Τοπικά

Iνστιτούτο για το διαδίκτυο με βάση τη Μητρόπολη προανήγγειλε από τον Βόλο ο Μανώλης Σφακιανάκης

Τη δημιουργία CSII (Cyber Security International Institute), ενός ινστιτούτου με τέσσερις πυλώνες, και ιδρυτικό μέλος τον μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο προανήγγειλε από τον Βόλο ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο ίδιος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της δεύτερης ημέρας της διημερίδας με τίτλο «Το δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο, απέναντι στο φαινόμενο του εθισμού», που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Μητρόπολης Δημητριάδος στα Μελισσάτικα. Ο κ. Μ. Σφακιανάκης αποκάλυψε ότι το Ινστιτούτο θα έχει μία βάση σε κάθε Νομό και στη Μαγνησία αυτή θα είναι στη Μητρόπολη Δημητριάδος.

 

Τη δημιουργία του CSII (Cyber Security International Institute), ενός ινστιτούτου με 4 πυλώνες, προανήγγειλε ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από τον Βόλο με τη συμμετοχή ως ιδρυτικό μέλος του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.
Την αποκάλυψη έκανε στη διημερίδα που διεξάγεται στη Μητρόπολη Δημητριάδος στα Μελισσάτικα για το ασφαλές διαδίκτυο. Όπως εξήγησε «κάθε πυλώνας δίνει και κάτι. Ο πρώτος είναι η εκπαίδευση του κόσμου στο διαδίκτυο, ο δεύτερος η εξειδίκευση των επαγγελματιών, τρίτος το φόρουμ διανόησης, όπως π.χ. φόρουμ νομικών επιστημών, φόρουμ για ψυχιατρικά, ψυχολογικά και ό,τι έχει να κάνει με την ψυχολογία του διαδικτύου και του εθισμού, ενώ τέταρτος πυλώνας είναι οι επιστήμες γύρω από την πληροφορική τέχνη».

 
Όπως τόνισε «το CSII δίνει σημασία στην παραγωγή ενάντια στην κρίση. Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη και η βάση του CSII στον Βόλο θα είναι εδώ στη Μητρόπολη. Το CSIΙ θα ιδρυθεί μέχρι 10-15 Μαρτίου, αφού σήμερα βρισκόμαστε στις διαδικασίες της νομικής βάσης. Ο κάθε Νομός θα έχει και μια βάση. Και η πρώτη μας συνάντηση θα γίνει εδώ με τους συνεταιρισμούς για να τους βγάλουμε εκτός των συνόρων της Μαγνησίας».
Ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης τόνισε ότι «βλέπω να υπάρχει μια δαιμονοποίηση του διαδικτύου άνευ προηγουμένου, αφού πολλοί άνθρωποι, και δυστυχώς είναι η πλειονότητα, αντιμετωπίζουν το διαδίκτυο σαν κάτι το εντελώς σατανικό. Το διαδίκτυο είναι το μέλλον και το φως».
Ο ίδιος επισήμανε ότι πλέον πρέπει να ξεφύγουμε από τη συζήτηση αν το διαδίκτυο είναι ασφαλές ή όχι και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα: «Από το 2005 περίπου μιλάμε για ασφάλεια του διαδικτύου και έχουμε 2017, δηλαδή 12 χρόνια εγώ προσωπικά και άλλοι 30-40 συνάδελφοί μου σε όλη τη χωρά, άνθρωποι της πληροφορικής, μιλάμε για ασφάλεια στο διαδίκτυο. Με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει μάθει για αυτήν την ασφάλεια. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε τη δαιμονοποίηση και να μπούμε στην παραγωγή. Ο κόσμος πρέπει από τις επόμενες ημερίδες να μαθαίνει πώς μπορεί μέσα από το διαδίκτυο να έχει όφελος σε μια χώρα με μεγάλη οικονομική κρίση».

 
Ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι σκοπός και όραμα είναι το CSII να οργανώσει ανά την Ελλάδα τους συνεταιρισμούς και να οργανώσει τον κόσμο, έτσι ώστε μέσα από το διαδίκτυο να μπορεί η κ. Μαρία από το Σουφλί να πουλήσει τη μαρμελάδα της και να περιμένει από τον ταχυδρόμο εκτός από τη σύνταξη να της δώσει και αυτά που στοίχισε η μαρμελάδα που έχει αγοράσει κάποιος Αυστραλός. «Με λίγα λόγια θα πρέπει ο κόσμος να παίρνει από την τεχνολογία και όχι να κάνουμε ημερίδες για την ασφάλεια» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στα περιστατικά cyber bullying που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, είπε ότι «είναι υπερτιμημένα και ελάχιστα, αφού περίπου υπολογίζονται σε 15-17 τα τελευταία 10 χρόνια. Το διαδίκτυο δίνει 98% καλά και 2% αρνητικά. Απλώς το αρνητικό πουλάει. Έχω ασχοληθεί με 15.000 υποθέσεις τα τελευταία 20 χρόνια. Θεωρώ αδιανόητο να μη θέλουμε να μπούμε στο διαδίκτυο και να είμαστε εχθρικοί ή τουλάχιστον αμυντικοί απέναντι σε αυτό, γιατί κάποιος έχει δεχτεί ένα cyber bull».

 
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «είναι λάθος κάποιοι να μπερδεύουν το cyber bullying με το bullying που γίνεται διά ζώσης ή με τους μαθητές, ενώ κάποιοι έχουν μετατρέψει την απλή καζούρα σε bullying. Το παιδάκι θα παίξει, θα παρεξηγηθεί και θα κάνει μούτρα το ένα στο άλλο, δεν θα μιλήσουν και αυτές τις συμπεριφορές να έχουν περάσει στη νέα γενιά σαν bullying».
Κλείνοντας επισήμανε ότι «αποτελεί μέγα λάθος οι γονείς να παγιδεύουν τα παιδιά τους για να βλέπουν τι κάνουν στο διαδίκτυο. Ο γονιός πρέπει να γίνει φίλος με το παιδί του μέσα από την επικοινωνία, από την κουβέντα και την καλή διάθεση. Η δική μου συμβουλή είναι να ασχολούμαστε με τα παιδιά μας, να επικοινωνούμε μαζί τους, διότι έχω διαπιστώσει στην πορεία της ζωής μου ότι τα παιδιά που είχαν παραβατικές συμπεριφορές ήταν ξένοι στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους» για να συμπληρώσει: «Ας δούμε το διαδίκτυο και ως προς την παραγωγή. Το διαδίκτυο δεν είναι μόνο τα κοινωνικά δίκτυα, το διαδίκτυο είναι η επόμενη ζωή μας. Είτε θέλουμε είτε όχι θα μπούμε στο «κανάλι» του ίντερνετ, γιατί μέσα από εκεί θα δούμε φως, ανάπτυξη και παραγωγή. Χωρίς το διαδίκτυο δεν υπάρχει ανάπτυξη. Η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς το διαδίκτυο. Μόνο αν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο θα ξεφύγουμε από την κρίση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το