Τοπικά

Ιωάννα Ευσταθίου: Έως 100% οι ακυρώσεις για τον γαμήλιο τουρισμό στην Σκόπελο

Το 100% αγγίζουν οι ακυρώσεις των γάμων που είχαν προγραμματιστεί να τελεστούν στη Σκόπελο το τρίμηνο Μάιος-Ιούλιος, σύμφωνα με την τουριστική πράκτορα κ. Ιωάννα Ευσταθίου και πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σκοπέλου. Το πλήγμα από την πανδημία στον γαμήλιο τουρισμό του νησιού είναι μεγάλο και δεκάδες επιχειρήσεις απειλούνται με αφανισμό.

Η αβεβαιότητα και η απογοήτευση έχουν κυριεύσει όσους απασχολούνται στον τουριστικό κλάδο, το «βαρύ χαρτί» της οικονομίας στις Βόρειες Σποράδες. «Τα πρώτα μηνύματα δεν είναι καθόλου καλά. Κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Δεν είναι μόνο τα μέτρα που θα ληφθούν στην Ελλάδα, αλλά τι θα συμβεί και στον υπόλοιπο κόσμο. Όλοι οι τουρ-οπερέιτορ που μιλάω, περιμένουν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στις χώρες τους. Γύρω στα τέλη Μαΐου θα γνωρίζουμε εάν δουλέψουμε το φετινό καλοκαίρι με τουρίστες από το εξωτερικό», σχολίασε η κ. Ευσταθίου.

Ειδικά για τη Σκόπελο, που ποντάρει πολλά και στον γαμήλιο τουρισμό, οι ακυρώσεις έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Δεκάδες ξένοι, που είχαν προγραμματίσει να ανταλλάξουν όρκους πίστης στο αιγαιοπελαγίτικο νησί, δεν θα έρθουν φοβούμενοι τον κορωνοϊό: «Δεν σταματούν οι ακυρώσεις. Ειδικά για τους τρεις επόμενους μήνες, θα έλεγα ότι αγγίζουν το 100%. Πραγματικά είναι κρίμα, γιατί για το 2020 υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για αύξηση των γάμων που θα τελούνταν στο νησί της Σκοπέλου. Όταν ο πιο μικρός γάμος έφερνε στο νησί τουλάχιστον είκοσι άτομα, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις με 100-150 προσκεκλημένους, γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς. Μόνο όσοι έχουν κλείσει για τον προσεχή Σεπτέμβριο τηρούν στάση αναμονής, θέλοντας να δούνε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέσα στο καλοκαίρι και τα μέτρα που θα παρθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από κει και πέρα, για τις υπόλοιπες κρατήσεις που δεν αφορούν στον γαμήλιο τουρισμό, ορισμένες επαναπρογραμματίστηκαν για το 2021».

Όσο για τις προσδοκίες από τον εσωτερικό τουρισμό; «Νομίζω πως και οι Έλληνες δεν θα έχουν την ίδια ανταπόκριση με τα προηγούμενα χρόνια και ελάχιστοι θα μπούνε στη διαδικασία να ταξιδέψουν σ’ ένα νησί», τόνισε, ενώ παράλληλα δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν: «Η καραντίνα των δύο εβδομάδων που θα μπαίνει όποιος επιστρέφει από ταξίδι στο εξωτερικό ή το τεστ που θα πρέπει να κάνεις για τον κορωνοϊό, είναι ανασταλτικοί παράγοντες για να ξεκινήσει ένας ξένος και να έρθει στην Ελλάδα για διακοπές. Στη Σερβία το τεστ κοστίζει εξήντα ευρώ, ενώ στην Τσεχία η τιμή του αγγίζει τα εκατό ευρώ. Για μία τετραμελή οικογένεια Σέρβων, τα χρήματα που θα απαιτηθούν για το τεστ, ισοδυναμούν με μία εβδομάδα διακοπών στο νησί».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο σκηνικό… τρόμου που δείχνει να στήνεται στην τουριστική βιομηχανία των Βορείων Σποράδων: «Η ζημιά θα είναι καθολική. Εάν φέτος δεν δουλέψουμε καθόλου, θα εισπράξουμε ξανά από τον Μάιο του 2021. Για δώδεκα μήνες δεν θα έχουμε καθόλου έσοδα. Αυτό φαντάζει ολέθριο, δεν θέλω καν να σκεφτώ αυτό το ενδεχόμενο. Θα υπάρξουν επιχειρήσεις που δεν θα αντέξουν οικονομικά μέχρι τότε. Τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια, καφετέριες, οτιδήποτε έχει σχέση με τον τουρισμό, δεν θα επιβιώσει. Παίρνω για παράδειγμα την εικόνα που επικρατεί στο νησί τον τελευταίο καιρό, που δεν κυκλοφορεί ψυχή. Πολλοί επιχειρηματίες δεν έχουν μπει καν στη διαδικασία να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, γιατί εάν δεν έρθουν ξένοι τουρίστες δεν τους συμφέρει να λειτουργήσουν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το