Κόσμος

ΗΠΑ: 40 μήνες φυλάκιση και 200.000 δολ. πρόστιμο σε πρώην μηχανικό της Volkswagen

Σε φυλάκιση 40 μηνών και πρόστιμο ύψους 200.000 δολαρίων καταδικάστηκε ο Τζέιμς Λιάνγκ, πρώην μηχανικός της Volkswagen, από δικαστήριο του Ντιτρόιτ για τον ρόλο που διαδραμάτισε στο σκάνδαλο “ντίζελγκεϊτ”.

Ο 63χρονος μηχανικός είχε δηλώσει ένοχος στις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί περί παραπλάνησης των ρυθμιστικών αρχών ενώ είχε συνεργαστεί και με τις αμερικανικές αρχές στην έρευνα της υπόθεσης που αφορούσε την προώθηση στην αγορά ντιζελοκίνητων οχημάτων που εξέπεμπαν περισσότερους ρύπους από όσους επιτρέπει η αμερικανική νομοθεσία.

Την περασμένη εβδομάδα οι εισαγγελείς πρότειναν να του επιβληθεί φυλάκιση τριών ετών, ενώ οι δικηγόροι του ζητούσαν να του επιτραπεί να εκτίσει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο δικαστής Σον Κοξ έκρινε ότι ο Λιάνγκ μετείχε σε μια “μακροχρόνια συνωμοσία” που είχε ως αποτέλεσμα την εξαπάτηση των Αμερικανών καταναλωτών.

«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό έγκλημα σε βάρος του οικονομικού συστήματός μας», τόνισε στην απόφασή του.

Ο Κοξ πρόσθεσε ότι ελπίζει η ποινή φυλάκισης να αποτρέψει άλλους μηχανικούς και στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών από παρόμοια συμπεριφορά.

Να σημειωθεί ότι το πρόστιμο των 200.000 δολαρίων είναι δεκαπλάσιο από το ποσό που ζητούσαν οι εισαγγελικές αρχές.

Ο Λιάνγκ έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση στην ποινή που του επιβλήθηκε ενώ αφού εκτίσει την ποινή του, ενδέχεται να απελαθεί στη Γερμανία.

Η Volkswagen υποχρεώθηκε να πληρώσει περίπου 22 δισ. δολάρια ως πρόστιμο στις ΗΠΑ επειδή εξόπλιζε τα ντιζελοκίνητα οχήματά της με ένα παράνομο λογισμικό που εμφάνιζε μειωμένες τις εκπομπές ρύπων κατά τους ελέγχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το