Τοπικά

Ιώσεις και εποχική γρίπη «θερίζουν» τους μαθητές – Δεν λειτούργησαν ολοήμερα τμήματα σε σχολεία λόγω απουσιών

Πληθαίνουν οι απουσίες μαθητών στα σχολεία λόγω των ιώσεων που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε έξαρση, αλλά και της γρίπης. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης υπήρξαν χθες ολοήμερα τμήματα που δεν λειτούργησαν, καθώς ασθένησαν οι εκπαιδευτικοί, ενώ δυσλειτουργία προκλήθηκε και στο πρωινό διδακτικό ωράριο με εκπαιδευτικούς που απουσίαζαν.

Το υπουργείο Υγείας έχει αποστείλει ήδη εγκύκλιο στα σχολεία για την πρόληψη των μαθητών. Βέβαια με τον συγχρωτισμό των παιδιών στις σχολικές αίθουσες δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ιώσεων που αποτελούν ένα φαινόμενο της περιόδου που διανύουμε.
Καθώς φουντώνει το κύμα των ιώσεων και της γρίπης, όλο και εντονότερα είναι τα προβλήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα σε κάθε σχολική τάξη ή τμήμα απουσιάζει αυτές τις μέρες περίπου ένα 25% των μαθητών με τα προβλήματα να είναι πιο έντονα στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά.

Οι συνέπειες της γρίπης στη λειτουργία των σχολείων εντοπίζονται σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Πρώτον, στις απουσίες των μαθητών, δεύτερον στις απουσίες των εκπαιδευτικών και τρίτον, στις ασθένειες των παιδιών των εκπαιδευτικών που αν δεν έχουν κάποιο άνθρωπο για τα κρατήσει, αναγκάζονται να λείπουν και αυτοί από το σχολείο.
Επειδή ασθενούν και οι εκπαιδευτικοί, ολοήμερα τμήματα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά δεν λειτουργούν, καθώς το κενό στο πρωινό ωράριο το καλύπτει ο νηπιαγωγός ή ο δάσκαλος που θα κρατούσε τα παιδιά στο ολοήμερο. Προτιμάται δηλαδή να λειτουργήσει ομαλά το πρωινό ωράριο στα Νηπιαγωγεία από τις 8 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι, ώστε να μην αναγκαστούν οι γονείς των νηπίων στο τμήμα που απουσιάζει ο νηπιαγωγός λόγω ασθένειας, να τα έχουν στο σπίτι.

Επίσης λόγω ασθένειας των δασκάλων, τμήματα του πρωινού ωραρίου δεν λειτουργούν αυτές τις μέρες, ενώ πρόβλημα μπορεί να προκληθεί και στα μονοθέσια ή διθέσια Δημοτικά.
Επίσης και στα Γυμνάσια και τα Λύκεια καταγράφονται απουσίες μαθητών και καθηγητών, αν και εκεί είναι πιο περιορισμένες σε σχέση με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος σημείωσε πως «βρισκόμαστε στην κορύφωση της εποχικής γρίπης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται πολλές απουσίες μαθητών. Υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο απουσιάζει το 20-25% των μαθητών σε κάθε τάξη ή νηπιαγωγείο. Επίσης απουσιάζουν και εκπαιδευτικοί, καθώς ευρισκόμενοι σε συνεχή συγχρωτισμό με τα παιδιά, είναι πολύ φυσιολογικό να κολλήσουν. Εμείς συστήνουμε τόσο στους γονείς των παιδιών, όσο και στους εκπαιδευτικούς, να επιστρέφουν στο σχολείο, μόνο, όταν η ίωση ή η γρίπη κάνει τον κύκλο της».

Το υπουργείο για απουσίες μαθητών
Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που υπογράφει η Σ. Ζαχαράκη προβλέπει τα εξής για τις απουσίες των μαθητών λόγω της εποχικής γρίπης:
Α. Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται, αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο.
Β. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συμβολικό αγώνα δρόμου από την Ένωση Ποντίων Μαγνησίας

Στο πλαίσιο εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η Ενωση Ποντίων νομού Μαγνησίας διοργανώνει…

23 Μαΐου 2024

Μάνα και γιος απειλούσαν και εξέδιδαν μια 22χρονη

Στιγμές φρίκης στα χέρια μιας 46χρονης από τη Βουλγαρία και του 27χρονου γιού της φέρεται…

23 Μαΐου 2024

Τραγωδία στη Λάρισα: Απανθρακωμένη σορός βρέθηκε μέσα σε σπίτι που τυλίχθηκε στις φλόγες

Τραγωδία εκτυλίχθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης σε χωριό του νομού Λάρισας και ειδικότερα στην…

23 Μαΐου 2024

Τεράστιο φυτώριο κάνναβης στη Μεσσηνία θα απέφερε 1.000.000 ευρώ

Η πρώτη μεγάλη οργανωμένη χασισοφυτεία της χρονιάς, που η πώληση της παραγωγής της θα απέφερε…

23 Μαΐου 2024

Υπογράφεται η σύμβαση για την ανέγερση του Μουσείου της Αργούς

Αύριο, Παρασκευή , 24 Μαΐου 2024, στις 11 το πρωί, στο χώρο ανέγερσης του Μουσείου…

23 Μαΐου 2024

Έκθεση ζωγραφικής «Κωνσταντίνος Ν. Κανταράκιας – Σκιάθος»

  Στη ρεσεψιόν του ξενώνα «Αφροδίτη» (Μεγάλη Άμμος - Σκιάθος) θα φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του…

23 Μαΐου 2024