Τοπικά

Ημερολόγιο με πινελιές για το νέο έτος από τον Βολιώτη ζωγράφο Δημήτρη Μοράρο 

Το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος κυκλοφόρησε το ημερολόγιό του για το νέο έτος. Χθες στον Βόλο έγινε η επίσημη παρουσίαση της καλαίσθητης έκδοσης του Μουσείου, που επέλεξε για μία ακόμη φορά την τέχνη του ζωγράφου Δημήτρη Μοράρου για το ημερολόγιο του 2020.

Το «καλωσόρισμα» στην καινούρια χρονιά, που βρίσκεται προ των πυλών, έγινε με τον Βολιώτη ζωγράφο, ο οποίος στα δώδεκα χρόνια κυκλοφορίας του ημερολογίου, πρόσφερε για 6η φορά τα έργα του. Ο Δημήτρης Μοράρος «στόλισε» τις σελίδες των εκδόσεων του 2008/09, του 2010, του 2012, του 2013, του 2016 και του 2020. Τον κατάλογο των καλλιτεχνών που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με το πάντοτε δραστήριο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού συμπληρώνουν οι: Ελένη Τζώρτζη (2011), Nora Adamo (2014), Σωτήρης Σόρογκας (2015) και Βαγγέλης Διονάς (2017), ενώ πρόπερσι επιλέχθηκαν μεταξοτυπίες σπουδαίων ζωγράφων του 20ού αιώνα από το εργαστήρι του Γιώργου Κοτσαΐτη.

Κάθε συνεργασία είναι ξεχωριστή για τον 62χρονο ζωγράφο, ο οποίος για το νέο ημερολόγιο συμπεριέλαβε στη θεματολογία του λουλούδια, βότανα και κοκκινολαίμηδες. «Τα 15 έργα που επιλέχθηκαν στη φετινή έκδοση είναι ένας προπομπός της έκθεσης που θα γίνει τον Μάιο του 2020 στον Χώρο Τέχνης «δ» – delta art gallery στον Βόλο και θα έχει το ίδιο θέμα. Και το γεγονός ότι φέτος συμπληρώθηκε μία δωδεκαετία από την πρώτη έκδοση, είναι ένα κερδισμένο στοίχημα για το Μουσείο, που όλα αυτά τα χρόνια έχει διαγράψει μία πολύ καλή πορεία με ιδιαίτερα έργα», ανέφερε ο κ. Μοράρος για την πρόσφατη συνεργασία του με το Μουσείο, που έχει έδρα την Άνω Γατζέα.
Στη συνέχεια αποκαλύπτοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την τελευταία δουλειά του, τόνισε: «Τα λουλούδια υπάρχουν γύρω μας, αλλά θέλουν ακριβώς να έρθει η στιγμή να τα δούμε. Το λουλούδι από μόνο του έχει βεβαιότητες. Μας χαρίζει το άρωμα, το χρώμα, την όψη, τον συμβολισμό του π.χ. γιατί χαρίζουμε συγκεκριμένα άνθη. Όλο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη δική μας αβεβαιότητα, πόσο μάλιστα σε μένα που τα ζωγραφίζω. Μέσα στους αιώνες αυτό συμβαίνει σε όλους τους ζωγράφους, που λίγο πολύ έχουν ζωγραφίσει λουλούδια. Επίσης οι κοκκινολαίμηδες, οι οποίοι εμφανίζονται γύρω στον Νοέμβριο και μας προειδοποιούν για τον ερχομό του χειμώνα. Είναι εντυπωσιακά πουλιά, έχουν εκπληκτικό κελάιδισμα και πανέμορφη όψη. Μεταναστευτικά πτηνά, που διαχειμάζουν στη χώρα μας, ενώ το πλέον ιδιαίτερο στοιχείο που τα χαρακτηρίζει, είναι πως πρόκειται για μοναχικά πουλιά. Ό,τι κι εάν σημαίνει αυτό…».

Ο κ. Μοράρος μίλησε επίσης για τη συνεργασία του με τη ζωγράφο Φωτεινή Στεφανίδου, στην οποία και αφιέρωσε το ημερολόγιο του 2020: «Είναι η μοναδική που απεικονίζει τα λουλούδια και ιδιαίτερα τα ταπεινά χαμολούλουδα του περιθωρίου με μοναδικό τρόπο. Είναι εκπληκτική στη δουλειά της. Γνωριζόμαστε αρκετό καιρό. Μας συνδέει φιλία ετών και τη θαυμάζω, γι’ αυτό και αφιέρωσα το ημερολόγιο στη Φωτεινή».
Πέρα από την έκθεση που ετοιμάζει, ο Δημήτρης Μοράρος συνεργάστηκε για μία ακόμη φορά με τον γνωστό συγγραφέα Δημήτρη Παπαδόπουλο, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα γράμματα το 1995 με το βιβλίο «Ραφαήλ Σταυριώτης» και τιμήθηκε με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας «Ιπεκτσί» πριν από 24 χρόνια: «Το καινούριο μυθιστόρημα του Παπαδόπουλου, με τον οποίον γνωριζόμαστε από την εποχή που ζούσα στη Θεσσαλονίκη, θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Λιβάνη. Έχω εικονογραφήσει σχεδόν όλα τα βιβλία του, όπως και για τον «Ραφαήλ Σταυριώτη». Το νέο βιβλίο του έχει τίτλο «Ο Χαρακιάς» και πραγματεύεται την παρουσία και των Βλάχων στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία την περίοδο του Μεσοπολέμου και της Κατοχής. Χθες δώσαμε το τελικό ok για το εξώφυλλο, ενώ θα έχουμε άλλα εννέα σχέδια στις μέσα σελίδες. Ο Παπαδόπουλος δούλεψε κοντά στα τρία χρόνια για να συγκεντρώσει τα στοιχεία που ήθελε. Ανέλαβα επίσης την εικονογράφηση της νέας ποιητικής συλλογής της Αγγελικής Θάνου με τίτλο «Ποιήματα – Σχήματα», που κυκλοφόρησε μόλις αυτή την εβδομάδα από τις εκδόσεις Πηγή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το