Κόσμος

ΗΠΑ: Διαρροή πετρελαίου στον ποταμό Χάντσον

Crews perform dredging work along the upper Hudson River on Thursday, May 7, 2015, in Waterford, N.Y. It is General Electric's  sixth and final season for cleaning up PCBs  discharged into the river decades ago when they were used as coolants in electrical equipment. (AP Photo/Mike Groll)

Πετρέλαιο διέρρευσε στον Ποταμό Χάντσον χθες Κυριακή έπειτα από την έκρηξη και τη φωτιά μία ημέρα νωρίτερα σε μετασχηματιστή στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Indian Point, βόρεια της πόλης της Νέας Υόρκης, κι ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κιούμο δήλωσε ότι τον ανησυχεί η ενδεχόμενη ζημιά στο οικοσύστημα.Ο Κιούμο επισκέφθηκε το εργοστάσιο για να ενημερωθεί χθες Κυριακή. Ο κυβερνήτης, ο οποίος στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ του κλεισίματος του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού λόγω της εγγύτητάς του στην πυκνοκατοικημένη Νέα Υόρκη, είχε επίσης μεταβεί στο εργοστάσιο προχθές Σάββατο.

Όταν ο μετασχηματιστής εξερράγη, εκλύθηκε πετρέλαιο σε μια δεξαμενή, η οποία όμως κατόπιν υπερχείλισε, με αποτέλεσμα πετρέλαιο να διαρρεύσει στο έδαφος και κατόπιν στον ποταμό, είπε ο Κιούμο στους δημοσιογράφους χθες, αφού ενημερώθηκε από στελέχη της πυροσβεστικής και του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού.

Ο κυβερνήτης ανέφερε ότι ειδικευμένες ομάδες καταβάλλουν προσπάθειες για τον περιορισμό και την απορρύπανση της πετρελαιοκηλίδας, διευκρίνισε ωστόσο πως δεν είναι ακόμη σαφές πόσο πετρέλαιο διέρρευσε.

“Όταν βρίσκεσαι επιτόπου, βλέπεις το πετρέλαιο σε όλο τον χώρο όπου έπιασε φωτιά ο μετασχηματιστής, και ήταν μια μεγάλη περιοχή που καλύφθηκε από πετρέλαιο, αφρό και νερό”, είπε ο Κιούμο.

Η έκρηξη στον μετασχηματιστή και η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο το οποίο βρίσκεται 65 χλμ. βόρεια της πόλης της Νέας Υόρκης αντιμετωπίστηκαν πολύ γρήγορα και η φωτιά κατασβέστηκε. Η φωτιά προκάλεσε το κλείσιμο του αντιδραστήρα ο οποίος ονομάζεται Μονάδα 3, ενώ ο δεύτερος αντιδραστήρας, η Μονάδα 2, συνέχισε να λειτουργεί ομαλά.

Η Entergy Corp, η οποία διαχειρίζεται το εργοστάσιο και είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του τομέα της πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ο σταθμός βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για το κοινό ή τους υπαλλήλους της.

“Ο,τιδήποτε συμβαίνει σε αυτό το εργοστάσιο προφανώς εγείρει ανησυχίες” λόγω της εγγύτητας του σταθμού στη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, επισήμανε ο Κιούμο.

“Η φωτιά στον μετασχηματιστή η ίδια, αφ’ εαυτής, δεν ήταν επικίνδυνη. Ο φόβος είναι όμως ότι μια κατάσταση θα προκαλέσει μια άλλη. Αν κάτι πάει στραβά εδώ, θα πάει πολύ στραβά για πολλούς ανθρώπους”, πρόσθεσε.

Ο Κιούμο επισήμανε ότι οι ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών νόμιζαν ότι η φωτιά είχε κατασβεστεί, αλλά αυτή αναζωπυρώθηκε και χρειάστηκαν νέες προσπάθειες για να τεθεί εκ νέου η κατάσταση υπό έλεγχο.

Οι μετασχηματιστές βρίσκονται σε απόσταση περίπου 90-120 μέτρων από τον αντιδραστήρα.

Ο σταθμός, που είχε αρχίσει να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1960, απασχολεί περίπου 1.000 εργαζόμενους.

Το Indian Point είναι ένας από τους συνολικά 99 πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που έχουν άδεια λειτουργίας στις ΗΠΑ και συνεισφέρουν περίπου το 20% του ενεργειακού μίγματος, σύμφωνα με τον ιστότοπο του ρυθμιστικού φορέα του τομέα (NRC).

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το