Τοπικά

Ημερίδα στον Βόλο για τον πλούτο του Δυτικού Παγασητικού – Το ναυάγιο στην Κίκυνθο «ανοίγει» για το κοινό

«Δημιουργούμε μία αέναη βιομηχανία που στηρίζεται στην ελκυστικότητα και τη μοναδικότητα. Εμείς είμαστε πρωτοπόροι και ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλία με τον καταδυτικό τουρισμό, τα υποβρύχια μουσεία και τα καταδυτικά πάρκα. Είμαστε η μόνη Περιφέρεια που έχει το πρόγραμμα αυτό ως σημαία στην Ευρώπη», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε ημερίδα για τα υποβρύχια μουσεία που πραγματοποιήθηκε στο Volos Palace ενόψει των εγκαινίων του Κέντρου Ενημέρωσης στην Αμαλιάπολη, για τα ναυάγια του Δυτικού Παγασητικού, με πρώτο αυτό της Κικύνθου. Τα Κέντρα Ενημέρωσης θα αντικατασταθούν από Μουσεία σε Αλόννησο και Αλμυρό και η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί.

Ο κ. Αγοραστός δήλωσε πως η Περιφέρεια δημιούργησε ένα τουριστικό προϊόν όπου επισκέπτες απ΄όλο τον κόσμο θα μπορούν να καταδύονται από το επόμενο καλοκαίρι.

Το Κέντρο Ενημέρωσης της Αμαλιάπολης είναι ένα ακόμη καινοτόμο και μοναδικό έργο με εκθεσιακό χώρο εικονικής πραγματικότητας όπου ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής συνδυάζονται με παραδοσιακές μουσειακές πρακτικές και μεταφέρουν τον επισκέπτη στη μαγεία του βυθού προσφέροντας μια μοναδική καταδυτική εμπειρία.

Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας περιλαμβάνει, με χρηματοδότηση περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, τη δημιουργία συνολικά τεσσάρων Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών χώρων στις Βόρειες Σποράδες και τον Παγασητικό Κόλπο, που θα είναι ανοιχτά για επίσκεψη στους αυτοδύτες το επόμενο καλοκαίρι. Επιπλέον, χρηματοδοτείται η παραγωγή των εφαρμογών και του εποπτικού υλικού με τις οποίες θα τεκμηριωθεί και θα αναδειχθεί ο ενάλιος αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής στα δύο νέα Κέντρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού στο Δήμο Αλοννήσου, στη Στενή Βάλλα και στο Δήμο Αλμυρού.

Συγκεκριμένα το έργο αφορά στους παρακάτω ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους:
α) ενάλιος αρχαιολογικός στην Περιστέρα Αλοννήσου (ναυάγιο κλασικών χρόνων),
β) ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στο ακρωτήριο Τηλέγραφος Νηών Σούρπης (ναυάγιο υστερορωμαϊκών χρόνων)
γ) ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων)
δ) ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στο ακρωτήριο Γλάρου Νηών / Σούρπης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων και άλλες ενάλιες αρχαιότητες – δύο μικροπεριοχές επίσκεψης).

Στη σημερινή ημερίδα τοποθετήθηκαν η συντονίστρια του προγράμματος κ. Αγγελική Βενέτη , η Παρή Καλαμαρά , διευθύντρια της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, o Antonio Lagudi καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το