Πολιτισμός

Ημερολόγιο του Μουσείου Ελιάς αφιερωμένο στον Γιώργο Κοτσαΐτη

Αφιερωμένο στον μεγάλο τεχνίτη της μεταξοτυπίας Γιώργο Κοτσαΐτη είναι το Ημερολόγιο 2018 του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου. Περιλαμβάνει είκοσι μεταξοτυπίες έργων των μεγαλύτερων Ελλήνων ζωγράφων του 20ού αιώνα.
Ο Γιώργος Κοτσαΐτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932. Σπούδασε Σκηνοθεσία στη σχολή του Σταυράκου. Από το 1960 μπήκε στα ενδιαφέροντά του η φωτογραφία, αναζητώντας μια καθαρά εικαστική έκφραση. Ανήσυχο πνεύμα καθώς ήταν στράφηκε σε αλλά καλλιτεχνικά μονοπάτια, και ο κλάδος της μεταξοτυπίας ήταν αυτός που τον κέρδισε. Με την τεχνική της μεταξοτυπίας, το πρωτότυπο αναπαραγόταν σε αριθμημένα αντίτυπα μέχρι 100 τον αριθμό, τα οποία υπογράφονταν από τον ζωγράφο. Ο Γιώργος Κοτσαΐτης ανέλυε χρωματικά και τονικά τον πίνακα και εκτύπωνε σε φιλμ όλη τη χρωματική παλέτα του έργου. Το φιλμ αντιστοιχούσε σε χρωματικό τόνο και κάθε φιλμ γινόταν τελάρο. Έτσι χρώμα χρώμα, τύπωμα τύπωμα, που πολλές φορές έφταναν και τα 45 τυπώματα, προσέγγιζε το πρωτότυπο.
Το Ημερολόγιο 2018 του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου περιλαμβάνει μεταξοτυπίες των: Αγήνορα Αστεριάδη, Σωτήρη Σόρογκα, Τάσσου, Ηλία Δεκουλάκου, Φώτη Κόντογλου, Γιάννη Τσαρούχη, Λευτέρη Κανακάκη, Γιώργου Μήλιου, Χρήστου Καρά, Γιώργου Γουναρόπουλου, Βασίλη Θεοχαράκη, Γιώργου Σταθόπουλου, Σπύρου Βασιλείου, Γιώργου Σικελιώτη, Θανάση Στεφόπουλου.
Παρουσιάζεται σήμερα Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Χώρος Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής», Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα. Από ώρα 12.00 έως 17.30. Στις 14.30 θα μιλήσουν ο Τάκης Μαυρωτάς, διευθυντής εικαστικών Ιδρύματος Θεοχαράκη και ο Σωτήρης Σόρογκας, ζωγράφος, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ.
Το Ημερολόγιο πωλείται στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και από το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το