Κόσμος

Instagram και Pornhub στα μαχαίρια: Αφαίρεση λογαριασμού και κατηγορίες για διακρίσεις στους ηθοποιούς

Πόλεμος έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα σε δύο από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες του πλανήτη. Instagram και Pornhub βρίσκονται στα χαρακώματα καθώς ανταλλάσσουν επιστολές και αλληλοκατηγορούνται για «παραβίαση» δικαιωμάτων και πολιτικών.
Αρχικά το Instagram ανέστειλε τη λειτουργία του λογαριασμού του Pornhub στην πλατφόρμα και μία εβδομάδα αργότερα αφαίρεσε οριστικά τον λογαριασμό. Ο ισχυρισμός του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, που ανήκει στην εταιρεία Meta, είναι ότι το Pornhub, παραβίασε επανειλημμένα τις πολιτικές της κοινότητας.

Πριν από την οριστική απαγόρευση, ο λογαριασμός του δημοφιλούς ιστότοπου ερωτικών ταινιών στο Instagram είχε ανασταλεί ξανά πριν από τρεις εβδομάδες. Συνολικά ο λογαριασμός του Pornhub είχε περισσότερες από 6.200 αναρτήσεις στα δέκα χρόνια λειτουργίας του και περίπου 63 εκατομμύρια ακόλουθους.

Εν τω μεταξύ, το Pornhub δήλωσε σε ανοιχτή επιστολή προς τη Meta και το Instagram ότι η επιβολή των κανόνων του Instagram είναι «αδιαφανής, μεροληπτική και υποκριτική». Η επιστολή είχε πάνω τις υπογραφές 60 ατόμων που εργάζονται από διάφορα πόστα στην βιομηχανία ψυχαγωγίας ενηλίκων και απευθυνόταν σε τέσσερα μεγαλοστελέχη της Meta, μεταξύ των οποίων ο CEO Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο επικεφαλής του Instagram Άνταμ Μοσέρι.

Οι οδηγίες του Instagram για το περιεχόμενο που οι χρήστες μπορούν να αναρτήσουν, απαγορεύουν ρητά το γυμνό και το σεξουαλικό περιεχόμενο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν φορές που οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να μοιραστούν γυμνές εικόνες που έχουν καλλιτεχνικό ή δημιουργικό χαρακτήρα, αλλά για διάφορους λόγους, δεν επιτρέπουμε το γυμνό στο Instagram», αναφέρουν ρητά οι Οδηγίες Χρήσης του Instagram. Ωστόσο, το Pornhub ισχυρίζεται ότι ο λογαριασμός του ήταν «κατάλληλος για όλους».

Φαίνεται ότι πίσω από το κλείσιμο του λογαριασού δεν είναι κάποια φωτογραφία ή βίντεο αλλά η πολιτική του Instagram που απαγορεύει να προωθηθούν διαδικασίες – διαφημίσεις για να προσληφθούν ηθοποιοί ταινιών ερωτικού περιεχομένου μέσα από την πλατφόρμα. Σύμφωνα με το Variety, το Pornhub είχε αναρτήσει βίντεο στο Instagram το οποίο ενθάρρυνε τους ανθρώπους να γίνουν ηθοποιοί ενηλίκων.

Η επιστολή του Pornhub – Ζητεί την ίδια μεταχείριση με την Κιμ Καρντάσιαν
«Οι εργαζόμενοι και οι καλλιτέχνες της βιομηχανίας έχουν στοχοποιηθεί άδικα με απαγορεύσεις, αναστολές λειτουργίας των προφίλ τους, αφαίρεση της δυνατότητας να κάνουν Live και κατέβασμα των αναρτήσεών τους, παρόλο που προσέχουν ιδιαίτερα για να μην παραβιάσουν τις Κοινοτικές Οδηγίες του Instagram» αναφέρεται στην επιστολή. «Ο βιοπορισμός των ανεξάρτητων δημιουργών πλήττεται από την απερίσκεπτη και διακριτική συμπεριφορά του Instagram».

Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης ότι μερικοί από τους δημοφιλέστερους influencers του Instagram, όπως η Κιμ Καρντάσιαν, η οποία έχει 330 εκατομμύρια followers, έχει το δικαίωμα να δημοσιεύει πλήρως εκτεθειμένα τα οπίσθιά της (προφανώς το Pornhub αναφέρεται στο πρόσφατο ημίγυμνο εξώφυλλο του περιοδικού Interview της Καρντάσιαν, το οποίο έχει πάνω από 5 εκατομμύρια likes στο Instagram).

«Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι η Κιμ και η καλλιτεχνική ομάδα πίσω από αυτή την εικόνα είναι ελεύθεροι να μοιράζονται το έργο τους στην πλατφόρμα, αλλά αναρωτιόμαστε γιατί μας αρνούνται την ίδια μεταχείριση», αναφέρεται στην επιστολή.

Το Instagram κυνηγά τους ηθοποιούς ερωτικών ταινιών
Οι επαγγελματίες της βιομηχανίας ψυχαγωγίας ενηλίκων χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως το Instagram για να αυξήσουν τους fans τους και να προωθήσουν τη δουλειά τους, όμως περιεχόμενο που δημοσιεύουν σε αυτούς τους λογαριασμούς δεν είναι πορνογραφικό.

Όμως, οι ηθοποιοί ερωτικών ταινιών διώκονται εμμέσως από το Instagram εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν την πλατφόρμα και να στρέφονται σε άλλα μέσα όπως το TikTok, η το Onlyfans, μέσω του οποίου ανεβάζουν ό,τι περιεχόμενο επιθυμούν και μάλιστα πληρώνονται για αυτό από τους ακολούθους τους.

Παράλληλα κατά καιρούς το Instagram «κυνηγά»χρήστες που εργάζονται σε κλάδους όπως το pole dancing και το στριπτίζ, διότι και αυτοί παραβιάζουν τους όρους της κοινότητας.

Οι διαμαρτυρίες για τον αλγόριθμο
Νωρίτερα φέτος, στρίπερς που εργάζονται στο Χόλιγουντ κατέβηκαν σε απεργία για να εξασφαλίσουν ασφαλέστερες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το κίνημα προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδες οπαδούς στο Instagram, αλλά ο λογαριασμός τους (Strippers United) απενεργοποιήθηκε. Μετά από εκτεταμένες διαμαρτυρίες, ο λογαριασμός επανήλθε και η Meta δήλωσε ότι αφαιρέθηκε «από λάθος».

Το πιθανότερο είναι τέτοιες κινήσεις να οφείλονται στον αλγόριθμο και την τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί το Instagram που δεν δύναται να ξεχωρίσει σε αυτή τη φάση αν το υλικό είναι πορνογραφικό ή μία κινητοποίηση διαμαρτυρίας. Είναι άλλωστε γεγονός ότι κατά καιρούς η πλατφόρμα του Facebook η και του Instagram να θεωρεί πορνογραφικό περιεχόμενο, καλλιτεχνικές δημιουργίες (πχ φωτογραφίες) ή και εικόνες που δείχνουν φυλές της Αφρικής ή του Αμαζονίου που δεν φορούν ρουχισμό.

Σημειώνεται ότι είναι χρονοβόρο ή και δύσκολο για έναν άνθρωπο ή έναν οργανισμό να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να ανακτήσει ξανά τον λογαριασμό του, του οποίου η λειτουργία έχει ανασταλεί.

Η απάντηση του Instagram

Το Instagram υποστηρίζει από την πλευρά του ότι όλοι οι λογαριασμοί υπόκεινται τους ίδιους ακριβώς κανόνες. Εκπρόσωπος της πλατφόρμες δήλωσε στο techcrunch.com ότι ακόμα και παγκόσμιοι σελέμπριτις, όπως η Μαντόνα, έχουν επίσης αντιταχθεί σε αποφάσεις της πλατφόρμας για περιορισμό περιεχομένου.

«Δεν έχουμε πολιτικές που προσπαθούν να βλάψουν δημιουργούς περιεχομένου για ενηλίκους και ποτέ δεν θα απενεργοποιούσαμε έναν λογαριασμό απλά και μόνο επειδή τον διαχειρίζεται ένας δημιουργός ενηλίκων – δεν κατηγοριοποιούμε λογαριασμούς με αυτόν τον τρόπο. Ένας ενήλικος δημιουργός μπορεί να έχει έναν λογαριασμό υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζει τις πολιτικές μας», δήλωσε εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο TechCrunch. Το Instagram δεν έχει απαντήσει στην ανοιχτή επιστολή του Pornhub.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το