Πολιτισμός

Ιωάννης Τερζίδης: Μνήμες Ν. Ιωνίας από την Κατοχή μέχρι το ’60

Μία αυθεντική μαρτυρία για τη ζωή στη Νέα Ιωνία Βόλου αποτελεί το βιβλίο του κ. Ιωάννη Τερζίδη, που εξέδωσε ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες και τιτλοφορείται «Πέτρος και Θέλμα – Βίοι αγίων της διπλανής πόρτας». Πρόκειται για τη μυθιστορηματική βιογραφία του 80χρονου Βολιώτη, ο οποίος κατέθεσε επί χάρτου τις αναμνήσεις του βίου του σε Βόλο και Θεσσαλονίκη, αλλά και των προγόνων του στην Κωνσταντινούπολη και στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας.

Η ζωή στα «Τζαμαλιώτικα» και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγόσπιτα της Νέας Ιωνίας, καταγράφονται με επιδέξιο τρόπο από τον κ. Τερζίδη, ο οποίος στις 427 σελίδες του βιβλίου εξιστορεί άφθονα γεγονότα από τις μνήμες που κουβαλάει από την παιδική του ηλικία ακόμη. Οι αναφορές στα δύσκολα εκείνα χρόνια που βίωσε η γενιά του, σαν πάλευε να σταθεί στα πόδια της από τις κακουχίες της Κατοχής και του καταστρεπτικού Εμφυλίου, αλλά και ο συνεχής αγώνας για να προκόψει υπερκεράζοντας αρκετά «εμπόδια», θυμίζουν στους νεότερους τον σκληρό αγώνα εκείνων των ανθρώπων για την εξασφάλιση ενός καλύτερου αύριο.
Ο κ. Τερζίδης, συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, αλλά και ιδιοκτήτης φροντιστηρίου αγγλικής γλώσσας στη Νέα Ιωνία, βούτηξε βαθιά στα άδυτα της ψυχής του και με κινηματογραφικό, σχεδόν τρόπο, ενσωμάτωσε στο κείμενο όλα εκείνα που χαράχθηκαν μέσα του, από την παιδική ηλικία μέχρι και μετά την ενηλικίωσή του. Δίχως να ξεχνάει τις ρίζες του από τις χαμένες πατρίδες, καταφέρνει αβίαστα να κάνει τους αναγνώστες να ταυτίζονται μαζί του, ενώ «ζωντανεύει» πολύ παραστατικά τη ζωή στη Νέα Ιωνία του ’50 και του ‘60, ανακατεύοντας αριστοτεχνικά τον ρεαλισμό με τη μυθοπλασία.
«Το πρώτο μέρος του βιβλίου είναι αυτοβιογραφικό και η ιστορία ξεκινάει από την Κωνσταντινούπολη, όπου ο παππούς μου Κωνσταντίνος Τερζίδης, είχε μαγαζί στο Πέραν», σημείωσε ο συγγραφέας, καθώς προσπάθησε να διαχωρίσει τα δέκα κεφάλαια του μυθιστορήματος που υπογράφει. «Στο δεύτερο μέρος, αντίθετα, ο μύθος και η αλήθεια συμπορεύονται. Μάλιστα, έτσι όπως συμπλέκονται, είναι δύσκολο για κάποιον να διακρίνει τι είναι πραγματικό και τι όχι, αν και στους μύθους πάντοτε εμπεριέχονται αλήθειες», πρόσθεσε με νόημα.
Ο ίδιος στην ιστορία παρουσιάζεται ως «Πέτρος», ενώ συνολικά είκοσι χαρακτήρες παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. «Το πατρικό της μητέρας ήταν Πέτρου και από εκεί εμπνεύστηκα το όνομα του πρωταγωνιστή», επισήμανε. Όσο για την παρουσία του κεντρικού ήρωα στο Λονδίνο; Η αγγλική πρωτεύουσα δεν εμφανίζεται τυχαία στην υπόθεση, καθώς στο Λονδίνο ζει και εργάζεται η κόρη του, Βάσω Τερζίδου, μαιευτήρας – γυναικολόγος στο επάγγελμα, η οποία είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο φημισμένο Imperial College London, το Αυτοκρατορικό Κολέγιο που είναι γνωστό για τον κλάδο της Ιατρικής και κατατάσσεται ως το 9ο κορυφαίο πανεπιστήμιο στον κόσμο αυτή τη στιγμή.
Η εξέλιξη της υπόθεσης κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα. «Ο παιδικός φίλος μου, Λευτέρης Τσίλογλου, αγωνιστής του ΚΚΕ, ο οποίος είναι λίγους μήνες μεγαλύτερος από μένα και μεγαλώσαμε δίπλα – δίπλα, σχολίασε για το βιβλίο πως έχει κινηματογραφική πλοκή», ανέφερε ο κ. Τερζίδης, ο οποίος κλείνοντας, έκανε λόγο για την… επίγευση που αφήνει η ανάγνωση του «Πέτρος και Θέλμα – Βίοι αγίων της διπλανής πόρτας»: «Το βιβλίο διαβάζεται όμορφα, τουλάχιστον αυτό εισπράττω απ’ όσους το έπιασαν στα χέρια τους μέχρι στιγμής. Είναι μία αυθεντική μαρτυρία για το πώς ήταν η ζωή στη Νέα Ιωνία, από την Κατοχή μέχρι τη δεκαετία του ’60. Ήταν δύσκολα τα χρόνια εκείνα, γεμάτα ανέχεια και πείνα, αλλά μεγαλώσαμε με ελπίδα και αγάπη. Θυμήθηκα πολλά από τα βιώματά μου. Όπως τότε που οι ΕΑΣΑΔ-ίτες εισέβαλλαν στο σπίτι μας και χτύπησαν τη μάνα μου ή τους συγγενείς μου που μεταφέρθηκαν όμηροι στη Γερμανία. Όταν το έγραφα, συχνά έπιανα τον εαυτό μου να κλαίει από τη συγκίνηση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το