Πολιτισμός

Ημερολόγιο 2021 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Εγγλεζονήσι»

Ακολουθώντας τα σημάδια των καιρών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι» αφιέρωσε το φετινό ημερολόγιο μέσα από πηγές ιστορικών βιβλίων για να προβάλει τα άγνωστα αιματηρά γεγονότα που ακολούθησαν σε βάρος τους ως αντίποινα από τους Τούρκους και τη συμμετοχή των Μικρασιατικών πόλεων των δυτικών παραλίων της Μικράς Ασίας στην επανάσταση του 1821. Οι ελληνικές πόλεις από πολύ νωρίς έγιναν αποδέκτες των μηνυμάτων για οργάνωση, ακολουθώντας τον ξεσηκωμό του Γένους. Ξένοι περιηγητές και διπλωμάτες περιέγραψαν το μεγάλο πάθος των αγωνιστών των δυτικών παραλίων και τη βοήθεια στον αγώνα της Ανεξαρτησίας. Τα πρόσφεραν όλα: Περιουσία, οικογένεια, προσωπική ζωή για τα ιδανικά και τον στόχο τους να αλλάξουν τον τόπο τους. Ξεχώρισαν πριν και κατά τη διάρκεια της επανάστασης, για θάρρος, ελευθερία, ισότητα και με αξεπέραστη γενναιότητα, τόλμη πέρασαν σε άλλο επίπεδο εκτίμησης και θαυμασμού γινόμενοι αιώνια σύμβολα.
Ο στόχος ήταν να γίνουν γνωστά όσα δεινά πέρασαν οι πόλεις Κυδωνιές (Αϊβαλί), Σμύρνη, Νέα Έφεσος (Κουσάντασι) από τους Τούρκους και η συμβολή του Μείζονος Ελληνισμού στον μεγάλο ξεσηκωμό.
Για την έρευνα και τα κείμενα εργάστηκε η Βασιλεία Γιασιράνη-Κυρίτση φιλόλογος-συγγραφέας, επίτιμος μέλος του Συλλόγου και για την επιμέλεια η φιλόλογος Ουρανία Σταματιάδου-Κουτσογιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το