και τα χτυπήματα που δέχθηκε από τις παλινωδίες της κυβέρνησης και των δανειστών, έδωσε το 2015 καλά αποτε­λέσματα. Ο λόγος που «κοπιάζει» το πρώτο τετράμηνο του 2016 είναι η μη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το