Τοπικά

Ιωάννα Λαλιώτου, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Νέες τάσεις αλλάζουν τα ΑΕΙ

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, όσοι καθηγητές συνταξιοδοτούνται, θα αντικαθίστανται άμεσα μέσα από προκηρύξεις των θέσεων, ώστε τα Τμήματα να μην χάνουν σε διδακτικό δυναμικό. Αυτή ήταν μία από τις νέες εξελίξεις που θα συμβούν στα Πανεπιστήμια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Η Σύνοδος Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα ανέδειξε τις νέες τάσεις που θα κυριαρχήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το επόμενο διάστημα, όπως είναι τα ευρωπαϊκά ΑΕΙ, τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, η κινητικότητα των φοιτητών εντός του ΑΕΙ, η άμεση κάλυψη των θέσεων όσων συνταξιοδοτούνται.
«Στην σύνοδο πρυτάνεων τέθηκαν διάφορα ζητήματα που αφορούν στην επόμενη μέρα των ΑΕΙ στο πλαίσιο της εξόδου από τα μνημόνια, αλλά και της προσπάθειας χάραξης μιας εκπαιδευτικής πολιτικής από δω και πέρα» τόνισε η κ. Λαλιώτου που παρευρέθηκε στις εργασίες της συνόδου και πρόσθεσε πως «ένα σημαντικό θέμα ήταν οι προσλήψεις διδασκόντων. Αυτό που ανακοινώθηκε, ήταν πως από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 θα αναπληρώνονται άμεσα, μέσα από προκηρύξεις, οι θέσεις των ανθρώπων που θα συνταξιοδοτούνται ή θα αποχωρούν από τα ΑΕΙ. Αυτό ήταν ένα αίτημα των πανεπιστημίων μέσα στα χρόνια της κρίσης. Υπάρχει μια λαίλαπα αποχωρήσεων που έχει να κάνει με τον βιολογικό χρόνο. Το ζήτημα κτύπησε πρώτα τα κεντρικά ΑΕΙ που είχαν γηραιότερο διδακτικό δυναμικό και μετά μεταφέρθηκε στα περιφερειακά ΑΕΙ. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι συνταξιοδοτήσεις των πανεπιστημιακών ανήλθαν στις δώδεκα για το 2018. Επιστρέφουμε συνεπώς σε μια ομαλότητα που υπήρχε πριν την κρίση».

Βέβαια τα τελευταία δύο χρόνια προκηρύχθηκαν 1.000 θέσεις μελών και δεν έχουν καλυφθεί 600 θέσεις πανελλαδικά. Πάντως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί από τις λίγες εξαιρέσεις που κάλυψε και τις 40 θέσεις μελών ΔΕΠ που έλαβε.
Ο προϋπολογισμός των ΑΕΙ θα ανέλθει στα περυσινά επίπεδα, αν και όπως αναφέρθηκε στην σύνοδο, δεν υπάρχει σημαντική απορρόφηση των πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η ίδια πρόσθεσε πως «άλλες τάσεις που θα δούμε στα ΑΕΙ, αφορούν στα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, αλλά και την κινητικότητα φοιτητών ανάμεσα στα Τμήματα του ίδιου ΑΕΙ».
Επίσης υπογράμμισε πως τα ΑΕΙ ενόψει του νέου εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα καταθέσουν την πρότασή τους για το προφίλ των φοιτητών. «Τα ΑΕΙ θα συμμετάσχουν στον διάλογο για τον καθορισμό εισαγωγής των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο πλαίσιο της ελεύθερης πρόσβασης» δήλωσε.
Τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα είναι μια νέα τάση που θα ενδυναμωθεί τα επόμενα χρόνια στα ΑΕΙ. Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν μη Ευρωπαίους πολίτες και θα έχουν δίδακτρα.
Επίσης από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν τα διετή προγράμματα κατάρτισης για αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το