Οικονομία

ΙΟΒΕ: Πάνω από 700 εκ. ευρώ θα χάσει το Δημόσιο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Η προσεκτική επανεξέταση του πλαισίου φορολόγησης καπνικών προϊόντων μπορεί να συμβάλει στην ανάσχεση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, με θετικά αποτελέσματα τόσο στα δημόσια έσοδα, όσο και στις προοπτικές βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης του ΙΟΒΕ με θέμα τη φορολογία των καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν ότι λόγω του παράνομου εμπορίου η φορολόγηση έχει φτάσει και ενδεχομένως έχει ξεπεράσει τα όριά της στην αγορά καπνικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, η περαιτέρω αύξηση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καπνικά προϊόντα φαίνεται να οδηγεί σε μείωση των φορολογικών εσόδων και σε άνοδο της παράνομης αγοράς, ενώ η ελάφρυνση του φόρου αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα του κράτους, περιορίζοντας ταυτόχρονα την παράνομη αγορά καπνικών προϊόντων.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, είναι αναγκαίο να υπάρξει εξορθολογισμός των φορολογικών συντελεστών στα καπνικά προϊόντα καθώς, όπως προκύπτει και από τη μελέτη, παρά τις σημαντικές αυξήσεις στους συντελεστές ΕΚΦ και ΦΠΑ, η απόδοση εσόδων δεν ήταν η αναμενόμενη.
Αναλύοντας τους φορολογικούς συντελεστές ο υπεύθυνος τμήματος κλαδικών μελετών ΙΟΒΕ Γιώργος Μανιάτης, ανέφερε ότι το ύψος και η δομή της φορολογίας καπνικών προϊόντων έχει μεταβληθεί δραστικά από το 2009 με στόχο την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Ωστόσο με την αλλαγή στη δομή του φόρου επιβαρύνθηκαν σημαντικά οι τιμές καπνικών προϊόντων που λειτουργούσαν μερικώς ανασχετικά στο παράνομο εμπόριο.
Επίσης πρόσθεσε ότι η άνοδος στα αφορολόγητα καπνικά προϊόντα συνεπάγεται σημαντική «διαρροή» εσόδων για το κράτος. Ειδικότερα το 2013 τα «διαφυγόντα φορολογικά έσοδα, με βάση τις ποσότητες παράνομων καπνικών προϊόντων, ανήλθαν σε 724 εκατ. ευρώ ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση το 2014».
Στη μελέτη αναφέρεται επίσης ότι η φορολογία στα καπνικά προϊόντα έχει φτάσει ή ξεπεράσει τα όριά της και κάθε προσπάθεια αύξησής της είναι ιδιαίτερα πιθανό ότι θα οδηγήσει σε μείωση των δημοσίων εσόδων και επέκταση του παράνομου εμπορίου.
Ειδικότερα, το ύψος και η δομή της φορολόγησης των καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα έχουν μεταβληθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια με στόχο την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΟΒΕ, η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά καπνικών προϊόντων, με προεκτάσεις στα έσοδα που εισπράττει το κράτος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΟΒΕ, η νόμιμη αγορά καπνικών προϊόντων ακολουθεί συνεχή πτωτική πορεία, με τη συνολική μείωση του όγκου πωλήσεων την περίοδο 2009-2013 να φτάνει το 36% και της αξίας πωλήσεων το 52%. Στο μεταξύ, σχετικές έρευνες καταγράφουν διόγκωση των πωλήσεων παράνομων τσιγάρων και χύμα καπνού, οι οποίες το 2014 εκτιμάται ότι θα καλύπτουν κατά μέσο όρο το 22% της συνολικής αγοράς καπνικών προϊόντων.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το