Κόσμος

Ινδία: Πάνω από 110 εκατομμύρια τουαλέτες σε πέντε χρόνια εγκατέστησε η κυβέρνηση

Mε επιτυχία στέφθηκε το πρόγραμμα “Καθαρή Ινδία” σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ναρέντνα Μόντι, καθώς από το 2014 μέχρι σήμερα εγκαταστάθηκαν στην αχανή χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίου ανθρώπων περισσότερες από 110 εκατομμύρια… λεκάνες τουαλέτας. Στην Ινδία μέχρι πριν από πέντε χρόνια ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν είχε πρόσβαση σε τουαλέτα και δεν υπήρχε και κοινωνικά η ανάγκη για κάτι τέτοιο αφού παραδοσιακά στην χώρα προτιμάται η… ανακούφιση πίσω από θάμνους, σε λιβάδια, λίμνες, ποτάμια κλπ.

Την επιτυχία του προγράμματος το οποίο μέσα σε 60 μήνες πρόσφερε λεκάνες τουαλέτας σε 600 εκατομμύρια Ινδούς, πανηγύρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μόντι, τονίζοντας ότι: “Κανένας δεν περίμενε όταν ξεκινούσε το “Καθαρή Ινδία” ότι η χώρα θα άφηνε πίσω της την συνήθεια του αφοδεύειν σε ανοιχτούς χώρους σε τόσο μικρο χρονικό διάστημα. Πλέον όμως αυτό είναι μια πραγματικότητα”. Παρά τους πανηγυρισμούς του Μόντι όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, αφού η πεποίθηση ότι η αφόδευση σε ανοιχτούς χώρους είναι πιο υγιεινή από την αφόδευση σε τουαλέτα είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και βαθιά ριζωμένη σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της χώρας, ιδιαίτερα στα χωριά και την ύπαιθρο. Επίσης οι επικριτές του Μόντι υποστηρίζουν ότι ένα από τα βασικά κενά του προγράμματος είναι ότι δεν υπάρχουν σχετικές προβλέψεις για την συντήρηση των υποδομών που στηρίζουν την χρήση των τουαλετών, δηλαδή για το υποτυπώδες αποχετευτικό δίκτυο που έχει στηθεί και για το άδειασμα των βόθρων όπου χρειάζεται.

Πριν από το πρόγραμμα “Καθαρή Ινδία” μόλις το 39% των νοικοκυριών είχαν πρόσβαση σε τουαλέτα. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας από τον μήνα Φεβρουάριο, το 10% του πληθυσμού της Ινδία συνέχιζαν να κάνουν την ανάγκη τους σε ανοιχτούς χώρους, ενώ από τον υπόλοιπο πληθυσμό που έχει πρόσβαση σε τουαλέτα μόνο το 96% την χρησιμοποιούσε.

Σύμφωνα με την UNICEF περίπου 620 εκατομμύρια Ινδοί μέχρι πρότινος επειδή δεν είχαν πρόσβαση σε τουαλέτα έκαναν την ανάγκη τους σε ανοιχτούς χώρους. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Ινδία από διάρροια και τον αντίκτυπο που έχουν τα διαρροϊκά επεισόδια στην υγεία. Οι πιθανότητες μετάδοσης νοσημάτων που προκαλούν διάρροια εξαιτίας της αφόδευσης κοντά ή μέσα σε αποταμιευτήρες ύδατος ή ποτάμια αυξάνονται εκθετικά όταν η πρακτική αυτή είναι διαδεδομένη.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το